Sałatki. Zdrowe i kolorowe [Recenzja książki]

Avatar photo

Sałatki to jedno z najwdzięczniejszych dań. Możliwości połączenia składników są niemal nieograniczone podobnie jak sosów, olejów, przypraw i dodatków. To właśnie dzięki tej różnorodności, sałatki są tak cenione przez dietetyków. W myśl zasady talerza zdrowego żywienia, że połowę tego, co jemy, powinny stanowić warzywa i owoce. Dania te są idealnym pierwszym krokiem w świat zdrowego żywienia.

Tytuł: Sałatki. Zdrowe i kolorowe
Autor: zbiorowy
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 160
Rok wydania: 2022

Sałatki. Zdrowe i kolorowe

W książce Sałatki, zdrowe i kolorowe autorzy zaproponowali kilkadziesiąt wariantów tych smacznych dań. W publikacji zostały one podzielone na kategorie w zależności od składnika dominującego. I tak znajdziemy tu wersje wegetariańskie, mięsne, z rybami i owocami morza oraz te z makaronem, kaszą czy ryżem. Osobną kategorię w Sałatki, zdrowe i kolorowe, stanowią kompozycje z owoców.

Podczas posiłku nie tylko smak odgrywa istotną rolę w osiągnięciu przyjemności z jedzenia. Równie ważny jest wygląd dania, które mamy przed sobą, jego zapach i konsystencja. Autorzy dużą uwagę poświęcili wizualnemu aspektowi proponowanych przepisów na sałatki. Żywo zielone, soczyście czerwone, żółte i pomarańczowe składniki. Skomponowane na talerzu czy w salaterce cieszą oko i podniebienie.

Podsumowanie

Przepisy są proste, składniki powszechnie dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu.

Zobacz również
dieta w chorobach nerek

Większość dietetyków oceni zaproponowane w książce Sałatki, Zdrowe i kolorowe przepisy jako korzystne dla zdrowia i urozmaicone. Przede wszystkim smaczne są one smaczne. Książka ta będzie doskonałym uzupełnieniem dietetycznej biblioteczki. Może być też inspiracją do przepisów własnych w ramach układanych dla pacjentów diet.