Związek między konsumpcją pikantnych pokarmów a obniżonymi funkcjami poznawczymi

Avatar photo
harissa

Nowe badania z udziałem Uniwersytetu Południowej Australii pokazują, że dieta obfitująca w pikantne pokarmy jak sos chili czy papryczki jalapeno może być powiązana z demencją. Wyniki analizy opublikowano w czasopiśmie „Nutrients”. Szacuje się, że na demencję występuje u około 50 milionów ludzi na całym świecie.

Chili jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie i jest szczególnie popularna w Azji w porównaniu z krajami europejskimi” – mówi dr Li. „W niektórych regionach Chin, takich jak Sichuan i Hunan, prawie co trzeci dorosły codziennie spożywa pikantne jedzenie”.

Jak pikantne jedzenie wpływa na zdrowie

Najnowsze badania epidemiologiczne sugerują, że konsumpcja chili jest odwrotnie proporcjonalna do przedwczesnej śmiertelności, otyłości i nadciśnienia tętnicznego.

W poprzednich badaniach stwierdzono, że spożycie chili jest korzystne dla redukcji masy ciała i wartości ciśnienia krwi. Jednak w tym badaniu stwierdziliśmy niekorzystny wpływ na funkcje poznawcze u starszych dorosłych osób” – mówi dr Zumin.

Kapsaicyna jest aktywnym składnikiem chili, który jak sugeruje się przyspiesza metabolizm, utratę tkanki tłuszczowej i hamuje zaburzenia naczyniowe, ale poniższe badanie było pierwszym przeprowadzonym w celu analizy związku między konsumpcją chili a funkcją poznawczą.

Chili a funkcje poznawcze

W badaniach na zwierzętach rola kapsaicyny w funkcjach poznawczych jest niejednoznaczna. Niektóre badania sugerują, że kapsaicyna jest korzystna dla funkcji poznawczych lub choroby Alzheimera, podczas gdy inne badania wykazały, że kapsaicyna jest neurotoksyczna. Badania epidemiologiczne dotyczące związku między konsumpcją chili a funkcją poznawczą są ograniczone. Obecnie tylko jedno badanie (z 2016 roku) ocenia związek między konsumpcją chili a funkcją poznawczą. W tym przekrojowym badaniu Liu i wsp. zgłosili, że spożycie kapsaicyny w diecie było dodatnio związane z funkcją poznawczą u Chińczyków w średnim i starszym wieku.  

O badaniu

Badanie, które trwało 15 lat, obejmowało 4582 chińskich dorosłych w wieku powyżej 55 lat (średnia wieku: 63,4 ± 7,7 lat) z biorących udział w Chiny Health and Nutrition Survey. Wykazano oznaki szybszego spadku funkcji poznawczych u tych, którzy regularnie spożywali ponad 50 gramów chili dziennie. Spadek pamięci był jeszcze bardziej znaczący, jeśli miłośnicy chili byli szczupli.

Chiny Health and Nutrition Survey  (CHNS) to badanie kohortowe przeprowadzone w dziewięciu prowincjach w Chinach w latach 1989-2011. Funkcje poznawcze oceniano w latach 1997, 2000, 2004 i 2006. W sumie 3302 uczestników ukończyło testy przesiewowe funkcji poznawczych w co najmniej dwóch badaniach. Uczestnicy zostali poproszony o przywołanie listy 10 słów, odliczanie wstecz od 20 i wykonywanie podstawowych działań matematycznych (odejmowania). Spożycie chili oceniano na podstawie 3-dniowego dzienniczka żywieniowego podczas wizyt domowych w każdym badaniu w latach 1991–2006.

Zobacz również

kobieta azja
© Suphakaln Wongcompune / 123RF

Według epidemiologa UniSA, dr Ming Li, spożywanie chili w badaniu obejmowało zarówno świeżą, jak i suszoną paprykę chili, ale nie słodką paprykę ani czarny pieprz.

Wnioski

Jak wykazano w badaniu, osoby, które jadły duże ilości chili, miały niższy dochód i wskaźnik masy ciała (BMI) i byli bardziej aktywni fizycznie w porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami pokarmów pikantnych. Naukowcy twierdzą, że osoby o masie ciała w graniach normy mogą być bardziej wrażliwe na spożycie chili niż osoby z nadwagą, stąd wpływ na pamięć i masę ciała. Poziom wykształcenia może również odgrywać rolę w osłabieniu funkcji poznawczych, dlatego też ten związek wymaga dalszych badań.

Źródło: Zumin Shi, Tahra El-Obeid, Malcolm Riley, Ming Li, Amanda Page, Jianghong Liu. High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years. Nutrients, 2019; 11 (5): 1183.