Teraz czytasz
Ortoreksja – 5 powodów dla których nie należy jej bagatelizować

Ortoreksja – 5 powodów dla których nie należy jej bagatelizować

Redakcja Dietetycy.org.pl
ortoreksja

Fiksacja na punkcie zdrowego jedzenia jest często brana przez otoczenie z przymrużeniem oka. Osoby, które żyją w ten sposób często są widziane jako lekko zdziwaczałe, zadzierające nosa w kwestii swojej wiedzy i praktyki w kwestii zdrowego odżywiania ale jednocześnie niegroźne. Szczególnie, że w w jaki sposób można sobie zaszkodzić jedząc dobrze? Powodów dla których warto się nad tym pochylić jest  jednak przynajmniej kilka.

Czym jest ortoreksja?

Krótko o samych podstawach zanim przejdzemy do konkretów – ortoreksja to termin stosunkowo młody (po raz pierwszy nazwany tak w 1997 przez Stevena Bratmana), odnoszący się do osób dotkniętych chorobliwym przymusem zdrowego odżywiania, za wszelką cenę omijających jedzenie, które uznają za niezdrowe. Dokładna nazwa to orthorexia nervosa, w przełożeniu na polski tyle co „poprawny apetyt” w znaczeniu odpowiedniej diety. Nazwa specjalnie nawiązuje do innego schorzenia – anoreksji. Oczywiście w tym przypadku granica między tym co niezdrowe a zdrowe dla każdego jest inna. Co istotne – ortorektyk skupia się przede wszystkim na zdrowiu – ponieważ zazwyczaj z masą ciała i wyglądem nie ma problemu.

Przypomnijmy sobie jak dużo jest obecnie szumu informacyjnego na rynku dietetycznym dzięki licznym „dietom-cud” upatrujących zła w produktach, które normalnie traktowane były jako akceptowalne. Pomyślmy o tym, że wszelkie wspomagacze chemiczne występują w większości spożywanego jedzenia. Okaże się wtedy, że osoba cierpiąca na ortoreksję ma ciężkie życie a jej dieta wcale nie musi być zdrowa – po prostu przestaje być odpowiednio zbilansowana.

Ortoreksja – zagrożenia

Można na pewno wskazać na kilka podstawowych problemów związanych z ortoreksją:

1. Brak zbilansowania posiłków – tak jak już zostało wspomniane – jeśli usuniemy z jadłospisu całą masę produktów, okaże się, że posiłki już nie są takie jak być powinny

2. Brak witamin i minerałów – wycięcie poszczególnych grup produktów to znacznie utrudnione dostarczenie do organizmu potrzebnych składników odżywczych. Suplementy nie są tak efektywne w ich dostarczeniu do organizmu jak zwykła, zbilansowana dieta

3. Jedzenie aspołeczne i izolacja – spójrzmy prawdzie w oczy – ortorektyk raczej rezygnuje z jedzenia z innymi, ponieważ to co jedzą inni, nie spełnia jego wyśrubowanych wymagań wobec jedzenia. Jest to negatywny efekt, który zabiera dużo radości związanej ze wspólnym jedzeniem

Zobacz również
dieta zbyt zdrowa

4. Chroniczny brak czasu – ortorektyk poświęca masę swojego czasu na zakup odpowiednich produktów spożywczych, ich przetwarzanie, przechowywanie – pod tym względem zmuszony może być do poświęcenia czasu, który powinien poświęcić na inne czynności – byle tylko jeść zgodnie ze swoimi przekonaniami.

5. Poważne konsekwencje zdrowotne – autor terminu – Steven Bratman – wskazywał, że skrajne postaci tej anomalii w odżywianiu mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i w ich konsekwencji także śmierci.

Leczenie ortoreksji

Ortoreksja nie jest sklasyfikowaną jednostką chorobową i stąd też brak jest szerszych opracowań na jej temat jak i metod podejścia do jej leczenia. Dla dietetyka jest to nietypowy problem, ponieważ w przeciwieństwie do przeciętnych pacjentów – wiedza na temat zdrowego odżywiania takiej osoby jest szeroka, niestety nie zawsze poprawna (często bierze się ona z niesprawdzonych źródeł). Tym samym istotne jest na pewno zracjonalizowanie odżywiania, wskazanie problemów jakie niesie ono ze sobą. Pomocna może być również konsultacja psychologiczna.

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze