Dieta Paryska dr. Cohena

dieta paryskaDoktor Jean-Michael Cohen był do niedawna znany w Polsce głównie jako człowiek, który wygrał w sądzie  z twórcą Diety Dukana. Obecnie przebojem na rynek księgarski w Polsce weszła jego bestsellerowa książka Dieta Paryska. Czy to kolejna dieta cud? Jak zapewnia sam autor, poważany dietetyk we Francji – to coś wręcz przeciwnego. Nie jest jego książka promowana zapewnieniami o błyskawicznej utracie masy ciała, oferuje coś innego – sposób na zdrowe odżywianie, lekkie dania i styl życia, który z kolei prowadzi do przywrócenia prawidłowej masy ciała i jej utrzymania na długo.

Dieta po parysku – jak to działa?

Czym różni się dieta paryska od tego czym żywi się typowy Polak każdego dnia? Dieta opiera sìę na wzorcach odżywiania we Francji, której społeczeństwo znane jest z tego, że na tle innych narodów europejskich jest względnie szczupłe, uwielbia dobrze zjeść i pielęgnuje kulturę slow food.

Chociaż w tytule książki widnieje słowo dieta paryska, tak naprawdę sam autor odżegnuje się od tego, by traktować ją jako typową dietę, czyli odgórnie narzucony plan żywieniowy. W to miejsce proponuje styl odżywiania, który opiera się na zdrowych, lekkich daniach. Choć niemniej zaproponowany reżim żywieniowy jest restrykcyjny. O tym już za chwilę.

Cafe, bistro i gourmet

Dieta paryska składa się z trzech faz, które należy dopasować do swoich potrzeb i można je skrócić bądź wydłużyć. Kuracja rozpoczyna się od nieobowiązkowej fazy cafe. Ta trwająca do 10 dni faza wzbogacona jest o szereg napojów, zup, koktajli. Po zakończeniu fazy cafe można przejść do fazy bistro, w której jedzenie jest już dopasowane tak, by zapewnić podaż kluczowych składników odżywczych, w tym białka i błonnik. Ta faza jest dłuższa i trwa około pół miesiąca. Fazą ostatnią jest gourmet. To dania zaplanowane tak, by dać radość z jedzenia. Niezależnie od kolejności, fazy te można wydłużać, skracać, przestawiać. Co ciekawe autor uzupełnił dietę także o plan działania w przypadku gdybyśmy jednak złamali zasady diety. Czy to oznacza, że dieta ta jest łatwa, prosta i przyjemna? Niestety nie – wszystkie te fazy są wysoce restrykcyjne jeśli chodzi o ich kaloryczność, co też przyznaje sam autor wskazując, że powinny podjąć je tylko osoby zdrowe.

Sekrety diety paryskiej

Te tajemnice Paryżan, które zapewniają im szczupłą sylwetkę to tak naprawdę kilka zdrowych zasad, które warto by każdy sobie przyswoił. Miłość Francuzów do dobrego jedzenia sprawia, że są w stanie wyczarować z dań warzywnych i owoców masę pysznych potraw. Tutaj podstawą jest przyswojenie sobie techniki gotowania i poznawanie nowych, zdrowych przepisów kulinarnych. Dania tak przygotowane muszą składać się ze świeżych, nieprzetworzonych składników. Pod tym względem w Polsce nie jest nam źle, bo tak jak we Francji łatwo znajdziemy w naszym kraju targi warzywne, owocowe.

Tak pysznie przygotowane jedzenie jest podawane w małych porcjach, spożywane jednak powoli, przy stole, bez oglądania telewizji. Dr. Cohen sugeruje, żeby poświęcić każdemu daniu 20 minut na jedzenie i jeść trzy razy dziennie. Taki styl spożywania potraw sprawia, że nie tylko bardziej będziemy się cieszyć z dań lecz również poczujemy się nasyceni tą mniejszą porcją, bez poczucia przejedzenia.

Na tym się jednak lista sekretów nie kończy. Ważnym elementem zdrowego stylu życia w wersji made in Paris jest aktywność fizyczna – niekoniecznie definiowana przez uprawianie sportu lecz po prostu zwykły spacer, jazdę na rowerze zamiast korzystania z samochodu i komunikacji miejskiej gdy możemy się bez niej obyć.

Cohen o diecie paryskiej

To czy czujecie się przekonani do argumentów Dr. Cohena pozostawiamy Waszemu osądowi. Niewątpliwie ze względu n restrykcje tej diety należy skonsultować się ze swoim lekarzem, dietetykiem zanim zacznie się z niej korzystać. Na koniec oddajemy głos samemu autorowi diety:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Bs14XsddCc[/youtube]

Na Wasze opinie i spostrzeżenia czekamy w komentarzach !

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia