Portulaka warzywna – właściwości

Avatar photo
portulaka warzywna

Brzmi nietypowo, a jednak to warzywo latem możemy znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością !

portulaka warzywna
irempelin / 123RF

Portulaka na talerzu

Ma kwaskowaty, lekko orzechowy smak. Odżywcza, bogata w cenne składniki. Może okazać się świetnym zamiennikiem popularnych warzyw liściowych. Portulakę można dodać do sałatki, past, twarożku, kanapek. Można ją serwować w postaci ugotowanej bądź na surowo. Dodać do zup, mięsa, tortilli czy potrawek z ryżu.

Wartości odżywcze

Zawiera szereg antyoksydantów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ), wapń, żelazo, magnez oraz potas.

Właściwości

Portulaka wspomaga procesy trawienne oraz ma lekkie właściwości oczyszczające.

Zobacz również
otyłość brzuszna

Znana jest głównie w rejonach śródziemnomorskich, natomiast starożytni Egipcjanie pili napar z liści portulaki, gdy mieli problemy z układem moczowym. Przypisuje się jej właściwości łagodzące objawy zgagi.