Wpływ wybranych produktów spożywczych na wzmocnienie odporności
Zima tuż, tuż, a w aptekach coraz większe kolejki pacjentów poszukujących suplementów diety, wzmacniających odporność. Natura obdarzyła nas jednak naturalnymi produktami mającymi działanie wspomagające nasz układ odpornościowy.
A jak aronia
Owoce aronii zawierają substancje biologicznie aktywne z grupy flawonoidów (m. in. rutynę), katechin, antocyjanów, leukoantocyjanów. Są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. W 100g owoców mieści się średnio 500mg, tj. znacznie więcej niż w owocach czarnego bzu lub czarnej porzeczki.
Antocyjany wykazują różnorodne działanie: przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Aronia pobudza do działania układ odpornościowy, zawiera witaminy A, C, E. Dzięki rutynie poprawia kondycje naczyń krwionośnych, zmniejszając ich podatność na infekcje. Warto więc włączyć do codziennej diety sok z aronii. Aby pozbyć się goryczki należy mrozić owoce od 24 do 48 godzin.
(czytaj więcej: aronia właściwości zdrowotne)
Czarny bez
Do celów leczniczych wykorzystuje się najczęściej kwiaty i owoce czarnego bzu, które są bogate we flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, witamin A. B1, B6, C, karotenoidy, sole mineralne, pektyny. Napar lub syrop z kwiatów działa napotnie i moczopędnie, łagodzi katar i kaszel, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Syrop z owoców czarnego bzu leczy kaszel i przeziębienie.
Czosnek
Od najdawniejszych czasów był używany w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne. Świeże główki czosnku zawierają aż ok. 31mg witaminy C / 100g produktu. Przypuszcza się, że głównymi składnikami działającymi przeciwwirusowo są allicyna i ajoen. Aktywne działanie czosnek wykazuje wobec bakterii Gram- dodatnich i Gram-ujemnych. Swym działaniem obejmuje szczepy z rodzaju Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium.
(czytaj więcej: czosnek właściwości)
Miód
Miód pszczeli jest naturalnym produktem spożywczym, posiadającym cenne właściwości lecznicze ściśle związane ze swoim składem chemicznym. Związki biologicznie czynne w miodach można podzielić na: czynniki bakteriobójcze i przeciwutleniacze (witaminę C i E). Flawonoidy i kwasy fenolowe, zawarte w miodzie, wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. Miód łagodzi kaszel i często jest wybierany przez rodziców dla dzieci zamiast chemicznych syropów z apteki. Zawiera niewielkie ilości witamin głównie z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy), wspomnianą witaminę C, E i A.
Pamiętać należy, aby nie poddawać miodu na działanie zbyt wysokiej temperatury, która niszczy zawarte w nim substancje bioaktywne. Najodpowiedniejsza jest temperatura nie przekraczająca 45OC. Aby uzyskać najlepszy efekt w kuracji, zaleca się rozpuścić jedną łyżeczkę stołową pół szklanki ciepłej wody i pozostawić na 10-12 godz. Tak przygotowany napój należy pić małą łyżeczką na czczo.
(czytaj więcej: miód – dlaczego warto się skusić?)
Probiotyki
Równowaga ekosystemu jelit stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Około 60-70% komórek odpornościowych w organizmie człowieka jest powiązanych ze śluzówką jelita. Do funkcji immunologicznych, które spełniają bakterie probiotyczne w jelitach należą:
- stymulacja układu odpornościowego – gotowość do ataku;
- korzystna modyfikacja odpowiedzi komórkowej i humoralnej poprzez pobudzanie systemu przeciwciał, zwiększenie wytwarzania cytokin przeciwzapalnych i hamowania produkcji prozapalnych;
- zasilenie procesu fagocytozy.
Kwasy omega 3
Jednym z kwasów tłuszczowych omega 3 jest DHA czyli kwas dokozaheksaenowy, który odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu systemu odporności. Aktywny związek skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, co zostało potwierdzone szeregiem badań z udziałem niemowląt i dzieci. DHA zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego oraz jest ważnym składnikiem komórek nerwowych i siatkówki oka . Bogate źródła kwasów tłuszczowych omega 3 to: łosoś, sardela, sardynki, makrela, krewetki, oliwa z oliwek oraz orzechy i nasiona.
(czytaj więcej: omega-3 – jak żywność zawiera te kwasy tłuszczowe?)
Z naturalnymi substancjami wzmacniającymi odporność, jak widać, mamy do czynienia na co dzień. I dostępne są bez recepty.
Bibliografia:
- Sikora i in. (2009) Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 1, str. 10 – 17
- http://www.mocowoc.pl/mocowoc-aronia-viking.pdf
- Kołodziej, K. Drożdżal (2011) Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77)36-44
- http://www.podrb.pl/component/content/article/56-ogrodnictwo/1091-czarny-bez-dobry-na-wszystko.html
- Lutomski (2001) Fascynacja czosnkiem- wczoraj i dziś. Postępy fitoterapii 1/2001 s.7-14
- Sawicka Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza.
- Kędzia (2010) Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.). Postępy fitoterapii 1/2010 s.46-52
- Wilczyńska, P. Przybyłowski (2009) Charakterystyka związków fenylowych zawartych w miodach. Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni.
- Lutomski (2001) Szczególna rola miodów w ziołolecznictwie. Postępy fitoterapii 4-2001 s. 2-5
- Cichy i in. (2010) Probiotyki jako alternatywne rozwiązanie i wsparcie terapii tradycyjnych. Twoje zdrowie 6/2010 s.2-7
- Nowak i in. (2010) Probiotyki- historia i mechanizmy działania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (71), 5-19
- http://www.alternatywnamedycyna.pl/artykul.php?a_id=119
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wpływ wybranych produktów spożywczych na wzmocnienie odporności
Dietetyk, absolwentka Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie. Doświadczenie zawodowe zdobyłam w poradniach dietetycznych, oddziałach szpitalnych dla dzieci i dorosłych. Interesuję się edukacją żywieniową, nadwagą i otyłością oraz żywieniem dzieci w wieku 0-3lat.