Wywiad z: Justyna MarszaĆkowska-Jakubik
Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetykĂłw – ich spojrzenie na zdrowe odĆŒywianie, zawĂłd dietetyka. Osoby chÄtne do wziÄcia w nim udziaĆu w roli bohaterĂłw – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Justyna MarszaĆkowska-Jakubik.
Justyna MarszaĆkowska-Jakubik
Dietetyk, wykĆadowca akademicki i bloger w jednym. W swojej pracy wyznaje zasadÄ, ĆŒe dieta to styl ĆŒycia, a nie tylko odchudzanie, dlatego stara siÄ osĆadzaÄ ĆŒycie tym co na diecie. UwaĆŒa, ĆŒe ubytek masy ciaĆa powinien byÄ jedynie efektem ubocznym zdrowego i smacznego ĆŒycia.
DIETETYCY.ORG.PL: Pani Justyno, proszÄ powiedzieÄ jak rozpoczÄĆa siÄ Pani przygoda z dietetykÄ ?
JUSTYNA MARSZAĆKOWSKA-JAKUBIK: GotowaÄ lubiĆam zawsze, wiÄc siĆÄ rzeczy poszĆam do Technikum Gastronomicznego. Tam, tuĆŒ przed maturÄ otrzymaĆam pierwszÄ 45-minutowÄ lekcjÄ dietetyki… i tak siÄ zaczÄĆo :). Po maturze poszĆam do medycznej szkoĆy policealnej, dopiero rok pĂłĆșniej na Warszawskiej Akademii Medycznej pojawiĆa siÄ Dietetyka. Dodatkowo caĆkiem niezĆÄ lekcjÄ zdrowego ĆŒywienia dali mi moi rodzice, ktĂłrzy prowadzili bardzo urozmaiconÄ kuchniÄ, bogatÄ w warzywa, owoce, domowe wypieki itp.
DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani swojÄ poradniÄ juĆŒ ponad 10 lat â jakie zmiany dokonaĆy siÄ na rynku dietetycznym w przeciÄ gu minionej dekady â jaki jest wspĂłĆczesny pacjent zgĆaszajÄ cy siÄ do poradni i czy w jakiĆ sposĂłb praca dietetyka ulegĆa usprawnieniu?
JUSTYNA MARSZAĆKOWSKA-JAKUBIK: Dzisiejszy pacjent jest zdecydowanie bardziej Ćwiadomy i zazwyczaj nie boi siÄ zmian. Ma teĆŒ dostÄp do wielu produktĂłw spoĆŒywczych, ktĂłre doskonale urozmaicajÄ dietÄ. Jednak czÄsto sÄ to osoby podatne na wszelkie mody, ktĂłrych teraz jest zatrzÄsienie. DziĆ do mojego gabinetu wchodzÄ osoby, ktĂłre na temat nowinek i rĂłĆŒnych dziwnych diet o zdecydowanie wÄ tpliwej wiarygodnoĆci wiedzÄ czÄsto wiÄcej niĆŒ ja. To sÄ w koĆcu osoby, ktĂłre majÄ dostÄp do internetu… a co siÄ tam dzieje, chyba nie muszÄ nikomu mĂłwiÄ: leczenie nowotworĂłw witaminÄ C, odchudzanie siÄ za pomocÄ octu czy diety o skrajnie niskiej kalorycznoĆci, caĆkowita eliminacja wÄglowodanĂłw w celu poprawy samopoczucia. Wiara w takie nowinki niejednokrotnie ma katastrofalne skutki. CiekawÄ kwestiÄ jakÄ zaobserwowaĆam jest to, ĆŒe zgĆasza siÄ do mnie coraz wiÄcej mÄĆŒczyzn. KiedyĆ widywaĆam ich tylko z wyrazem cierpienia na twarzy i zawsze w towarzystwie ĆŒon.
OdnoĆnie usprawnienia pracy dietetyka – szalenie chwalÄ sobie programy do pisania diet. Zaraz po studiach bazowaĆam na ciÄĆŒkich i grubych tabelach, z ktĂłrych juĆŒ po kilku tygodniach uĆŒywania wypadaĆy kartki oraz na najprostszej tabeli w excelu… pisanie diety trwaĆo wtedy godzinami, a wprowadzania pojedynczej zmiany w jadĆospisie byĆo koszmarem. DziĆ to zdecydowanie szybszy i prostszy proces.
DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani bloga â jakie moĆŒliwoĆci rozwoju zawodowego daje to medium? Kto najczÄĆciej zaglÄ da na Pani stronÄ i jakie treĆci najbardziej angaĆŒujÄ odbiorcĂłw?
JUSTYNA MARSZAĆKOWSKA-JAKUBIK: Blog pomaga mi dotrzeÄ do szerszej publicznoĆci. To swoista edukacja ĆŒywieniowa ludzi, z ktĂłrej z przyjemnoĆciÄ korzystam. Jak to mĂłwiÄ : nie ma CiÄ w Internecie, to nie istniejesz. Zawsze lubiĆam zarĂłwno pisaÄ, jak i fotografowaÄ, wiÄc prowadzenie bloga sprawia mi duĆŒÄ frajdÄ! Do tego dochodzi pichcenie w kuchni, pieczenie ciast i testowanie nowych przepisĂłw „bo muszÄ, do pracy”. Blog pomaga teĆŒ moim podopiecznym w samodzielnym modyfikowaniu diety otrzymanej ode mnie – pacjenci mogÄ sobie wybraÄ ulubione przepisy z mojej strony i stosowaÄ je, po mojej oczywiĆcie akceptacji. Do najwiÄkszej grupy odbiorcĂłw mogÄ zaliczyÄ osoby mĆode 25 – 40, co ciekawe ponad poĆowa czytelnikĂłw, to mÄĆŒczyĆșni! Powodzeniem cieszÄ siÄ przepisy na zdrowe sĆodkoĆci, ale teĆŒ konkretne porady, np. jak nie marnowaÄ jedzenia czy jak jeĆÄ wiÄcej warzyw, co jeĆÄ na mocne wĆosy oraz… mĂłj grudniowy hit: co jeĆÄ przed imprezÄ , aby nie mieÄ kaca.
DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie pojawiĆo siÄ wiele modnych diet â doĆÄ nagle wrogiem numer jeden przestaĆ byÄ cholesterol a staĆy siÄ nim gluten i laktoza â co poradziĆaby Pani osobie, ktĂłra nalega na uĆoĆŒenie bezglutenowej diety wegaĆskiej o ĆÄ cznej kalorycznoĆci na poziomie 1000 kcal?
JUSTYNA MARSZAĆKOWSKA-JAKUBIK: OdesĆaĆabym go do domu, aby przemyĆlaĆa swoje zachowanie. A tak na serio: dorosĆej, Ćrednio aktywnej osobie diety o tak niskiej kalorycznoĆci na pewno bym jej nie zaleciĆa! Jednak w kwestii diet eliminacyjnych – szczegĂłlnie tych dwĂłch przytoczonych, ktĂłre z powodzeniem mogÄ byÄ dietami peĆnowartoĆciowymi, jestem bardziej liberalna. Kiedy ktoĆ prosi mnie o uĆoĆŒenie diety np. bezglutenowej bez pobudek medycznych, ot tak – tylko dlatego ĆŒe to modne, to po tym jak wytĆumaczÄ wszelkie za i przeciw oraz opiszÄ z czym taka dieta siÄ wiÄ ĆŒe. ProszÄ, aby najpierw wyeliminowaÄ z diety pszenicÄ. Ale w 100% – ĆÄ cznie ze wszelkimi dodatkami, przyprawami i innymi produktami, ktĂłre mogÄ byÄ niÄ zanieczyszczone. Zazwyczaj po 3 dniach dostajÄ smsa „wygraĆa pani, to ja moĆŒe po prostu zacznÄ siÄ zdrowo odĆŒywiaÄ bez takich eliminacji”. Dieta nie moĆŒe byÄ modÄ , to ma byÄ coĆ co bÄdzie z nami kaĆŒdego dnia do koĆca ĆŒycia. Nie moĆŒe nam przeszkadzaÄ czy znaczÄ co utrudniaÄ ĆŒycia.
Co szczegĂłlnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | jeĆŒyny |
Najzdrowsze warzywo: | buraki |
Najzdrowsze do picia: | woda |
Na dobry poczÄ tek dnia: | Ćniadanie ;) np. pĆatki owsiane z orzechami i owocami jagodowymi |
Na sycÄ cy obiad: | zapiekanka z kaszÄ , strÄ czkami i warzywami |
Na szybkÄ przekÄ skÄ: | orzechy |
Stanowczo odradzam: | produkty, ktĂłre majÄ na etykiecie tak dziwnie brzmiÄ ce skĆadniki, ktĂłrych nie jesteĆmy w stanie nawet przeczytaÄ (a co dopiero zdefiniowaÄ) |
DziÄkujemy serdecznie Pani Justynie za udzielenie wywiadu.
Dietetycy.org.pl » ZawĂłd dietetyk » Sylwetki dietetykĂłw » Wywiad z: Justyna MarszaĆkowska-Jakubik