Jedzenie na podróż samochodem. Co warto ze sobą zabrać?

natalia flieger
jedzenie w samochodzie

Wakacje to okres, w którym wielu z nas podróżuje. Często wybieramy odpoczynek za granicą lub na drugim końcu kraju. Wiąże się to z długimi godzinami spędzonymi w samochodzie, pociągu lub w innym środku transportu. W podróży niestety najłatwiej zatrzymać się na posiłek w restauracji typu fast food lub kupić niezdrową przekąskę na stacji benzynowej. Wystarczy jednak odpowiednio wcześnie przygotować jedzenie i zapas wody, aby nie ulegać pokusom.

Spis treści:

  1. Jakich produktów unikać?
  2. Jakie produkty warto zabrać?
  3. Przykładowe przepisy
  4. Podsumowanie
  5. Bibliografia

Jakich produktów unikać w czasie podróży samochodem?

Niektóre produkty nie będą zbyt dobrym rozwiązaniem na długą podróż samochodem. Powodem może być ich specyficzne działanie, które przedstawimy poniżej:

Produkty o działaniu moczopędnym

Produkty o działaniu moczopędnym, spożywane w zbyt dużych ilościach, mogą spowodować, że co chwilę będziemy potrzebowali skorzystać z toalety. Jak wiemy, podczas jazdy jest to bardzo uciążliwe, a często wręcz niemożliwe. Nie zabierajmy ze sobą zbyt wiele agrestu, czerwonych borówek, arbuza, żurawiny, gruszek, czy poziomek. Również niektóre warzywa stymulują wydalanie moczu np. bakłażany, seler naciowy, pomidory, chrzan. Dodatkowo działanie moczopędne mają piwo, kawa, czarna herbata i słodkie napoje gazowane

Produkty powodujące wzdęcia 

Wybierając się w podróż samochodem, liczymy na komfort jazdy i dobre samopoczucie. Niestety wzdęcia i towarzyszące im wstydliwe odgłosy nie należą do zbyt przyjemnych odczuć. Wzdęcia to nieprzyjemne uczucie pełności w jamie brzusznej, zwykle po spożyciu posiłku. [1]

Aby zmniejszyć ryzyko występowania wzdęć, należy wystrzegać sięsłodyczy i warzyw, takich jak kalafior, brokuły, kapusta i brukselka. Do strawienia tych produktów potrzebne są bakterie jelitowe, które powodują powstawanie gazów. [2] Do produktów wywołujących wzdęcia zalicza się również jabłka, śliwki, produkty mleczne, czy alkohol. Spożycie zbyt dużej ilości napojów gazowanych również przyczynia się do uczucia pełności w żołądku, poprzez zawarty w nich dwutlenek węgla. [3]

Produkty powodujące zaparcia

Długie godziny spędzone w bezruchu, rzadkie okazje na skorzystanie z łazienki- to nieodzowny element w podróży samochodem. Niestety często taka wycieczka kończy się zaparciami, które mogą nam uprzykrzyć wakacje. [4] Innym powodem zaparć są ciężkostrawne pokarmy: żywność wysokoprzetworzona, czekolada, czy fast-foody. Niedostateczne spożycie wody również przyczynia się do powstawania zaparć. [5,6]

zaparcia jazda samochodem

Produkty o działaniu przeczyszczającym

Kolejną nieprzyjemnością, jaka może nas spotkać ze strony naszego układu pokarmowego, jest biegunka. W końcu nikt z nas nie chciałby się zatrzymywać w podróży co kilka minut, aby skorzystać z dłuższej przerwy na toalecie. Możemy jednak ustrzec się od takich sytuacji, jeśli będziemy unikać produktów o wysokiej zawartości ciężkostrawnych węglowodanów złożonych. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi: pełnoziarnisty chleb i makaron, płatki owsiane i kukurydziane. Niewskazane są również słodycze, kawa, napoje gazowane, czy pikantne potrawy. [7]

Produkty szybko psujące się

Ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę przy planowaniu posiłków na drogę, jest ich trwałość. Nie każdy może pozwolić sobie na przenośną lodówkę do auta, dodatkowo wysoka temperatura w upalne dni nie sprzyja zachowaniu świeżości produktów. W takiej sytuacji warto postawić na żywność suchą, która nie wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych.

Dobrym rozwiązaniem będą suszone i liofilizowane owoce, czy orzechy i nasiona. Warto jednak unikać produktów, które należy przechowywać w lodówce, przykładowo jogurty, czy inne produkty mleczne. [8]

Jakie przekąski warto zabrać w podróż samochodem?

Mimo dużej puli produktów, które nie są zbyt dobrym rozwiązaniem na długą drogę samochodem, istnieją też takie, które będą zdecydowanie lepszym wyborem.

Lekkostrawne produkty i potrawy 

Kiedy jesteśmy poza domem, musimy pamiętać przede wszystkim o jedzeniu produktów, które są dla nas wartościowe, czyli dostarczają organizmowi składników odżywczych. W podróży powinniśmy postawić na dania lekkostrawne, z dodatkiem warzyw czy owoców. Wśród owoców lekkostrawnych możemy wyróżnić między innymi maliny, truskawki, czy borówkę amerykańską. Natomiast lekkostrawne warzywa to na przykład gotowana marchew, pietruszka, czy dynia. [9]

Ważne jest nawadnianie organizmu

Wybierając się w długą podróż, musimy pamiętać, aby zabrać ze sobą dużo wody. Przede wszystkim pozwala ona na regulowanie temperatury ciała. To zapobiega jego przegrzaniu. Jest to bardzo ważne podczas panujących w wakacje upałów. Dodatkowo odpowiednie nawadnianie organizmu wspomaga procesy trawienia i pozwala szybko i skutecznie rozprowadzać składniki odżywcze do wszystkich komórek. Zaleca się dostarczanie organizmowi co najmniej 2,5 litra wody dziennie. [10] Zbyt niskie spożywanie wody może prowadzić do zmniejszonej motywacji, zwiększonego zmęczenia, czy zmiany temperatury ciała. Takie skutki uboczne nie będą sprzyjały długiej podróży w samochodzie. [11]

nawodnienie jazda samochodem

Przykładowe przepisy na jedzenie w podróży

Zdrowe jedzenie w podróży to nie lada wyzwanie, gdy większość restauracji, w jakich możemy się zatrzymać po drodze, serwuje przede wszystkim dania typu fast food. Jednak ratunkiem może okazać się zaplanowanie i przygotowanie odpowiednich przekąsek. Umilą nam one drogę. Dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Poniżej kilka przepisów, które sprawdzą się na wynos.

Tortilla z szynką

Szybka do wykonania propozycja, która jest wspaniałą alternatywą tradycyjnych kanapek.

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista- 60 g (1 placek),
  • serek śmietankowy- 50 g,
  • szynka parmeńska- 60 g (2 plastry),
  • rukola- 40 g,
  • pomidor- 170 g (1 sztuka)

Sposób przygotowania:

  1. Placek tortilli posmarować serkiem.
  2. Ułożyć plastry szynki i pomidora, na wierzch rukolę.
  3. Zawinąć tortillę.

Wskazówki:

Przygotowaną tortillę można zawinąć w folię spożywczą lub pokroić i ułożyć w pojemniku na wynos. [12]

Placek owsiany z jabłkami

Sprawdzi się w drodze, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Składniki:

Zobacz również
gruszka nashi

  • płatki owsiane- 1 szklanka.
  • jabłko- 1 sztuka,
  • jogurt naturalny- 3 łyżki,
  • jajka- 2 sztuki,
  • miód- 3 łyżki,
  • olej kokosowy- 1 łyżka,
  • masło orzechowe- 1 łyżka,
  • cynamon, soda oczyszczona, proszek do pieczenia- po pół łyżeczki,
  • orzechy włoskie- 1 garść.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
  2. Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich zblendować.
  3. Wyłożyć do małej blaszki do pieczenia (18 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i posypać orzechami włoskimi.
  4. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 – 25 minut. 
  5. Gdy ciasto ostygnie, pokroić na kawałki. [13]

Wegetariańskie kanapki

Poniżej smaczna propozycja kanapki, która sprawdzi się w diecie wegetariańskiej.

Składniki:

  • chleb tostowy- 4 kromki,
  • ser żółty- 4 plastry,
  • margaryna- 1 łyżka,
  • rukola- garść,
  • rzodkiewka- 5 sztuk,
  • dowolne kiełki- garść.

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba posmarować margaryną.
  2. Na każdej ułożyć rukolę, pokrojoną rzodkiewkę, kiełki i plaster żółtego sera. 
  3. Przekroić na pół i zawinąć w folię spożywczą lub przełożyć do pojemnika na wynos. [14]

Podsumowanie

Wybierając się w długą podróż samochodem, łatwo ulec pokusie i zatrzymać się w przydrożnej restauracji serwującej dania typu fast food. Lepszym wyborem będzie jednak zaplanowanie i przygotowanie lekkostrawnych i odżywczych posiłków. Pozwoli nam to uniknąć problemów żołądkowych, czy uczucia dyskomfortu podczas jazdy. Nie zapominajmy również o wodzie, która nawodni nas w podróży.

Bibliografia:

  1. Flatulence. (1943). Medical Journal of Australia, 1(7), 145.
  2. Price, K. R., Lewis, J., Wyatt, G. M., & Fenwick, G. R. (1988). Review article Flatulence — Causes, relation to diet and remedies. Food / Nahrung, 32(6), 609–626.
  3. Jamison, J. (2003). Irritable bowel syndrome. W Clinical guide to nutrition & dietary supplements in disease management (s. 329–332). Elsevier.
  4. Johanson, J. F. (b. d.). Definitions and epidemiology of constipation. W Constipation (s. 1–8). Springer London.
  5. Sura, S. P., & Christie, J. (2014). Chronic constipation. W Constipation (s. 41–65). Springer New York.
  6. Van Orden, H. (2004). Constipation: An overview of treatment. Journal of Pediatric Health Care, 18(6), 320–322.
  7. Bashir, A., & Sizar, O. (2021). Laxatives. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  8. Lu, M., Shiau, Y., Wong, J., Lin, R., Kravis, H., Blackmon, T., Pakzad, T., Jen, T., Cheng, A., Chang, J., Ong, E., Sarfaraz, N., & Wang, N. S. (2013). Milk spoilage: Methods and practices of detecting milk quality. Food and Nutrition Sciences, 04(07), 113–123.
  9. Dieta, M. D. I., & Benaches, T. (1997). Dieta mediterranea, dieta inteligente. Edaf S.A.
  10. Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458.
  11. Edelman, I. S., & Leibman, J. (1959). Anatomy of body water and electrolytes. The American Journal of Medicine, 27(2), 256–277.
  12. Tortilla z szynką – przepis na fajnegotowanie.pl. (b. d.). Fajne Gotowanie – tysiące przepisów kulinarnych od dietetyków. Pobrano z: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tortilla-z-szynka
  13. Placek owsiany z jabłkami. (b. d.). Kwestia Smaku. Pobrano z: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/placek-owsiany-z-jablkami
  14. Lunchbox na każdą okazję. (b. d.). Przepisy kulinarne Olga Smile. Pobrano z: https://www.olgasmile.com/lunchbox-na-kazda-okazje.html