Spożycie przetworzonych produktów mięsnych a ryzyko występowania raka piersi u kobiet

Naukowcy z University of Glasgow twierdzą, że spożywanie przetworzonych produktów mięsnych, takich jak kiełbasy, może zwiększać ryzyko występowania raka piersi u kobiet. Po analizie danych ponad 260 000 kobiet, naukowcy stwierdzili, że ryzyko raka piersi wzrosło o ponad jedną piątą dla tych badanych, które spożywają więcej niż 9 gram przetworów mięsnych dziennie, co jest odpowiednikiem około dwóch kiełbas na tydzień. Zespół badawczy nie znalazł jednak związku pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem występowania raka piersi. Szczegóły opublikowano w “The European Journal of Cancer”.

mięso a ryzyko raka piersi

pixabay, cc0

W 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdziła, że konsumpcja przetworzonych produktów mięsnych zwiększa ryzyko występowania raka jelita grubego, podczas gdy czerwone mięso uznano za “prawdopodobnie rakotwórcze” dla ludzi. Wniosek ten pochodzi z przeglądu ponad 800 badań. Wcześniejsze badania sugerowały również, że przetworzone i czerwone mięso może zwiększać ryzyko występowania raka piersi.

O badaniu

Badanie naukowców z University of Glasgow objęło dane 262 195 kobiet w wieku 40-69 lat. Wszystkie kobiety były częścią “UK biobank“, który jest ciągłym badaniem zdrowia 500 000 dorosłych z Wielkiej Brytanii. Zespół badawczy wykorzystał te dane do obliczenia spożycia czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych przez kobiety, a zachorowalność na raka piersi została określona na podstawie rejestru nowotworów i danych dotyczących hospitalizacji. Łącznie u 4 819 kobiet zdiagnozowano raka piersi w ciągu 7 lat obserwacji.

W porównaniu z kobietami, które miały najniższe spożycie przetworów mięsnych, badane, które spożywały co najmniej 9 gram przetworów mięsnych dziennie, miały o 21% większe ryzyko zachorowania na raka piersi. Nie stwierdzono związku między spożywaniem czerwonego mięsa – na przykład wołowiny i cielęciny – a ryzykiem raka piersi.

Naukowcy połączyli następnie swoją analizę z wynikami 10 wcześniejszych badań, w których oceniano spożycie czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych oraz ryzyko występowania raka piersi, co umożliwiało im ocenę korelacji u 1,65 miliona kobiet. Ujawniło to 9-procentowe zwiększenie ryzyka wystąpienia raka piersi po menopauzie powiązane z wysokim spożyciem przetworzonych produktów mięsnych. Ponownie nie znaleziono powiązania między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka piersi. W analizie uwzględniono inne czynniki dietetyczne, a także styl życia i czynniki socjodemograficzne oraz masę ciała.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320535.php

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...