Uważa się, że dieta odgrywa dużą rolę w prewencji raka. Obecne badania wskazują, że około 30% nowotworom można zapobiec poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Poprzednie obserwacje wykazały, że regularne spożycie żywności wysoko przetworzonej przyczynia się do wzrostu masy ciała u dorosłych. Według najnowszych badań produkty wysoko przetworzone wpływają na ryzyko wystąpienia raka u kobiet w wieku pomenopauzalnym, niezależnie od ich masy ciała.

Nadwaga jako czynnik ryzyka

Nadwaga jest często przedstawiana jako czynnik ryzyka zachorowania na 13 różnych typów nowotworów (np. rak trzonu macicy, raka nerki, raka wątroby i raka trzustki).  Udowodniono także, że zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet po menopauzie jest związane z otyłością.  Naukowcy z Uniwersytetu Arizona Mel i Enid Zuckerman College of Public Health w Tucson, postanowili sprawdzić, jakie nawyki żywieniowe mogą prowadzić do zachorowania na nowotwór wśród kobiet po menopauzie.

Nie masa ciała – lecz jakość odżywienia

Mimo, że istnieje związek między otyłością a niektórymi rodzajami raka, mniej wiadomo o tym, jak stosunek energii do masy ciała, inaczej znany jako gęstość energii w diecie (DED), przyczynia się do ryzyka zachorowania na nowotwór. Okazało się, że czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka u tych kobiet nie jest masa ciała, a jakość ich odżywienia. Wnioski te zostały opublikowane w najnowszym wydaniu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Naukowcy zauważyli, że gęstość energii w diecie (DED), odzwierciedlająca jakość odżywiania, koreluje z ryzykiem wystąpienia raka u kobiet, nawet jeśli kobiety te są szczupłe i aktywne fizycznie.

DED – gęstość energii w diecie

DED jest miarą jakości żywności i jest to zawartość kalorii w pewnej objętości produktu. Im więcej kalorii na gram ma produkt, tym wyższy jest DED. Warzywa i owoce zawierają dużo składników odżywczych, przy czym są niskokaloryczne. Na przykład przetwory spożywcze, takie jak pizze i różne słodkie desery mają dużą gęstość energii, ponieważ mają dużo kalorii, ale nie są bogate w składniki odżywcze, co oznacza, że ​​osoba musi zużywać większe ilości tych produktów, aby uzyskać niezbędny składnik.

Wyniki badania

Naukowcy analizowali dane zebrane w grupie 90 000 kobiet w wieku pomenopauzalnym. Aby określić wpływ DED na ryzyko zachorowania na raka dla uczestników, badacze poprosili o wypełnienie kwestionariusza. W ten sposób byli w stanie zebrać dane na temat nawyków żywieniowych uczestników, np. szacowanego spożycia energii oraz jakości pokarmów konsumowanych.

Naukowcy przeanalizowali DED w diecie kobiet po menopauzie i odkryli, że spożywanie produktów o wysokiej gęstości energii wiązało się z 10-procentowym wzrostem występowania nowotworów związanych z otyłością wśród kobiet o masie ciała w normie. Co ważne, DED jest czynnikiem ryzyka możliwym do zmodyfikowania. Interwencje żywieniowe ukierunkowane na gęstość energii oraz inne sposoby prewencji raka związane z dietą są udowodnionym sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory.

Wyniki badań sugerują, że sama kontrola wagi nie może chronić przed nowotworami związanymi z otyłością. Naukowcy doradzają, aby kobiety w wieku pomenopauzalnym ograniczały spożycie żywności wysoko przetworzonej celu prewencji nowotworów. Zespół badawczy potwierdza także, że DED nie może być bezpośrednią przyczyną zachorowania na raka. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób żywność wysoko przetworzona może odgrywać rolę w podwyższeniu ryzyka zachorowania na raka wśród innych populacji, takich jak młodzi ludzie i mężczyźni. Tymczasem naukowcy nalegają, aby kobiety zwracały uwagę na jakość ich diety, niezależnie od masy ciała.

Źródło:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/318981.php

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170817092748.htm

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia