Dzieci chętniej jedzą warzywa i owoce, gdy rodzice dają im przykład

Avatar photo
warzywa rodzina

Pozytywny przykład dawany zarówno przez matkę, jak i ojca, promuje spożywanie warzyw, owoców, w tym również owoców jagodowych, wśród 3-5-letnich dzieci, według nowego badania przeprowadzonego przez University of Eastern Finland. W badaniu zbadano związek domowych nawyków i zachowań żywieniowych i wpływu rodziców z konsumpcją warzyw wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie „Food Quality and Preference”.

Za mało owoców i warzyw

Od dawna zmagamy się z problemem, że dzieci jedzą niewystarczającą ilość warzyw i owoców. Ponieważ korzyści zdrowotne i żywieniowe tego typu pokarmów są doskonale znane, zwiększenie ich spożycia wśród dzieci jest wyzwaniem, z którym zmaga się wiele krajów, a także organizacji zajmujących się edukacją żywieniową. Zwyczaje żywieniowe kształtują się przez całe życie, a okres wczesnego dzieciństwa ma kluczowe znaczenie dla przystosowania się do diety bogatej w pokarmy roślinne. Naukowcy badali spożycie warzyw, owoców i owoców jagodowych oraz rodzinne nawyki i zachowania żywieniowe w ankiecie przeprowadzonej przez rodziców. Badanie objęło 114 dzieci w wieku przedszkolnym i ich rodziców (liczba rodziców biorących udział w badaniu: 100) w Finlandii. Spożycie surowych i gotowanych warzyw oraz owoców i owoców jagodowych analizowano osobno.

Wyniki badania

Naukowcy odkryli, że do pewnego stopnia na spożycie warzyw wpływają inne czynniki niż na konsumpcję owoców i jagód. Przykład dawany przez matkę związany był ze spożywaniem surowych i gotowanych warzyw, a także ze spożywaniem owoców i owoców jagodowych. Natomiast ojca – był najsilniejszy w przypadku gotowanych warzyw.

warzywa rodzice
Oksana Kuzmina / 123RF

Wyniki pokazują, że uczenie dzieci jedzenia warzywa i owoców, to nawyk, nad którym powinni pracować oboje rodzice. Ważny jest pozytywny przykład obojga rodziców, a także zachęcanie dziecka. Badanie wykazało również, że obiad jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia dla rodziny, jeśli chodzi o uczenie dzieci jedzenia warzyw. Rodziny uczestniczące w badaniu często jadły razem obiad, podkreślając rolę wpływu rodziców na rozwój wyborów i preferencje żywieniowe dzieci. Obiad stanowi codzienną okazję do serwowania warzyw w różnych formach: jako danie główne, jako dodatki i jako sałatki. Jeśli chodzi o spożywanie owoców, to wieczorne przekąski odgrywały największą rolę.

Zobacz również
zakwaszenie organizmu

Podsumowanie

Badanie pokazuje, że wiele rodzin nadal je zbyt małą ilość warzyw, owoców, w tym owoców jagodowych, niż byłoby to korzystne ze względu na profilaktykę zdrowia. Gotowane warzywa i owoce jagodowe były najmniej spożywanymi pokarmami w badanej populacji. The Institute of Public Health and Clinical Nutrition at the University of Eastern Finland bada, w jaki sposób edukacja żywieniowa we wczesnym dzieciństwie może wspierać zdrową dietę wśród dzieci i promować ustanowienie zdrowych nawyków żywieniowych.

Źródło: K. Kähkönen, M. Hujo, M. Sandell, A. Rönkä, A. Lyytikäinen, O. Nuutinen. Fruit and vegetable consumption among 3–5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association? Food Quality and Preference, 2020; 82: 103886