Dieta kontra rak – Anna Rogulska [RECENZJA]

Avatar photo
TytuÅ‚: Dieta kontra rak. Å»ywienie w chorobie nowotworowej
Autor: Anna Rogulska
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Ilość stron: 256

Jak wynika z szacunkowych informacji, opublikowanych przez Eurostat, dotyczÄ…cych przyczyn zgonu w Unii Europejskiej w 2013 roku zdecydowanie najczÄ™stszymi powodami byÅ‚y choroby ukÅ‚adu krążenia i nowotwory.

Diagnoza nowotworu, choć wcale nie musi oznaczać wyroku, jest ogromnÄ… traumÄ… dla pacjenta. Zagubiony i zdezorientowany z procedurach leczniczych, oczekujÄ…cy w wielogodzinnych kolejkach w specjalistycznych placówkach nie zwraca uwagi na konieczność przestrzegania odpowiedniej diety. Wizyta u onkologa trwa krótko, omawiane sÄ… najważniejsze kwestie zwiÄ…zane z terapiÄ… – natomiast sprawy żywienia sÄ… najczęściej pomijane.

Spotkać siÄ™ można czasem z odpowiedzÄ… lekarza dotyczÄ…cÄ… diety pacjenta onkologicznego – proszÄ™ jeść to, co sprawia przyjemność, to na co ma siÄ™ ochotÄ™. Czy takie zalecenie jest wystarczajÄ…ce? Czy dieta przy nowotworach ma znaczenie? Odpowiedź znajdziemy w najnowszej książce wydawnictwa PZWL poÅ›wiÄ™conej temu zagadnieniu. Dieta kontra rak to krótki, praktyczny przewodnik dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin – a także dla dietetyków chcÄ…cych prawidÅ‚owo prowadzić żywienie osób chorych na nowotwory.

dieta-kontra-rak-2

W pierwszej części książki można znaleźć ogólne zalecenia żywieniowe dotyczące zapotrzebowania na makro i mikroskładniki i ich źródeł w pokarmach. Autorka zawarła także wskazówki z dziedziny towaroznawstwa żywności, omawiając grupy produktów spożywczych wraz z poradami praktycznymi, takimi jak prawidłowa obróbka czy przechowywanie żywności, informacje te są cenne szczególnie dla osób nie związanych zawodowo z dietetyką.

W dalszej części książki znaleźć można wskazówki dietetyczne przy konkretnych metodach terapii onkologicznej. Autorka w jasny i przystępny sposób opisała postępowanie żywieniowe m.in przy leczeniu operacyjnym, chemio- i radioterapii, uwzględniając ich objawy uboczne wpływające na samopoczucie i apetyt chorego oraz sposoby przyspieszenia rekonwalescencji czy łagodzenia dyskomfortu odpowiednio dobranym leczeniem żywieniowym.

view1

Najważniejszym, moim zdaniem rozdziaÅ‚em książki jest postÄ™powanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych, w którym autorka zamieÅ›ciÅ‚a konkretne zalecenia żywieniowe obejmujÄ…ce produkty zalecane, przeciwwskazane, odpowiedniÄ… obróbkÄ™ kulinarnÄ… – a także przykÅ‚adowe jadÅ‚ospisy. Odpowiednie zbilansowanie diety u pacjentów onkologicznych jest zadaniem odpowiedzialnym i wymagajÄ…cym, nawet gdy nie ma koniecznoÅ›ci wykluczania konkretnych produktów – jednak w przypadku nietolerancji np. laktozy czy glutenu zadanie to staje siÄ™ bardzo skomplikowane. Autorka przedstawiÅ‚a przydatne wskazówki jak prawidÅ‚owo używać zamienników produktów zawierajÄ…cych laktozÄ™ czy gluten tak aby zachować peÅ‚nowartoÅ›ciowość diety.

Zobacz również
pharm

Co bardzo istotne ze strony praktycznego wykorzystania książki np. przez rodziny chorych jest załączony tygodniowy jadłospis rozpisany na pięć posiłków łącznie z przepisami wykonania potraw.

view2

Książka napisana w przystępny sposób, tak by naświetlić tematykę postępowania dietetycznego przy terapii onkologicznej bez konieczności zdobycia magisterium z dietetyki, co ważne, gdy odbiorcami są osoby chcące przygotować odpowiednie posiłki dla swoich bliskich zmagających się z chorobą.

Dzięki tej książce czytelnik może zdobyć rzetelną, popartą badaniami, informację dotyczącą żywienia w chorobie nowotworowej napisaną prostym językiem.