W USA wyrzuca siÄ™ 40% jedzenia
Przeprowadzone badania w USA pokazują olbrzymią skalę marnotrawstwa jedzenia za wielką wodą. Jak się okazuje aż 40% jedzenia kupowanego przez Amerykanów jest wyrzucana, często jest to jeszcze jedzenie nadające się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje?
Nie rozumiemy etykiet
System datowania na opakowaniach jest najczÄ™stszym problemem z którym spotykajÄ… siÄ™ konsumenci. W Polsce najczęściej wystÄ™pujÄ…ce wyróżnienie to „najlepiej spożyć przed” oraz „termin przydatnoÅ›ci do spożycia”. Niestety nie wszyscy sobie radzÄ… z rozróżnieniem tych dwóch terminów. W praktyce w USA pojawia siÄ™ jeszcze kilka innych dat. O tym co znaczÄ… terminy stosowane do datowania żywnoÅ›ci w Polsce pisaliÅ›my w artykule „najlepiej spożyć przed a termin przydatnoÅ›ci do spożycia„. W razie wÄ…tpliwoÅ›ci zachÄ™camy do jego lektury. Z tÄ… kwestiÄ… ma również problem wiÄ™kszość konsumentów w USA, 1/5 wyrzuca żywność zawsze gdy przekroczy datÄ™ wskazanÄ… na opakowaniu, co czasami nie ma przeÅ‚ożenia na bezpieczeÅ„stwo konsumpcji a jedynie sÄ… wskazaniem dla sprzedawcy bÄ…dź wyznacznikiem kiedy produkt utrzymuje najwyższÄ… jakość.
Przeczytaj także:
Źródło: sfgate.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » W USA wyrzuca się 40% jedzenia