Czy żywność organiczna jest zdrowsza? Co mówi o tym nauka?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
żywność organiczna

Czy jedzenie ze sklepu ekologicznego jest zdrowsze od jedzenia konwencjonalnego? Czy żywność organiczna przynosi coś więcej poza spokojem ducha? O kontrowersjach związanych z zaletami żywności ekologicznej pisaliśmy wcześniej w artykule „sklepy ekologiczne – mit zdrowia?”. Naukowcy z międzynarodowego zespołu, prowadzonego przez Newcastle University starali się dowieść w szeroko zakrojonym badaniu, że nie jest to żaden mit zaś jak oceniają badacze – ilość dowodów jest przytłaczająca [1]. Jakie to dowody i na co wskazują?

W czym żywność organiczna jest lepsza?

Według wyników badań żywność organiczna miała stwierdzoną:

  • o 18-69% większą zawartość antyoksydantów
  • 4-krotnie niższą zawartość pestycydów
  • o 48% niższą zawartość kadmu
  • niższe stężenia związków azotowych

Co za tym idzie żywność organiczna powinna mieć znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie niż jedzenie konwencjonalne. I co podkreślają badacze – dostarczymy organizmowi cennych składników mineralnych, na które musielibyśmy normalnie poświęcić dodatkowy posiłek z porcją owoców i warzyw.

🔎W przeprowadzonej w 2023 roku chińskiej meta-analizie [2] dodatkowo stwierdzono, że spożywanie żywności organicznej ma korzystny wpływ w zakresie zmniejszenia narażenia na pestycydy, a ogólny efekt na choroby i zmiany funkcjonalne (wskaźnik masy ciała, jakość spermy u mężczyzn) był znaczący. Sami badacze zastrzegli jednak, że wymagane są długoterminowe badania, zwłaszcza dotyczące pojedynczych chorób.

Zobacz również
pfas

Skąd rozbieżności w ocenie żywności organicznej?

W ostatnim czasie pojawiło się kilka poważnych badań i opracowań przeczących zdrowotnym właściwościom żywności organicznej i ekologicznej. Głównym zarzutem był brak dostatecznych dowodów na te pozytywne właściwości tego typu jedzenia. Natomiast jak wskazują badacze z Newcastle University – od tego czasu pojawiły się już nowe badania i te są jak najbardziej przekonujące.

Niemniej reakcje wobec tych doniesień są podzielone – i niektórzy zarzucają im nie tylko brak dowodów na to, że inna zawartość niektórych wspomnianych związków wpływa na zdrowie lecz również, że składy produktów naturalnych zawsze się między sobą różnią.

Bibliografia:

  1. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses, Marcin Barański et al.British Journal of Nutrition, published 15 July 2014, DOI:10.1017/S0007114514001366.
  2. Jiang B, Pang J, Li J, Mi L, Ru D, Feng J, Li X, Zhao A, Cai L. The effects of organic food on human health: a systematic review and meta-analysis of population-based studies. Nutr Rev. 2023 Oct 31:nuad124. doi: 10.1093/nutrit/nuad124. Epub ahead of print. PMID: 37930102.
  • Data pierwotnej publikacji: 16.07.2014
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 7.11.2023