Tytuł: Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej |
Autor: Anna Rogulska |
Rok wydania: 2016 |
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL |
Ilość stron: 256 |
Jak wynika z szacunkowych informacji, opublikowanych przez Eurostat, dotyczących przyczyn zgonu w Unii Europejskiej w 2013 roku zdecydowanie najczęstszymi powodami były choroby układu krążenia i nowotwory.
Diagnoza nowotworu, choć wcale nie musi oznaczać wyroku, jest ogromnÄ… traumÄ… dla pacjenta. Zagubiony i zdezorientowany z procedurach leczniczych, oczekujÄ…cy w wielogodzinnych kolejkach w specjalistycznych placówkach nie zwraca uwagi na konieczność przestrzegania odpowiedniej diety. Wizyta u onkologa trwa krótko, omawiane sÄ… najważniejsze kwestie zwiÄ…zane z terapiÄ… – natomiast sprawy żywienia sÄ… najczęściej pomijane.
Spotkać siÄ™ można czasem z odpowiedzÄ… lekarza dotyczÄ…cÄ… diety pacjenta onkologicznego – proszÄ™ jeść to, co sprawia przyjemność, to na co ma siÄ™ ochotÄ™. Czy takie zalecenie jest wystarczajÄ…ce? Czy dieta przy nowotworach ma znaczenie? Odpowiedź znajdziemy w najnowszej książce wydawnictwa PZWL poÅ›wiÄ™conej temu zagadnieniu. Dieta kontra rak to krótki, praktyczny przewodnik dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin – a także dla dietetyków chcÄ…cych prawidÅ‚owo prowadzić żywienie osób chorych na nowotwory.
W pierwszej części książki można znaleźć ogólne zalecenia żywieniowe dotyczące zapotrzebowania na makro i mikroskładniki i ich źródeł w pokarmach. Autorka zawarła także wskazówki z dziedziny towaroznawstwa żywności, omawiając grupy produktów spożywczych wraz z poradami praktycznymi, takimi jak prawidłowa obróbka czy przechowywanie żywności, informacje te są cenne szczególnie dla osób nie związanych zawodowo z dietetyką.
W dalszej części książki znaleźć można wskazówki dietetyczne przy konkretnych metodach terapii onkologicznej. Autorka w jasny i przystępny sposób opisała postępowanie żywieniowe m.in przy leczeniu operacyjnym, chemio- i radioterapii, uwzględniając ich objawy uboczne wpływające na samopoczucie i apetyt chorego oraz sposoby przyspieszenia rekonwalescencji czy łagodzenia dyskomfortu odpowiednio dobranym leczeniem żywieniowym.
Najważniejszym, moim zdaniem rozdziaÅ‚em książki jest postÄ™powanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych, w którym autorka zamieÅ›ciÅ‚a konkretne zalecenia żywieniowe obejmujÄ…ce produkty zalecane, przeciwwskazane, odpowiedniÄ… obróbkÄ™ kulinarnÄ… – a także przykÅ‚adowe jadÅ‚ospisy. Odpowiednie zbilansowanie diety u pacjentów onkologicznych jest zadaniem odpowiedzialnym i wymagajÄ…cym, nawet gdy nie ma koniecznoÅ›ci wykluczania konkretnych produktów – jednak w przypadku nietolerancji np. laktozy czy glutenu zadanie to staje siÄ™ bardzo skomplikowane. Autorka przedstawiÅ‚a przydatne wskazówki jak prawidÅ‚owo używać zamienników produktów zawierajÄ…cych laktozÄ™ czy gluten tak aby zachować peÅ‚nowartoÅ›ciowość diety.
Co bardzo istotne ze strony praktycznego wykorzystania książki np. przez rodziny chorych jest załączony tygodniowy jadłospis rozpisany na pięć posiłków łącznie z przepisami wykonania potraw.
Książka napisana w przystępny sposób, tak by naświetlić tematykę postępowania dietetycznego przy terapii onkologicznej bez konieczności zdobycia magisterium z dietetyki, co ważne, gdy odbiorcami są osoby chcące przygotować odpowiednie posiłki dla swoich bliskich zmagających się z chorobą.
Dzięki tej książce czytelnik może zdobyć rzetelną, popartą badaniami, informację dotyczącą żywienia w chorobie nowotworowej napisaną prostym językiem.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl