5/5 (1)

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Gerontology Series A” wykazało, że spożywanie 200 g borówek w formie napoju codziennie przez miesiąc może prowadzić do poprawy czynności naczyń krwionośnych i obniżenia skurczowego ciśnienia krwi u zdrowych osób.

Borówki i układ krwionośny – badanie

Badacze z King’s College London (Wielka Brytania) badali 40 zdrowych ochotników przez miesiąc. Losowo podawano im codziennie napój zawierający 200 g borówek albo odpowiednio dobrany napój kontrolny.

Zespół monitorował wyniki badań krwi i moczu badanych, a także wartości ich ciśnienia krwi i zależną od przepływu rozszerzalność (ang. flow-mediated dilation, FMD) tętnicy ramiennej, która jest miarą tego, jak tętnica rozszerza się, gdy zwiększa się przepływ krwi, co jest uważane za wrażliwy biomarker ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

W kolejnym badaniu naukowcy porównali wpływ spożywania napoju z jagodami z płynem zawierającym oczyszczone antocyjany. Antocyjany to rodzaj fitozwiązku odpowiedzialnego za niebieski, czerwony, różowy i purpurowy kolor niektórych owoców i warzyw, takich jak jagody i czerwone winogrona. Dane porównali również z napojami kontrolnymi zawierającymi podobne ilości błonnika, składników mineralnych lub witamin z borówek.

Zespół badawczy odkrył, że:

  • wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych obserwowano dwie godziny po spożyciu napojów zawierających jagody i wpływ ten utrzymywał się przez miesiąc nawet po nocnym poście.
  • w ciągu miesiąca wartości ciśnienia krwi spadły o 5 mmHg. Jest to podobne do tego, co jest często obserwowane w badaniach z zastosowaniem leków hipotensyjnych.
  • spożywanie napojów zawierających oczyszczone antocyjany doprowadziło do ​​poprawy funkcji śródbłonka. Komórki śródbłonka działają jak bariera między krwią lub limfą a otaczającą tkanką ciała, a także odgrywają kluczowe role w krzepnięciu krwi i regulacji ciśnienia krwi.
  • napój kontrolny, napój kontrolny z błonnikiem, napój kontrolny zawierający liczne składniki mineralne i witaminy nie miały znaczącego wpływu na FMD w dwóch i sześciu godzinach po ich spożyciu.

Podsumowanie

Główny analityk, dr Ana Rodriguez-Mateos z Wydziału Nauk o Żywieniu w King’s College London, powiedziała: „Chociaż najlepiej jest spożywać całe jagody, aby uzyskać pełną korzyść dla zdrowia, nasze badanie wykazało, że większość efektów można wyjaśnić obecnością antocyjanów”.

Jeśli zmiany, które zaobserwowaliśmy w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych po spożywaniu borówek każdego dnia mogą utrzymać się przez całe życie, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych nawet o 20%.”

Może zainteresuje Cię także:

Źródło: Ana Rodriguez-Mateos, Geoffrey Istas, Lisa Boschek, Rodrigo P Feliciano, Charlotte E Mills, Céline Boby, Sergio Gomez-Alonso, Dragan Milenkovic, Christian Heiss. Circulating anthocyanin metabolites mediate vascular benefits of blueberries: insights from randomized controlled trials, metabolomics, and nutrigenomics. The Journals of Gerontology: Series A, 2019;

Proszę oceń

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.