Teraz czytasz
Spożycie glutenu a ryzyko celiakii u małych dzieci – wyniki najnowszych badań

Spożycie glutenu a ryzyko celiakii u małych dzieci – wyniki najnowszych badań

celiakia dzieci
https://dietetycy.org.pl/gluten-w-diecie-niemowlat-aktualne-zalecenia/

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „JAMA” potwierdza związek między ryzykiem występowania celiakii a konsumpcją glutenu przez małe dzieci. Analizy obserwacyjne nie dowodzą związku przyczynowego. W Szwecji, Finlandii, Niemczech i USA obserwowano 6 600 dzieci o zwiększonym ryzyku rozwoju celiakii od urodzenia do 5 roku życia.

Celiakia – nowe badanie

Nasze badanie pokazuje wyraźny związek między ilością spożywanego glutenu a ryzykiem zachorowania na celiakię. Potwierdza to nasze wcześniejsze ustalenia z badań na grupie szwedzkich dzieci” – mówi Daniel Agardh, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie w Lund i konsultant w Szpitalu Uniwersyteckim Skåne w Malmö, a także kierownik badania. Poprzednie ustalenia pochodzą z mniejszego badania pilotażowego przeprowadzonego w 2016 r. przez tę samą grupę badawczą. W badaniu wzięły udział wyłącznie szwedzkie dzieci, a czas obserwacji był krótszy.

Przebieg badania

Badanych obserwowano w 6 ośrodkach klinicznych w Finlandii, Niemczech, Szwecji i Stanach Zjednoczonych. W latach 2004–2010 zarejestrowano 8676 noworodków z genotypami antygenów HLA związanych z cukrzycą typu 1 i celiakią. Badanie przesiewowe w kierunku celiakii za pomocą przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej przeprowadzono co roku u 6757 dzieci w wieku od 2 lat. Dane dotyczące spożycia glutenu były dostępne u 6605 dzieci do 30 września 2017 r. Spożycie glutenu oszacowano na podstawie 3-dniowych dzienniczków spożycia zebranych w wieku 6, 9 i 12 miesięcy, a następnie co dwa razy w roku do wieku 5 lat.

Obecne wyniki pokazują również, że ryzyko zachorowania na celiakię było najwyższe u 2-3-latków przy podwyższonym ryzyku zachorowania na celiakię. Wzrost ryzyka był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach glutenu w diecie – dzienne spożycie 2 gramów, co odpowiada jednej kromce chleba pszennego.

Wyniki badania

celiakia dzieci
© Gleb TV / 123RF

 „Dzienne spożycie glutenu powyżej 2 gramów w wieku 2 lat wiązało się ze 75%-owym wzrostem ryzyka rozwoju celiakii. Jest to w porównaniu z dziećmi, które zjadły mniej niż 2 gramy glutenu. Jednak określenie zalecenia lub limitu konsumpcji stanowi wyzwanie, ponieważ spożycie glutenu zmienia się i wzrasta w pierwszych latach życia”, mówi Carin Andrén Aronsson, główny autor artykułu i dietetyk na Uniwersytecie w Lund.

Zależność była widoczna we wszystkich krajach uczestniczących z wyjątkiem Niemiec, gdzie nie dostarczono odpowiednich danych, aby wyciągnąć jakiekolwiek ostateczne wnioski. Jeśli chodzi o porady dietetyczne, Daniel Agardh uważa, że ​​to Szwedzka Narodowa Agencja ds. Żywności lub równoważne organizacje w innych krajach powinny wyciągnąć wnioski na temat tego, czy i jak należy zmienić zalecenia dotyczące glutenu. Podkreśla również, że u większości osób z podwyższonym ryzykiem występowania celiakii ostatecznie nie dochodzi do rozwoju choroby.

Zobacz również
dieta bezglutenowa autyzm

Zespół badawczy wcześniej prowadził kompleksowe analizy nad przyczynami występowania celiakii. Wykazano między innymi, że znaczenie momentu, w którym dziecko zaczyna spożywać gluten, może odgrywać bardzo niewielką rolę, jeśli w ogóle odgrywa. Nie byli też w stanie wykazać wyraźnego efektu ochronnego przed rozwojem schorzenia jakim byłoby karmienie piersią.

Podsumowanie i wnioski

Aktualne analizy opierały się na całkowitym spożyciu glutenu. Następnym etapem badań według naukowców jest analiza, które grupy żywności zawierające gluten mają większe znaczenie w porównaniu z innymi w rozwoju celiakii. W innych projektach badawczych Daniel Agardh i jego koledzy badają znaczenie chorób zakaźnych, a także to, czy dieta całkowicie bezglutenowa może zmniejszyć ryzyko celiakii u dzieci, które zostały ocenione jako najbardziej narażone na rozwój choroby trzewnej.  

Źródło: Carin Andrén Aronsson, Hye-Seung Lee, Elin M. Hård af Segerstad, Ulla Uusitalo, Jimin Yang, Sibylle Koletzko, Edwin Liu, Kalle Kurppa, Polly J. Bingley, Jorma Toppari, Anette G. Ziegler, Jin-Xiong She, William A. Hagopian, Marian Rewers, Beena Akolkar, Jeffrey P. Krischer, Suvi M. Virtanen, Jill M. Norris, Daniel Agardh. Association of Gluten Intake During the First 5 Years of Life With Incidence of Celiac Disease Autoimmunity and Celiac Disease Among Children at Increased Risk. JAMA, 2019; 322 (6): 514