Czy jedzenie ze sklepu ekologicznego jest zdrowsze od jedzenia konwencjonalnego? Czy żywność organiczna przynosi coś więcej poza spokojem ducha? O kontrowersjach związanych z zaletami żywności ekologicznej pisaliśmy wcześniej w artykule „sklepy ekologiczne – mit zdrowia?”. Obecnie naukowcy z międzynarodowego zespołu, prowadzonego przez Newcastle University starają się dowieść w szeroko zakrojonym badaniu, że nie jest to żaden mit zaś jak oceniają badacze – ilość dowodów jest przytłaczająca. Jakie to dowody i na co wskazują?
W czym żywność organiczna jest lepsza?
Według wyników badań żywność organiczna miała stwierdzoną:
- o 18-69% większą zawartość antyoksydantów
- 4-krotnie niższą zawartość pestycydów
- o 48% niższą zawartość kadmu
- niższe stężenia związków azotowych
Co za tym idzie żywność organiczna powinna mieć znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie niż jedzenie konwencjonalne. I co podkreślają badacze – dostarczymy organizmowi cennych składników mineralnych, na które musielibyśmy normalnie poświęcić dodatkowy posiłek z porcją owoców i warzyw.
Skąd rozbieżności w ocenie żywności organicznej?
W ostatnim czasie pojawiło się kilka poważnych badań i opracowań przeczących zdrowotnym właściwościom żywności organicznej i ekologicznej. Głównym zarzutem był brak dostatecznych dowodów na te pozytywne właściwości tego typu jedzenia. Natomiast jak wskazują badacze z Newcastle University – od tego czasu pojawiły się już nowe badania i te są jak najbardziej przekonujące.
Niemniej reakcje wobec tych doniesień są podzielone – i niektórzy zarzucają im nie tylko brak dowodów na to, że inna zawartość niektórych wspomnianych związków wpływa na zdrowie lecz również, że składy produktów naturalnych zawsze się między sobą różnią.
Źródło: medicalnewstoday.com