Dieta niskowęglowodanowa – skutki stosowania dla kobiet i mężczyzn

3/5 (2)

Według Centers for Disease Control and Prevention szacuje się, że 1 na 3 dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych ma stan przedcukrzycowy. Naukowcy z University of Missouri School of Medicine (USA) niedawno odkryli, że podczas gdy mężczyźni mogą tracić na masie ciała będąc na diecie niskowęglowodanowej, to u kobiet zauważa się większą poprawę elastyczności tętnic. To odkrycie może pomóc kobietom z cukrzycą zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez dietę o niskiej zawartości węglowodanów. Poprzednie badania wykazały, że wraz z wiekiem u kobiet naczynia krwionośne usztywniają się bardziej niż u mężczyzn, co zwiększa u nich ryzyko występowania chorób układu krążenia.

dieta niskowęglowodanowa

fermate / 123RF

Badanie

W ramach badania 20 mężczyzn i kobiet w średnim wieku ze stanem przedcukrzycowym otrzymywało posiłki o ograniczonej zawartości węglowodanów zapewnione przez MU Nutrition Center for Health przez dwa tygodnie. Badani otrzymali także instrukcje dotyczące planowania posiłków przez kolejne dwa tygodnie. W ciągu czterech tygodni mężczyźni biorący udział w badaniu stracili średnio 6,3% masy ciała, podczas gdy kobiety straciły średnio 4,4%. Jednak stosując pomiar sztywności tętnic zwany prędkością fali tętna, kobiety wykazywały zmniejszone prędkości przepływu krwi o 1 metr na sekundę, podczas gdy u mężczyzn nie wykazano żadnych zmian w prędkości przepływu krwi.

Sztywność naczyń krwionośnych jest naturalną konsekwencją procesu starzenia się, a jego rozwój może być przyspieszony przez występowanie towarzyszące otyłości, insulinooporności i zespołu metabolicznego. To badanie jest pierwszym, które pokazuje, że utrata masy ciała może zmniejszyć sztywność tętnic już w cztery tygodnie, a dietetyczne ograniczenie węglowodanów może być skutecznym sposobem na zmniejszenie sztywności aorty u kobiet.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Dieta bardzo niskowęglowodanowa a cukrzyca typu 1

Źródło: Majid M. Syed-Abdul, Qiong Hu, Miriam Jacome-Sosa, Jaume Padilla, Camila Manrique-Acevedo, Colette Heimowitz, Elizabeth J Parks. Effect of carbohydrate restriction-induced weight loss on aortic pulse wave velocity in overweight men and women. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No