Kwiaty cukinii. Jak jeść kwiaty cukinii i jakie mają wartości odżywcze?

Avatar photo
kwiaty cukinii

Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Meksyku, ale do Polski trafiła z Włoch. Stamtąd też pochodzi jej nazwa. Po włosku „zucchina” oznacza mała dynia [1]. Występuje w różnych odmianach: ciemnozielonych, żółtych, a nawet pasiastych.

Największa na świecie cukinia została wyhodowana w 1998 roku i warzyła 61 kilogramów! Najdłuższa natomiast mierzyła 252 centymetry. Trudno sobie to wyobrazić, bo najczęściej kupujemy okazy około 15-20 cm. Właśnie takie są najdelikatniejsze w smaku. Czy wiesz, że poza samym warzywem jadalne są również jego kwiaty? I to właśnie na nie chciałabym zwrócić uwagę w dzisiejszym artykule.

Gdzie można zdobyć kwiaty cukinii?

Trudno jest kupić kwiaty cukinii w sklepie lub na ryneczku. Dlatego warto wyhodować je w swoim ogródku lub poprosić o nie zaprzyjaźnionego rolnika. Jeżeli wybierzemy domową uprawę, to nasiona cukinii powinniśmy wysiać do gruntu mniej więcej w połowie maja. W doniczce możemy zacząć znacznie wcześniej, bo już w drugiej połowie kwietnia. Do ziemi na głębokość około 2-3 centymetrów wsypujemy jedno lub dwa nasiona cukinii. Umiarkowanie podlewając i zapewniając jej ciepło już po około 7-10 dniach możemy zaobserwować kiełkującą roślinę. Cukinia przez cały okres swojego wzrostu wydaje około 20, a nawet do 40 kwiatów [2]. Kwiaty męskie możemy zbierać przez cały okres kwitnięcia bez żadnych konsekwencji dla rośliny. Natomiast zbieranie kwiatów żeńskich spowoduje zatrzymanie rozwoju warzywa. Więc jeżeli zależy nam na wzroście rośliny, to do kulinarnych eksperymentów wybierajmy tylko męskie kwiaty.

Kwiaty męskie czy żeńskie? Jak je rozpoznać?

Cukinia ma dwa rodzaje pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Męskie kwiaty mają bardzo cienki pręcik. Natomiast żeńskie mają długą zalążnię, która wygląda jak mały owoc cukinii.

Pielęgnacja i zbiory kwiatów cukinii

Ogromne znaczenie dla ilości kwiatów, ale również warzyw ma nawożenie gleby. Cukinia najlepiej wzrasta na ziemi nawożonej obornikiem. Jeżeli nie mamy takiego nawozu, równie dobrze sprawdzi się kompost. Powinniśmy go używać w ilości około 10 litrów na 2 metry kwadratowe ziemi. Nawozić należy raz w tygodniu (w lipcu możemy częściej). Cukinia kwitnie mniej więcej od czerwca, aż do wczesnej jesieni [2].

Kiedy zbierać kwiaty cukinii?

Jeżeli już przebrniemy przez proces siania, pielęgnacji, doczekaliśmy się pięknych jadalnych kwiatów, nadszedł czas na zbiory. Kwiaty cukinii zbiera się, kiedy są już otwarte. Ważne jest, aby kwiatów nie myć ze względu na ich delikatność i kruchość. Można oczyścić je pędzelkiem [3]. 

Zastosowanie kulinarne

Zebrane kwiaty możemy wykorzystać w kuchni do stworzenia różnych dań lub ich ozdabiania. Możemy zrobić z nich farsz do naleśników, zapiec, faszerować, a nawet marynować lub kisić.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kwiatów cukinii

Istotne znaczenie we wprowadzaniu ich do diety mają również ich właściwości zdrowotne. Kwiaty cukinii zawierają w liczne antyoksydanty, ale również są źródłem witaminy C. Ma to wpływ na odporność organizmu. Na naszą uwagę zasługuje również obecność błonnika pokarmowego. Dzięki temu poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiegniemy zaparciom. Kwiaty cukinii to również źródło witaminy A. Dzięki niej dbamy o prawidłowe widzenie [4].

Jakie błędy najczęściej pojawiają się przy uprawie cukinii, dlaczego nie kwitnie?

Na otrzymanie odpowiedniej ilości kwiatów największy wpływ ma podlewanie. Cukinia nie lubi zimnej wody, powinniśmy odstawić ją wcześniej, aby temperatura dostosowała się do otoczenia. Kolejnym błędem jest nieprzycinanie liści cukinii. Należy to robić, aby nie zasłaniały one kwiatostanów przed słońcem i owadami zapylającymi. 

Przepisy z kwiatami cukinii w roli głównej

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na wykorzystanie w naszej kuchni kwiatów cukinii.

KWIATY CUKINII FASZEROWANE PASTĄ Z WĘDZONEJ MAKRELI

SKŁADNIKI:

Zobacz również
dietetyk

  • 8 kwiatów cukinii;
  • 3 jajka;
  • 1/2 wędzonej makreli pozbawionej ości;
  • 3 ogórki kiszone;
  • 2 łyżki majonezu;
  • pęczek kopru,
  • sól i pieprz do smaku;

WYKONANIE:

  1. Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu blendujemy z majonezem.
  2. Makrele rozdrabniamy i łączymy z jajkami.
  3. Ogórki kiszone kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. Koper siekamy.
  5. Składniki mieszamy i przyprawiamy.
  6. Gotową pastą faszerujemy kwiaty cukinii. 

KWIATY CUKINII W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

SKŁADNIKI:

  • kwiaty cukinii (dowolna ilość);
  • olej do smażenia;

Ciasto naleśnikowe:

  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej 
  • 1 szklanka mąki

WYKONANIE:

  1. Do garnka nalewamy olej do smażenia i podgrzewamy.
  2. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Kwiaty cukinii oczyszczamy, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym.
  4. Kwiaty cukinii wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy do uzyskania złotej skórki.

SMACZNEGO!

Bibliografia:

  1. A.Korzeniewska  https://iung.pl/PJA/wydane/12/PJA12_4.pdf (2013)
  2. Cukinia – uprawa i wymagania (niepodlewam.pl)
  3. Kwiaty cukinii – co warto o nich wiedzieć – DoradcaSmaku.pl(2015)
  4. S.Sanches Arias Kwiaty cukinii: właściwości i sposób ich przygotowania (krokdozdrowia.com) (2022)