Wpływ diety na wskaźnik INR

wskaźnik INR - krzepliwość krwi
wskaźnik INR - krzepliwość krwi
Romolo Tavani / 123RF

Badanie krzepnięcia krwi to podstawowe badanie krwi niezbędne do stwierdzenia parametru powodującego zaburzenia. Jeśli badanie wykaże niską krzepliwość krwi mogą występować krwawienia. Przy wysokiej krzepliwości krwi może powstać zakrzepica.

INR to czynnik oceniający sprawność zewnątrzpochodnego układu aktywacji protrombiny i jest jednym z parametrów w badaniu krzepliwości krwi. Im czas protrombinowy jest wyższy, tym krew wolniej krzepnie. Parametr ten pozwala określić tendencje do krwawień lub zakrzepów.

Odpowiednia dieta ma nam pomóc w leczeniu zaburzeń krzepnięcia krwi i zapobiec interakcji z lekami przeciwzakrzepowymi przy leczeniu zakrzepicy.

  • Spadek wskaźnika INR (czyli wzrost krzepliwości) wymaga ograniczenia podaży produktów bogatych w witaminę K.
  • Wysoka podaż witaminy K będzie miała negatywny wpływ na leczenie przeciwzakrzepowe.
  • Wysoka wartość INR może być wynikiem niedoboru witaminy K. Wówczas należy zwiększyć podaż produktów bogatych w witaminę K.

Zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku nie jest zalecana nagła zmiana w sposobie odżywiania. W przypadku spadku INR należy zmniejszyć ilość produktów bogatych w witaminę K i utrzymywać dzienną ich podaż na stałym poziomie. Oznacza to, że każdego dnia można dostarczać produkty bogate w witaminę K w ilości max 1/2 objętości dłoni (najlepiej równomiernie rozłożone w ciągu całego dnia) i uważać, aby ta ilość nie ulegała nagłemu spadkowi, a w szczególności nagłemu wzrostowi.

Zobacz również
arsen w żywności

Alkohol

  • bardzo istotne jest poinformowanie pacjenta, że jednorazowa dawka dużej ilości alkoholu może spowodować nasilenie działania leku przeciwkrzepliwego i przyczynić się do poważnego krwawienia
  • picie lampki wina do obiadu nie będzie problematyczne. Nie należy jednak przyzwalać na to pacjentowi, bo łatwo mu będzie przekroczyć dozwoloną dawkę

Podaż płynów

  • każdego dnia należy dostarczać podobną ilość płynów do organizmu (w tym zup, koktajli, soków)
  • dzienna podaż płynów powinna wynosić średnio 2 – 2,5l dziennie. Nie należy przekraczać 3,5l płynów dziennie
  • główne źródło powinna stanowić naturalna woda mineralna
  • ilość podaży wody należy zwiększać w dni upalne oraz przy zwiększonym wysiłku fizycznym

Zawartość witaminy K w poszczególnych produktach:

Zawartość witaminy K wysoka średnia niska
Produkty szpinak, lucerna, sałata rzymska, rukola, jarmuż, rzeżucha, bazylia, szczypiorek, natka pietruszki seler naciowy(ogólnie zielone części warzyw korzeniowych), szparagi,awokado, brukselka, herbata zielona, boćwina, endywia, brokuły, sałata, kapusta, por, endywia

 

 

karczochy, kalafior, ogórek, cukinia, groch, fasolka szparagowa, winogrona, granat, borówki, jeżyny, rabarbar, kiwi, śliwki suszone nabiał, jaja, kawa, mięso, chleb, kasze, grzyby, kukurydza, soczewica, ciecierzyca, fasola biała i czerwona, warzywa korzeniowe (bez części zielonych), rzepa, kalarepa, rzodkiew, brukiew, cebula, ziemniaki, marchew, bakłażan, papryka czerwona dynia, pomidor, banan, jabłko, gruszki, brzoskwinia, pomarańcza, mandarynki, grejpfrut, cytryna, mango, morela, rodzynki