W USA wyrzuca się 40% jedzenia

wyrzucane jedzeniePrzeprowadzone badania w USA pokazują olbrzymią skalę marnotrawstwa jedzenia za wielką wodą. Jak się okazuje aż 40% jedzenia kupowanego przez Amerykanów jest wyrzucana, często jest to jeszcze jedzenie nadające się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje?

Nie rozumiemy etykiet

System datowania na opakowaniach jest najczęstszym problemem z którym spotykają się konsumenci. W Polsce najczęściej występujące wyróżnienie to “najlepiej spożyć przed” oraz “termin przydatności do spożycia”. Niestety nie wszyscy sobie radzą z rozróżnieniem tych dwóch terminów. W praktyce w USA pojawia się jeszcze kilka innych dat. O tym co znaczą terminy stosowane do datowania żywności w Polsce pisaliśmy w artykule “najlepiej spożyć przed a termin przydatności do spożycia“. W razie wątpliwości zachęcamy do jego lektury. Z tą kwestią ma również problem większość konsumentów w USA, 1/5 wyrzuca żywność zawsze gdy przekroczy datę wskazaną na opakowaniu, co czasami nie ma przełożenia na bezpieczeństwo konsumpcji a jedynie są wskazaniem dla sprzedawcy bądź wyznacznikiem kiedy produkt utrzymuje najwyższą jakość.

Źródło: sfgate.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia