Teraz czytasz
Jak przechowywać jajka? Prawidłowe przechowywanie jajek

Jak przechowywać jajka? Prawidłowe przechowywanie jajek

jak przechowywać jajka

Jaja kurze są bardzo wartościowym produktem niosącym wiele składników odżywczych. Jaja są codziennym elementem diety większości osób. Są produkowane na szeroką skalę, co jest procesem tanim i wydajnym. Jajo kurze jest dobrym źródłem składników odżywczych takich jak: białka, witaminy (A, witaminy z grupy B, D,E,K) minerały oraz lipidy. [1], [2] Czy przechowywanie jajek ma wpływ na wartość substancji odżywczych, które ze sobą niosą? Z poniższego artykułu dowiesz się, jak przechowywać jajka, aby dostarczyły Ci wszystkie składniki odżywcze.

Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko jest świeże?

W budowie jajka wyróżnić możemy komorę powietrzną, która znajduje się między błoną pergaminową, a skorupką. W skorupce jajka znajdują się mikropory, przez które paruje woda. To sprawia, że wnętrze jajka jest odwadniane. W efekcie zwiększa się komora powietrzna. [3] Dzięki znajomości biologii jajka możemy sprawdzić jego świeżość. Jajko wystarczy umieścić w naczyniu z wodą. Jeśli jest naprawdę stare wypłynie na powierzchnię. Jest to wynik powiększania się komory powietrznej. [5]

Jak należy przechowywać jajka?

Jaja kurze najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze w przedziale 4-6 °C. W lodówkach, na ich drzwiach z reguły znajdują się specjalne półki przeznaczone na przechowywanie jaj. Jednak trzymanie ich w tym miejscu nie jest korzystne, ze względu na częste otwieranie drzwi lodówki i towarzyszące temu zmiany temperatury. [3]

jajka przechowywanie lodówka
Anna Om / 123RF

Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką (temperatura pokojowa) przez dłuższy czas. Wyższa temperatura sprzyja psuciu się jajek oraz obniżeniu zawartości składników odżywczych. [6]

Ustawienie jajek ma znaczenie!

Jak wcześniej wspomniałam, na bardziej zaokrąglonym końcu jajka znajduje się komora powietrzna. Ułożenie jaj zaokrąglonym końcem do góry przedłuży ich trwałość. Dlaczego? To ułożenie sprawi, że komora nie będzie się powiększać, ponieważ woda z jaj nie będzie tak intensywnie parować. [5]

Ze względu na dwukierunkową wymianę gazów i wody zaleca się przechowywanie jajek w zamkniętej wytłaczance, z dala od innych otwartych produktów. [6]

Jak długo można przechowywać jajka?

Przechowywanie jaj przez okres do około 3 tygodni w lodówce zapewnia zachowanie ich świeżości oraz właściwości składników odżywczych.

Czy jajka można mrozić?

Możliwe jest również mrożenie jaj. Prawidłowo powinno mrozić się osobno żółtka oraz białka jaj oraz nie składować ich dłużej niż 6 miesięcy. Nie wolno mrozić jaj ponownie po ich odmrożeniu. [4], [5].

Zobacz również
żywność mrożona zakupy

Podsumowanie

Podsumowując, przechowywanie jajek w lodówce w zamkniętej wytłaczance z dala od innych produktów, zapewni świeżość jaj przez dłuższy czas. Nie warto kupować jaj „na zapas”, ponieważ te, które leżą dłużej, tracą na wartości odżywczej. Pamiętaj o wyparzeniu jaj przed ich użyciem.

Bibliografia:

  1. Kijowski, J., Leśnierowski, G., Cegielska-Radziejewska, R., 2013, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 5(90),29-41
  2. Zdrojewicz, Z., Herman, M., Starostecka, E., 2016, Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych, Postepy Hig Med Dosw (online), 70:751-759
  3. Batkowska, J., Brodacki, A., 2014, Wpływ mycia skorupy na wybrane cechy jakościowe jaj kurzych w czasie przechowywania, ŻYWNOŚC, Nauka. Technologia. Jakość, 2(93), 204-213
  4. Chwastowska-Siwiecka, I., Skiepko, N., Klekotko K., Drażbo, A., 2013, Wpływ czasu chłodniczego przechowywania na barwę jaj gotowanych pakowanych próżniowo, Organ Naczelnej Organizacji Technicznej, 34-37
  5. Calik, j., 2013, Zmiany cech jakościowych jaj, pochodzących od kur nieśnych żółtonóżka kuropatwiana (ż-33), w zależności od warunków ich przechowywania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (87), 73 – 79
  6. Gryzińska, M., Niespodziewański, M., Widomski, P., 2003, Wpływ warunków przechowywania kurzych jaj konsumpcyjnych różniących się wielkością na ich cechy jakościowe, Żywność, 4(37), 113-121
0 0 głosy
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze