3/5 (2)

Powszechnie wiadomo, że ubożsi Amerykanie częściej mają otyłość lub cukrzycę; istnieje silna ujemna korelacja między dochodami gospodarstw domowych a tymi schorzeniami. Ta ujemna korelacja rozwinęła się jednak dopiero w ciągu ostatnich 30 lat, według naukowców z Tennessee i Londynu. Od 1990 r. wzrost występowania otyłości i cukrzycy był najszybszy wśród najbiedniejszych regionów USA. W tym samym okresie nastąpił wzrost stosowania  syropu glukozowo-fruktozowego w artykułach spożywczych i napojach. Wyniki opublikowano w „Palgrave Communications”.

Epidemia otyłości

Eksperci opisują wzrost występowania otyłości w ostatnich kilkudziesięciu latach jako najszybszą zmianę, jaką kiedykolwiek zaobserwowano w historii ludzkiej fizjologii. Zaledwie sto lat temu otyłość była zjawiskiem prawie nieznanym mieszkańcom USA i innych rozwiniętych krajów.

O badaniu

W tym badaniu naukowcy przeanalizowali dane udostępnione przez Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób Centre of (Disease Control and Prevention) dotyczące otyłości, zajęć rekreacyjnych, wskaźników dochodów i zachorowalności na cukrzycę. W większości przypadków dane te zostały zestawione dla około 3000 okręgów w USA. Naukowcy wykorzystali również dane zebrane przez projekt Food Access Research Atlas.

Wysokość przychodów a otyłość i cukrzyca

Analiza pokazuje, że w 1990 roku, kiedy wskaźniki otyłości w skali populacji USA stanowiły około jednej trzeciej tego, czym są dzisiaj, nie było związku między dochodem a otyłością lub cukrzycą. Do 2015 r. istniało duże prawdopodobieństwo, że otyłość lub cukrzyca będą typowe dla gospodarstw domowych o niższych dochodach. W stanach takich jak Alabama, Mississippi i zachodnia Wirginia, gdzie średni dochód gospodarstwa domowego wynosił poniżej 45 000 dolarów rocznie, 35% osób było otyłych. W bardziej zamożnych stanach, takich jak Kolorado, Massachusetts czy Kalifornia, gdzie dochód gospodarstwa domowego wynosi średnio 65 000 USD rocznie, jeden na czterech obywateli był otyły.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Pokrzywa (Urtica) - Zielnik Dietetyczny

Dane wskazują na rozwijający się trend, który nie występował w 1990 r. Ta ujemna korelacja ewoluowała stale w ciągu ostatnich dziesięcioleci” – wyjaśniają naukowcy.

Rola cukru i syropu glukozowo-fruktozowego

Zespół badawczy sugeruje, że nadmierna podaż energii z dietą i łatwy dostęp do artykułów spożywczych zawierających syrop glukozowo-fruktozowy mogą powodować wzrost występowania otyłości. W przeszłości dieta ludzi zawierała bardzo niewiele cukru i nie zawierała rafinowanych produktów zbożowych. Całkowite spożycie cukru w ​​amerykańskiej diecie wzrosło stopniowo w XX wieku, z 12% całości podaży kalorycznej diety Amerykanów  w 1909 r. do 19% w 2000 r.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest wykorzystany w środkach spożywczych w USA od roku 1970. Do roku 2000, każda osoba w USA spożyła średnio około 27 kilogramów tego produktu rocznie, co stanowi około połowy rocznego całkowitego spożycia cukru. Syrop glukozowo-fruktozowy to główna substancja słodząca w napojach bezalkoholowych. W 2016 r. przeciętne amerykańskie gospodarstwo domowe wydało 7% swoich dochodów na napoje bezalkoholowe, a gospodarstwa domowe o niskich dochodach – 9%.

Podsumowanie

Chociaż wyniki badania odnoszą się do USA podobne zależności można zauważyć także w innych krajach wysoko rozwiniętych. Status ekonomiczny ma ogromny wpływ na styl życia danej osoby.

Źródło: R. Alexander Bentley, Paul Ormerod, Damian J. Ruck. Recent origin and evolution of obesity-income correlation across the United States. Palgrave Communications, 2018; 4 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No