Truskawki – Właściwości

Avatar photo
truskawki właściwości

Wraz z późną wiosną przychodzi czas na truskawki. Na surowo, ze śmietaną, z cukrem, jako uzupełnienie orzeźwiających koktajli – można wykorzystać je wszędzie i zawsze są tak samo smaczne. W tym artykule potwierdzimy, że w ślad za walorami smakowymi – dają gwarantują też wiele ze swoich zdrowotnych właściwości.

Truskawki – co w nich siedzi?

Zapewne zgadujesz, że witaminy – i jest to prawda. Owoce te to bogactwo witaminy C. To również świetne źródło flawonoidów i błonnika. Truskawki znajdują się w zaszczytnym gronie owoców o największych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają truskawki również cenne minerały – mangan, potas, foliany.

O czym warto wspomnieć – truskawki nie są specjalnie kaloryczne – to ledwie niecałe 30 kilokalorii w 100 gramach, z tym że większość z nich to węglowodany. Natomiast nie znajdziemy w nich dużo tłuszczy czy sodu, z którymi często przesadzamy w typowej, polskiej diecie.

truskawki
Roksana Bashyrova / 123RF

Właściwości prozdrowotne

Te wspomniane składniki sprawiają, że są nie mniej dobre na odporność organizmu niż popularne cytrusy. Jako silny antyoksydant pomaga uchronić się przed wieloma poważnymi chorobami. Spożycie truskawek ma dobry wpływ na regulację poziomu cholesterolu oraz ma pozytywne działanie na układ krwionośny, ciśnienie.

Zawartość folianów sprawia również, że truskawki są cenne dla kobiet oczekujących potomstwa.

Nie tylko zdrowie…

Dbający o swój wygląd również chętnie sięgną po czerwony, smakowity owoc – zawartość witaminy C sprawia, że pomaga on w produkcji kolagenu, co ma zbawienny wpływ na kondycję i elastyczność skóry oraz jej młody wygląd.

A co z alergikami?

Niektórzy niestety mogą odczuwać silną alergię na te owoce. Chociaż w tych przypadkach nie zaleca się ich spożycia, to uwaga – istnieją specjalnie wyselekcjonowane odmiany jasnych truskawek, które nie mają takich właściwości.