3/5 (2)

Nowe badania na myszach

Naukowcy z Princeton University  (USA) donoszą, że u myszy fruktoza, cukier znajdujący się w owocach, jest metabolizowany głównie w jelicie cienkim, a nie w wątrobie, jak wcześniej podejrzewano. Słodycze i inne produkty spożywcze o wysokiej zawartości cukru przenikają do jelita cienkiego oraz wątroby w celu przetworzenia. Ponadto autorzy dowiedzieli się, że zdolność jelita cienkiego do metabolizowania fruktozy jest wyższa po posiłku. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie “Cell Metabolism“.

Poprzednie badania:

Wyniki z poprzednich badań na zwierzętach i ludziach wykazały, że nadmierne spożycie cukru może być szkodliwe, szczególnie dla wątroby. Przewlekłe nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości i zwiększać oporność na insulinę, a w rezultacie do cukrzycy; może również przyczyniać się do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, co może skutkować marskością lub rakiem wątroby.

Nowe badanie:

Według autorów badania istnieje fundamentalna fizjologiczna różnica w sposobie metabolizowania mniejszych i większych ilości cukru w ​​organizmie. Wcześniej uważano, że wątroba przetwarza całą spożytą fruktozę. To badanie wykazało jednak, że ponad 90% fruktozy zostało zmetabolizowane przez jelito cienkie u myszy. Zespół badawczy analizował ścieżkę fruktozy znakowanej izotopem przez układ trawienny myszy laboratoryjnych.

Naukowcy zaobserwowali, że nadmiar fruktozy, która nie jest wchłaniana przez jelito cienkie, przechodzi do okrężnicy. W konsekwencji wchodzi również w kontakt z naturalną florą mikrobiologiczną jelita grubego i okrężnicy, znaną jako mikrobiom. Ponieważ analiza nie wykazała, że fruktoza ma wpływ na mikrobiom, autorzy sugerują dalsze badania, aby dowiedzieć się więcej o biologicznych konsekwencjach wysokiej podaży cukru wraz z dietą.

Badacze odkryli również, że jelito cienkie metabolizuje fruktozę skuteczniej po posiłku. Zauważyli, że karmienie myszy przed podaniem cukru zwiększa zdolność jelita cienkiego do przetwarzania fruktozy. Uznano to za mechanizm  chroniący wątrobę i mikrobiom przed ekspozycją na cukry. Badacze sugerują, że w stanie na czczo, takim jak po przebudzeniu, organizm jest podatny na fruktozę z powodu zmniejszonej zdolności do przetwarzania jej w jelicie cienkim. Chociaż badanie przeprowadzono na myszach, naukowcy zachęcają jednak społeczeństwo do ograniczenia spożycia produktów spożywczych o  wysokiej zawartości cukru do umiarkowanych ilości po posiłku i nie konsumowania słodkich napojów (np. soków owocowych) między głównymi posiłkami.

Źródło:

Jang, C. et al. The Small Intestine Converts Dietary Fructose into glucose and organic acids. Cell Metabolism, 2018

Proszę oceń

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.