RECENZJA: Superfood z ogrodów, łąk i lasów

Avatar photo
Tytuł: Superfood z ogrodów, łąk i lasów
Autor: Karin Greiner
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Muza
Ilość stron: 128

Jagody goji, spirulina, karob, quinoa, chia, orzechy macadamia, matcha, moringa, jagody acai, noni, kelp, chlorella, amarantus … to obecnie najnowsze trendy. Superfood to rośliny o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej, zawierające cenne witaminy i minerały, enzymy, proteiny, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze. Sięgają po nie wszyscy, którzy chcą być zdrowi i cieszyć się długim życiem. Problem w tym, że większość tych produktów jest dość droga i trudno osiągalna. A przecież superfoods to nie tylko egzotyczne produkty! W Polsce mamy swoje superfoods o niezwykłych wartościach odżywczych i prozdrowotnych. Są tańsze, wiemy skąd pochodzą, a co ważniejsze rosną w naszych ogródkach, łąkach i lasach.

Karin Greiner w książce „Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury” opisuje takie rośliny jak: mniszek lekarski, podagrycznik pospolity, kuklik pospolity, tarnina, koniczyna łąkowa, czosnek niedźwiedzi, chrzan, jarzębina i inne. Książka to praktyczny poradnik, który można nosić przy sobie cały czas, gdyż autorka ukazuje jakie rośliny zbierać i o jakiej porze roku. Wiosną na przykład szukajmy mniszka lekarskiego, latem tymianku, jesienią jarzębiny a zimą śliwy tarniny. To tylko nieliczne przykłady, książka zawiera więcej gatunków roślin po które warto sięgać.  Ponadto wszystkie zostały dokładnie opisane, autorka radzi także jak je rozpoznawać, które części rośliny (korzenie, kwiaty, pąki, liście) i kiedy zbierać.

„Superfood z ogrodów, łąk i lasów” to również książka kucharska, która pozwala wzbogacić jadłospis w niezwykłe potrawy z naszych rodzimych superfood. Autorka radzi, które rośliny wykorzystać jako przyprawy, które nadają się do pysznych smoothie, a które wzbogacą smak sałaty.

Ponadto oryginalne przepisy przypadną do gustu niejednemu smakoszowi. Któż się oprze herbatnikom kminkowym, waflom z kwiatami koniczyny z bitą śmietaną, tartaletkom z poziomkami i bluszczykiem, lazagni z babką lancetowatą czy pierogom z farszu  z pokrzywy.  To tylko kilka przykładów. Dania te nie tylko wprowadzą trochę nowości w kuchni, ale zadbają też o nasze zdrowie, gdyż rośliny te zawierają mnóstwo składników o właściwościach prozdrowotnych. Wspomagają układ odpornościowy, oczyszczają organizm, zapobiegają starzeniu oraz mogą chronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Zobacz również
rajskie jabłka

„Superfood z ogrodów, łąk i lasów”  to książka, która powinna się znaleźć w każdej kuchni. Jest to obowiązkowa lektura dla miłośników zdrowego stylu życia.