Wpływ wybranych produktów spożywczych na wzmocnienie odporności

Avatar photo
odporność

Zima tuż, tuż, a w aptekach coraz większe kolejki pacjentów poszukujących suplementów diety, wzmacniających odporność. Natura obdarzyła nas jednak naturalnymi produktami mającymi działanie wspomagające nasz układ odpornościowy.

A jak aronia

Owoce aronii zawierają substancje biologicznie aktywne z grupy flawonoidów (m. in. rutynę), katechin, antocyjanów, leukoantocyjanów. Są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. W 100g owoców mieści się średnio 500mg, tj. znacznie więcej niż w owocach czarnego bzu lub czarnej porzeczki.

Antocyjany wykazują różnorodne działanie: przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Aronia pobudza do działania układ odpornościowy, zawiera witaminy A, C, E. Dzięki rutynie poprawia kondycje naczyń krwionośnych, zmniejszając ich podatność na infekcje. Warto więc włączyć do codziennej diety sok z aronii. Aby pozbyć się goryczki należy mrozić owoce od 24 do 48 godzin.

(czytaj więcej: aronia właściwości zdrowotne)

Czarny bez

Do celów leczniczych wykorzystuje się najczęściej kwiaty i owoce czarnego bzu, które są bogate we flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, witamin A. B1, B6, C, karotenoidy, sole mineralne, pektyny. Napar lub syrop z kwiatów działa napotnie i moczopędnie, łagodzi  katar i kaszel, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Syrop z owoców czarnego bzu leczy kaszel i przeziębienie.

Czosnek

Od najdawniejszych czasów był używany w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne. Świeże główki czosnku zawierają aż ok. 31mg witaminy C / 100g produktu. Przypuszcza się, że głównymi składnikami działającymi przeciwwirusowo są allicyna i ajoen. Aktywne działanie czosnek wykazuje wobec bakterii Gram- dodatnich i Gram-ujemnych. Swym działaniem obejmuje szczepy z rodzaju Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium.

(czytaj więcej: czosnek właściwości)

Miód

Miód pszczeli jest naturalnym produktem spożywczym, posiadającym cenne właściwości lecznicze ściśle związane ze swoim składem chemicznym. Związki biologicznie  czynne w miodach można podzielić na: czynniki bakteriobójcze i przeciwutleniacze (witaminę C i E). Flawonoidy i kwasy fenolowe, zawarte w miodzie, wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. Miód łagodzi kaszel i często jest wybierany przez rodziców dla dzieci zamiast chemicznych syropów z apteki. Zawiera niewielkie ilości witamin głównie z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy), wspomnianą witaminę C, E i A.

Pamiętać należy, aby nie poddawać miodu na działanie zbyt wysokiej temperatury, która niszczy zawarte w nim substancje bioaktywne. Najodpowiedniejsza jest temperatura  nie przekraczająca 45OC. Aby uzyskać najlepszy efekt w kuracji, zaleca się rozpuścić jedną łyżeczkę stołową  pół szklanki ciepłej wody i pozostawić na 10-12 godz. Tak przygotowany napój należy pić małą łyżeczką na czczo.

(czytaj więcej: miód – dlaczego warto się skusić?)

Zobacz również
rzepa

Probiotyki

Równowaga ekosystemu jelit stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Około 60-70% komórek odpornościowych w organizmie człowieka jest powiązanych ze śluzówką jelita. Do funkcji immunologicznych, które spełniają bakterie probiotyczne w jelitach należą:

  • stymulacja układu odpornościowego – gotowość do ataku;
  • korzystna modyfikacja odpowiedzi komórkowej i humoralnej poprzez pobudzanie systemu przeciwciał, zwiększenie wytwarzania cytokin przeciwzapalnych i hamowania produkcji prozapalnych;
  • zasilenie procesu fagocytozy.

Kwasy omega 3

Jednym z kwasów tłuszczowych omega 3 jest DHA czyli kwas dokozaheksaenowy, który odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu systemu odporności. Aktywny związek skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, co zostało potwierdzone szeregiem badań z udziałem niemowląt i dzieci. DHA zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego oraz jest ważnym składnikiem komórek nerwowych i siatkówki oka . Bogate źródła kwasów tłuszczowych omega 3 to: łosoś, sardela, sardynki, makrela, krewetki, oliwa z oliwek oraz orzechy i nasiona.

(czytaj więcej: omega-3 – jak żywność zawiera te kwasy tłuszczowe?)

Z naturalnymi substancjami wzmacniającymi odporność, jak widać, mamy do czynienia na co dzień. I dostępne są bez recepty.

Bibliografia:

  1. Sikora i in. (2009) Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 1, str. 10 – 17
  2. http://www.mocowoc.pl/mocowoc-aronia-viking.pdf
  3. Kołodziej, K. Drożdżal (2011) Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77)36-44
  4. http://www.podrb.pl/component/content/article/56-ogrodnictwo/1091-czarny-bez-dobry-na-wszystko.html
  5. Lutomski (2001) Fascynacja czosnkiem- wczoraj i dziś. Postępy fitoterapii 1/2001 s.7-14
  6. Sawicka Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza.
  7. Kędzia (2010) Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.). Postępy fitoterapii 1/2010 s.46-52
  8. Wilczyńska, P. Przybyłowski (2009) Charakterystyka związków fenylowych zawartych w miodach. Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni.
  9. Lutomski (2001) Szczególna rola miodów w ziołolecznictwie. Postępy fitoterapii 4-2001 s. 2-5
  10. Cichy i in. (2010) Probiotyki jako alternatywne rozwiązanie i wsparcie terapii tradycyjnych. Twoje zdrowie 6/2010 s.2-7
  11. Nowak i in. (2010) Probiotyki- historia i mechanizmy działania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (71), 5-19
  12. http://www.alternatywnamedycyna.pl/artykul.php?a_id=119