Uwaga: Groźne opakowania spożywcze – wyniki badań

Ftalany są związkami bardzo szeroko wykorzystywanymi przez branżę spożywczą, ich zadaniem jest przede wszystkim wzmacnianie opakowań i folii spożywczych. Jak jedną dowodzą badania naukowców z NYU School of Medicine – mogą być one zagrożeniem dla zdrowia – mianowicie podczas badań zauważono związek między obecnością tych substancji w organizmie a podwyższonym ciśnieniem.

Obecne badania odnoszące się do osób młodych wskazały, że wyższe stężenia DINP oraz DIDP (zamienniki DEHP, które już zostało stwierdzone w poprzednich badaniach jako potencjalnie szkodliwe i zakazane w Europie od 2004 roku) były powiązane z wyższym ciśnieniem. Wcześniejsze badania wskazywały na związek poziomu DINP z częstszą insulinoopornością.

Jak się chronić przed potencjalnie groźnym działaniem ftalanów?

Jak podaje prof. Trasande należy zwrócić uwagę na to, aby:

  • Ograniczyć stosowanie pożywienia w pojemnikach z oznaczeniami 3, 6 i 7 (wewnątrz znaczka recyklingu)
  • Nie wkładać plastikowych pojemników do zmywarki
  • Nie używać mikrofalówki do podgrzewania potraw w takich pojemnikach

Źródło: medicalnewstoday.com / American Heart Association

Dodaj komentarz