Pokrzywa Właściwości i Zastosowanie

pokrzywa

Wikimedia.org, GNU-FDL, Kószó József

Ziele pokrzywy zwykle kojarzy się z nieprzyjemnym wrażeniem pieczenia po kontakcie z nim. Ziele pokrzywy posiada jednak znacznie cenniejsze właściwości – w postaci naparu pitego regularnie przejawia działanie zmniejszające objawy alergii czy zapalenia stawów.

Jak przyrządzać pokrzywę?

Możliwe jest podanie jej na kilka sposobów – jako świeże ziele dodawane do surówki, przyrządzane na parze lub smażone. O ile zamierza się zebrać pokrzywę samemu należy założyć rękawiczki, aby się nie poparzyć. Najprostszym sposobem na wykorzystanie ziela pokrzywy jest wykonanie z niej naparu – chyba, że mamy czas i chęci do oczyszczania jej z parzydełek. O właściwościach tej dziko rosnącej rośliny powstało wiele publikacji oraz książek w których można znaleźć przepisy na potrawkę z pokrzywy na parze, a także na pożywną zupę.

Zastosowanie lecznicze pokrzywy

Dawniej ziele pokrzywy stosowane było jako panaceum na trądzik, biegunkę oraz zakażenia dróg moczowych. Obecnie jest powszechnie stosowana w terapii alergii, kataru siennego a także chorób skórnych, tocznia i artretyzmu. Pokrzywa wykazuje również działanie moczopędne. Liście i łodygi są powszechnie wykorzystywane do naparów czasami również używa się korzeni do zaparzania herbatek ziołowych.

Pokrzywa właściwości – wartości odżywcze

Pokrzywa jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E jak również B1, B2, B3 i B5. Składniki mineralne zawarte w tym ziele to przede wszystkim wapń, żelazo, foliany, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk.

Właściwości herbaty z pokrzyw

Badania dowodzą skuteczności herbatki z pokrzyw na dolegliwości takie jak kaszel, przeziębienie, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, nadciśnienie a także reumatyczne bóle  stawów. Herbatka z pokrzywy wykazuje działanie przeciwzapalne dla osób o skłonnościach do alergii skórnych.  Naukowcy z  Uniwersytetu w Maryland zalecają picie 3 – 4 szklanek naparu z ziela pokrzywy dziennie w terapii zapalenia stawów, kataru siennego i początkach przerostu prostaty. Należy jednak pamiętać, że przed użyciem preparatów ziołowych należy skonsultować się z lekarzem, aby uchronić się przed zajściem interakcji z preparatami farmakologicznymi.                   


Sporządzanie herbatki z pokrzywy

Napar można wykonać ze świeżo zerwanego ziela pokrzywy lub z suszu. Należy wsypać 3 do 4 łyżeczek suszu do szklanki i zalać je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na 3 do 5 minut. Ponieważ pokrzywa wykazuje silne właściwości moczopędne należy pić dodatkową porcję wody przy stosowaniu naparu z tego ziela. Nie zaleca się spożywania naparu przez kobiety w ciąży ze względu na możliwe ryzyko poronienia. Alergie na ziele pokrzywy są dość rzadkie. Podając herbatkę z pokrzyw dzieciom należy zachować ostrożność ponieważ nie ustalono bezpiecznej dawki którą można podawać dzieciom.

dr Justyna Bylinowska

dr Justyna Bylinowska

Redaktor Dietetycy.org.pl
dr Justyna Bylinowska

Latest posts by dr Justyna Bylinowska (see all)

2 Komentarzy

  1. tez piję herbatke z pokrzywy i tez mam krostki swędzące na twarzy -prosze o poradę co jest tego przyczyną

  2. Czy herbata z pokrzywy może spowodować uczulenie? od czasu picia herbatki zaczęłam mieć swędzącą wysypkę na twarzy. Czy to może mieć związek z oczyszczaniem organizmu? dodam, że jestem alergikiem, ale nie mam stwierdzonej alergii na pokrzywę.

Dodaj komentarz