Według naukowców  z Northwell Health’s The Feinstein Institute for Medical Research i New York Medical College dieta roślinna w stylu diety śródziemnomorskiej zapewnia te same korzyści medyczne w terapii refluksu krtaniowo-gardłowego, co stosowanie popularnych leków. Wyniki badań na ten temat opublikowano w „JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery”.

Wyniki i charakterystyka badania

U pacjentów, którzy przyjmowali tradycyjne leki refluksowe, inhibitory pompy protonowej (PPI), występowała podobna redukcja symptomów schorzenia, co u pacjentów, którzy spożywali w 90-95% dietę pochodzenia roślinnego, w stylu diety śródziemnomorskej, w połączeniu z wodą alkaliczną. 62,5% pacjentów leczonych dietą na bazie produktów roślinnych i wody alkalicznej wykazywało sześciopunktową redukcję wskaźnika objawów refluksu (RSI). Dla porównania –  u 54,1% chorych przyjmujących inhibitory pompy protonowej doszło do obniżenia RSI na tym samym poziomie. Chociaż te badania koncentrują się tylko na refluksie krtaniowo-gardłowym, naukowcy sugerują, że w ten sam sposób można będzie pomóc chorym z refluksem żołądkowo-przełykowym.

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z refluksem

Proponowana dieta według dr Zalvana (kierownika projektu), która ma być pomocna w leczeniu refluksu krtaniowo-gardłowego, składa się głównie z owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów. Podczas tej diety należy ograniczyć konsumpcję przetworów mlecznych oraz mięsa, ryb i jaj. Jest to uzupełnienie do podstawowych zaleceń dotyczących produktów niewskazanych podczas leczenia refluksu, takich jak: kawa, herbata, czekolada, tłuste i smażone potrawy, pikantne dania oraz alkohol. Oprócz redukcji objawów refluksu, u pacjentów stosujących dietę na bazie produktów roślinnych zauważono redukcję masy ciała, obniżenie wartości ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu ogółem.

Źródło: Craig H. Zalvan, Shirley Hu, Barbara Greenberg, Jan Geliebter. A Comparison of Alkaline Water and Mediterranean Diet vs Proton Pump Inhibition for Treatment of Laryngopharyngeal Reflux. JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, 2017;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia