Co jeść, aby żyć zdrowiej i dłużej? – nowe badania

Avatar photo
seniorzy

Dwa nowe badania na temat wpływu diety na długowieczność i zdrowie w wieku podeszłym.

Więcej warzyw, owoców, białka w diecie to lepsza pamięć – badanie 1

Zdrowa dieta jest niezbędna dla długiego życia, ale czy z wiekiem powinniśmy zmieniać to w jaki sposób się odżywiamy? Dr Luna Xu, badaczka z University of Technology, przeanalizowała dane od 139 096 dorosłych (w wieku 45 lat i starszych) mieszkańców Australii i znalazła silne powiązania między niektórymi grupami żywności, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca lub cukrzycą.

Dr Xu odkryła, że wysokie spożycie owoców i warzyw było związane ze zmniejszonym prawdopodobieństwem utraty pamięci i współistniejącej choroby serca, a tym samym niższą jakością życia. Wysokie spożycie pokarmów bogatych w białko wiązało się z lepszą pamięcią. Badania opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Public Health”.

dieta długowieczność
rawpixel / 123RF

Dr Xu stwierdziła również, że związek między daną grupą pokarmów a stanem pamięci może się różnić w różnych starszych grupach wiekowych. Badania wykazały, że osoby w wieku 80 lat i starsze o niskim spożycia produktów zbożowych są narażone na największe ryzyko utraty pamięci i współistniejącej choroby serca. Badaczka dodała również, że ​​badanie wskazało na potrzebę stosowania specyficznych dla wieku wytycznych zdrowej diety.

Utrata pamięci jest jednym z głównych wczesnych objawów u osób z demencją. Osoby żyjące z demencją mają średnio od dwóch do ośmiu chorób współistniejących, które mogą przyspieszyć upośledzenie funkcji poznawczych i funkcjonalnych. Najczęstsze choroby towarzyszące w otępieniu obejmują choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę i nadciśnienie. Interwencja dietetyczna w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, jest bardzo ważna, biorąc pod uwagę fakt, że starsze osoby często jednocześnie radzą sobie z wieloma stanami przewlekłymi, co jest prawdziwym wyzwaniem.

Źródło: Xiaoyue Xu, Mabel Ling, Sally C. Inglis, Louise Hickman, Deborah Parker. Eating and healthy ageing: a longitudinal study on the association between food consumption, memory loss and its comorbidities. International Journal of Public Health, 2020;

Spożywanie oliwy z oliwek wpływa na długość życia – badanie 2

Naukowcy z University of Minnesota Medical School badali sposób, w jaki dieta wpływa na choroby związane ze starzeniem się.

Zespół naukowców odkrył, że oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej może mieć kluczowe znaczenie dla poprawy długości życia i łagodzenia przebiegu chorób związanych ze starzeniem się. Wyniki badań zostały niedawno opublikowane w „Molecular Cell”.

oliwki
Silvia Cozzi / 123RF

Wcześniejsze badania nad dietą sugerowały, że czerwone wino było głównym czynnikiem przyczyniającym się do korzyści zdrowotnych z prowadzenia diety śródziemnomorskiej, ponieważ zawiera ono związek zwany resweratrolem, który aktywował pewien szlak w komórkach, o których wiadomo, że zwiększają szansę na długie życia i zapobiegają chorobom związanym ze starzeniem się. Jednak praca w laboratorium Masheka sugeruje, że to tłuszcz z oliwy z oliwek, inny ważny składnik diety śródziemnomorskiej, faktycznie aktywuje tę ścieżkę.

Zdaniem badaczy, zwyczajowe spożywanie oliwy z oliwek nie wystarczy, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne. Badania zespołu sugerują, że w połączeniu z dietą IF, ograniczeniem spożycia kilokalorii i ćwiczeniami, efekty spożywania oliwy z oliwek będą najbardziej wyraźne.

Kolejnymi krokami ich badań jest transkrypcja tych wyników na ludzi w celu odkrycia nowych leków lub dalszego dostosowania schematów diety poprawiających zdrowie, zarówno krótko-, jak i długoterminowych.

Źródło: Charles P. Najt, Salmaan A. Khan, Timothy D. Heden, Bruce A. Witthuhn, Minervo Perez, Jason L. Heier, Linnea E. Mead, Mallory P. Franklin, Kenneth K. Karanja, Mark J. Graham, Mara T. Mashek, David A. Bernlohr, Laurie Parker, Lisa S. Chow, Douglas G. Mashek. Lipid Droplet-Derived Monounsaturated Fatty Acids Traffic via PLIN5 to Allosterically Activate SIRT1. Molecular Cell, 2020; 77 (4): 810