Teraz czytasz
Wadliwa dieta a neuropatia toksyczna nerwu wzrokowego i ślepota

Wadliwa dieta a neuropatia toksyczna nerwu wzrokowego i ślepota

Małgorzata Wilkowska
badanie

Temat o którym głośno było kilka tygodni temu. Ekstremalny przypadek wadliwej diety spowodował ślepotę u młodego pacjenta, zgodnie z nowym studium przypadku opublikowanym w „Annals of Internal Medicin” .

W jaki sposób zła dieta mogła doprowadzić do ślepoty?

Badacze z Uniwersytetu w Bristolu, którzy zbadali ten przypadek, zalecają klinicystom rozważenie neuropatii toksycznej nerwu wzrokowego, spowodowanej niedoborami żywieniowymi u każdego pacjenta z niewyjaśnionymi objawami słabszego widzenia i wadliwą dietą, niezależnie od BMI, aby uniknąć trwałej utraty wzroku. Neuropatia toksyczna nerwu wzrokowego spowodowana niedoborami żywieniowymi jest dysfunkcją nerwu wzrokowego. Zaburzenie jest odwracalne, jeśli zostanie wcześnie wykryte, jednak nieleczone może prowadzić do trwałego uszkodzenia strukturalnego nerwu wzrokowego i ostatecznie ślepoty.

Występowanie problemu

W krajach rozwiniętych, takich jak Wielka Brytania, najczęstszymi przyczynami neuropatii toksycznej nerwu wzrokowego spowodowanej niedoborami żywieniowymi są problemy jelitowe lub przyjmowanie leków, które utrudniają wchłanianie różnych ważnych składników odżywczych. W krajach rozwiniętych przyczyny czysto dietetyczne występują rzadko, ponieważ zwyczajowa zróżnicowana dieta zapobiega niedoborom.

badanie
© Diego Vito Cervo / 123RF

Badanie

Naukowcy z Bristol Medical School i Bristol Eye Hospital zbadali przypadek nastoletniego pacjenta, który po raz pierwszy odwiedził swojego lekarza rodzinnego w wieku 14 lat z powodu odczuwania chronicznego zmęczenia.

Związek między jego stanem odżywienia a wzrokiem został zauważony dopiero znacznie później, a do tego czasu jego upośledzenie wzroku stało się trwałe. Poza tym, że pacjent był wybredny wobec jedzenia, miał BMI w graniach normy i wzrost adekwatny do wieku.

Nie zauważono widocznych oznak niedożywienia, a pacjent nie przyjmował żadnych leków. Wstępne badania wykazały niedokrwistość makrocytową i niski poziom witaminy B12, które były leczone zastrzykami witaminy B12. Udzielono także zaleceń dietetycznych, w celu zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania się.

Gdy rok później pacjent odwiedził lekarza rodzinnego, zauważono pogorszenie słuchu i objawy wzrokowe, ale nie znaleziono przyczyny. W wieku 17 lat wzrok pacjenta stopniowo się pogarszał, aż ostatecznie do ślepoty. Dalsze badania wykazały, że u pacjenta występuje niedobór witaminy B12, niski poziom miedzi i selenu, wysoki poziom cynku oraz znacznie obniżony poziom witaminy D i niska gęstość mineralna kości. Zanim zdiagnozowano stan pacjenta, od momentu rozpoczęcia szkoły średniej pacjent prowadził ubogą dietę, z frytkami, chipsami, pszennym chlebem, kiełbasą i szynką wieprzową w roli głównej.

jedzenie
© foodandmore / 123RF

Ryzyko jakie niesie zła dieta

Naukowcy doszli do wniosku, że dieta wadliwa pacjenta i ograniczone spożycie witamin i składników mineralnych spowodowało początek neuropatii wzrokowej. Sugerują, że stan ten może stać się bardziej powszechny w przyszłości, biorąc pod uwagę popularność śmieciowego jedzenia kosztem bardziej odżywczych opcji żywieniowych oraz rosnącą popularność weganizmu (pod warunkiem jeśli dieta wegańska nie zostanie odpowiednio zbilansowana i uzupełniona o suplementację witaminy B12).

Podsumowanie

Dr Denize Atan, główny autor badania i starszy konsultant w dziedzinie okulistyki w Bristol Medical School i Bristol Eye Hospital, powiedział: „Nasz wzrok ma wpływ na jakość życia, edukację, zatrudnienie, kontakty towarzyskie i zdrowie psychiczne. W tym przypadku podkreślono wpływ diety na wzrok i zdrowie fizyczne oraz fakt, że spożycie energii z dietą i BMI nie są wiarygodnymi wskaźnikami stanu odżywienia”.

Zespół zaleca, aby wywiad żywieniowy był częścią każdego rutynowego badania klinicznego, tak jak pytania o palenie i spożywanie alkoholu. Dzięki temu można uniknąć przeoczenia lub opóźnienia diagnozy neuropatii toksycznej nerwu wzrokowego spowodowanej niedoborami żywieniowymi.

Źródło: Rhys Harrison, Vicki Warburton, Andrew Lux, Denize Atan. Blindness Caused by a Junk Food Diet. Annals of Internal Medicine, 2019;

5/5 (3)

Proszę oceń