Kefir – właściwości

kefirKefir to napój o kremowej, gęstej konsystencji, w smaku przypominający jogurt jednak o nieco odmiennym mlecznym, lekko drożdżowym zapachu. Zapach jest cechą charakterystyczną tego produktu – im bardziej dojrzały kefir tym jego zapach staje się intensywniejszy a niekiedy wręcz ostry – serowy. W smaku napój ten jest kwaskowy, lekko zgazowany przez zawartość dwutlenku węgla, uwalniającego się w procesie fermentacji.

Co siedzi w kefirze?

Ciekawostką jest, że kefir zawiera pewną dawkę alkoholu, wahającą się pomiędzy  0.08 – 2 % . Proces fermentacji odpowiedzialny jest nie tylko za zapach kefiru ale także za jego skład – im jest on dojrzalszy tym mniej zawiera on laktozy – cukru mlecznego. Osoby z nietolerancją tej substancji mogą z powodzeniem spożywać kefir, ponieważ zawiera on znikome ilości laktozy. Podczas fermentacji w kefirze zachodzą także inne przemiany – dochodzi do rozpadu niektórych białek mleka, co czyni je łatwiej strawne dla amatorów tego napoju.

Zastosowanie kefiru

Kefir dobrze smakuje w nieprzetworzonej postaci jednak znajduje także zwolenników jako baza do koktajli n.p. owocowych czy jako poranna przekąska z płatkami śniadaniowymi. Niektórzy dodają odrobinę kefiru jako zaczyn np. do ciast, chlebów, naleśników.

Korzyści dla zdrowia wynikające z regularnego spożywania kefiru

Kefir jest napojem łatwostrawnym, wspomagającym oczyszczanie organizmu z uwagi na zdolności przyspieszania perystaltyki jelit. Zawarte w kefirze przyjazne bakterie mlekowe wspomagają kolonizację jelit przez te bakterie, wypierając patogenną florę. Odnotowano w nim około 30 szczepów tych mikroorganizmów, w tym szczepy bakterii, takie jak lactobacillus brevis, casei, plantarum, streptococcus cremoris i lactis a także drożdże z rodzaju saccharomyces.

Grzybki kefirowe (tybetańskie)

Kultury bakteryjno-drożdżowe skupione są w tzw. ziarnach kefirowych. Twory te zbudowane są z polisacharydów, kwasów organicznych i kompleksów bakteryjno-drożdżowych. Swoim kształtem barwą i konsystencją przypominają niewielkie różyczki kalafiora.

Ziarna kefirowe poza zdolnością ukwaszania mleka wykazują także właściwości przeciwzapalne, wytwarzają własny rodzaj antybiotyku, który pozwala eliminować patogenną florę, rozwijającą się w ich środowisku, jakim jest mleko. Grzybki kefirowe wprowadzają także do mleka syntetyzowane przez siebie witaminy z grupy B a także witaminę K.

Dla kogo kefir?

Istotny jest także skład odżywczy tego napoju – pełnowartościowe białko, witaminy a także składniki mineralne w tym przede wszystkim łatwoprzyswajalny wapń. Kefir z uwagi na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też jego regularne spożycie zalecane jest przy chorobach wirusowych takich jak opryszczka, półpasiec, AIDS czy schorzeniach takich jak zespół przewlekłego zmęczenia. Zawarte w nim witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagając terapię zaburzeń snu, depresji czy łagodząc objawy zespołu nadpobudliwości u dzieci.  Odnotowano także korzystny wpływ tego napoju na redukcję poziomu złego cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, usprawnienie pracy wątroby, nerek tarczycy.

Picie kefiru bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – od wspomagania motoryki jelit po redukcję wzdęć pozwalając zachować równowagę w delikatnym ekosystemie organizmu. Kefir dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych ogranicza chęć podjadania, wynikającą często z braków tych substancji w organizmie i chęci ich nadrobienia często z przypadkowych produktów spożywczych.

Grafika – Prawo autorskie: ha4ipuri / 123RF Zdjęcie Seryjne

Dodaj komentarz