Pasta z awokado. Jak przygotować mistrzowską pastę z awokado?

Avatar photo
pasta z awokado

Awokado to owoc zwany inaczej smaczliwką. Ze względu na swoje wartości odżywcze i prozdrowotne można określić go mianem superfood. Jak przyrządzić z niego pastę, aby smakowała najlepiej? Jakie kryje wartości korzystne dla zdrowia?

Jak wybrać awokado w sklepie?

Jak wybrać najlepszy owoc w sklepie lub na targu?

  • Wybieraj awokado o równym kolorze- bez plamek.
  • Owoc powinien być ani miękki, ani zbyt twardy w dotyku. 
  • Miąższ musi rozsmarowywać się jak masło.
  • Jeżeli kupimy owoc twardy, możemy go zostawić w temperaturze pokojowej do czasu, aż zrobi się miękki. Natomiast, jeżeli kupiliśmy zbyt dużo awokado dojrzałego, to możemy go bez problemu zamrozić lub przez kilka dni przechowywać w lodówce. 

Przepis na pastę z awokado

Awokado ma wiele zastosowań w kuchni. Niektórzy jedzą go bez żadnych dodatków. Inni ze względu na kremową konsystencję i lekko orzechowy smak przyrządzają z niego pasty. Moją ulubioną jest pasta z awokado z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Można ją przygotować w zaledwie kilka minut i podać na śniadanie.

Składniki:

  • 1 sztuka dojrzałego awokado
  • 1 limonka lub pół cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Awokado rozcinamy wzdłuż, wyciągamy pestkę. 
  2. Miąższ z dojrzałego awokado wyciągamy łyżką i ugniatamy na gładką masę.
  3. Wyciskamy sok z limonki lub cytryny.
  4. Przeciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku.
  5. Składniki łączymy.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem.

GOTOWE!

Modyfikacje przepisu

Oczywiście istnieją różne modyfikacje tego przepisu. Możemy wzbogacić go o dodatek twarogu, szczypiorku lub jajka. Może być również farszem do łódeczek z cykorii, makaronu lub ugotowanego na twardo jajka. 

Tak przygotowaną pastą możemy smarować dowolne pieczywo, tosty. Świetnie się sprawdzi również jako dodatek do nachosów lub krakersów. Zastosowań jest naprawdę wiele i zależą tylko od naszych upodobań.

Jeżeli po przygotowaniu pasty zostanie nam część obranego awokado, to musimy je odpowiednio zabezpieczyć przed psuciem. Możemy wykorzystać do tego oliwę z oliwek lub inny olej. Należy posmarować nim narażoną na utlenianie część owocu. Kolejną metodą jest owinięcie awokado folią spożywczą.

Przechowywanie pasty z awokado

Najważniejsze jest to, aby po obraniu przechowywać go w lodówce. Odpowiednio przygotowana pasta może być zdatna do spożycia przez kolejne 3-4 dni.

pasta awokado
123RF

Podstawowe informacje o awokado

Awokado to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej. Optymalna temperatura do jego wzrostu to 20-30 stopni Celsjusza. Uprawiany na wzgórzach i wzniesieniach ze względu na najmniejsze spadki temperatur (zimne powietrze osiada najniżej). Nie przetrwałby przymrozków lub dłużej panujących ujemnych temperatur. Drzewo dające awokado dorasta nawet do 20 metrów wysokości i jest rośliną zimozieloną [1]. Owoce przypominają kształtem polską gruszkę, ale mają jedną dużą pestkę. 

Zobacz również
suszone owoce

Wyróżnia się około 400 odmian awokado, ale w Europie najczęściej spotykanymi są dwie: Fuerte z zieloną skórką lub Hass ze skórką o kolorze fioletowo-czarnym. Sezon na te owoce trwa od sierpnia do maja, ale w sklepach dostępne są cały rok. Najbardziej popularny gatunek to Hass. Większość awokado na całym świecie to właśnie ta odmiana. Dzieje się tak ze względu na to, że roślina plonuje przez cały rok, owoce łatwo transportować, a ponadto dojrzewają one nawet po zbiorze. Awokado Hass ma jajowaty kształt i bardzo ciemną, zieloną, chropowatą skórkę. Jego smak jest lekko korzenny, słodkawy. Owoc ten jest bogatym źródłem witamin, potasu, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3.

Podsumowanie

Pasta z awokado jest prosta i szybka w przygotowaniu. Można łączyć ją z pieczywem, makaronem czy wykorzystać jako dodatek do sałatek i surówek. Roztarte na pastę awokado ma tendencję do szybkiego ciemnienia, dlatego warto skropić owoc sokiem z cytryny, proces ten będzie zachodził wolniej. Awokado doskonale łączy się z pomidorami, cebulą, czosnkiem oraz ziołami. Pasta z awokado to idealna przekąska zasobna w witaminy z grupy B, kwas foliowy, składniki mineralne, a przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto co jakiś czas włączać do jadłospisu tę pożywną przystawkę.

Najczęstsze pytania:

Jakie właściwości prozdrowotne ma pasta z awokado? 

Awokado należy do wysokokalorycznych owoców. Jedna sztuka tego owocu to około 237 kcal [3] (100 gramów to ok. 160 kcal). Pomimo tego naukowcy wykazali, że może obniżyć stężenie „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” HDL [2]. Ze względu na zawartość tłuszczu poprawi wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Awokado pozytywnie wpływa na widzenie. Zawartość luteiny i zeaksantyny odżywi plamkę żółtą. To istotne dla osób w podeszłym wieku. Kobiety w ciąży również często powinny sięgać po taką pastę. Awokado zawiera duże ilości kwasu foliowego niezbędnego dla rozwoju dziecka.

Kto nie może jeść pasty z awokado?


Oczywiście są to osoby uczulone na awokado. Powinny unikać ich spożywania. Niewskazane jest jedzenie awokado również przez osoby z zespołem jelita drażliwego. U chorych mogą wystąpić bóle brzucha, wzdęcia, skurcze, biegunki lub zaparcia. Nie podawaj tego owocu swojemu pupilowi. Ze względu na zawartość persyny. Jest ona silnie trująca dla większości zwierząt domowych. 

Bibliografia:

  1. Awokado, jak głód guacamole powoduje wylesianie w Meksyku – LifeGate
  2. A. Gerschmann Superfood: awokado – właściwości zdrowotne – Dietetycznie Mówiąc – Agnieszka Gerschmann (dietetyczniemowiac.pl)
  3. fitatu