1 powód dla którego powinieneś wyczyścić dzisiaj swój ekspres do kawy

Avatar photo
czyszczenie ekspresu do kawy

Jak często czyścisz swój ekspres do kawy? Tak naprawdę dobrze, nie zaś tylko pobieżnie, wierząc w to, że przepuszczany przez maszynę wrzątek chroni ją przed zagrożeniami ze strony mikroorganizmów? Jest jeden, poważny powód do tego, żeby wyczyścić go jeszcze dzisiaj.

Argument ten przedstawili mikrobiolodzy z  hiszpańskiego Uniwersytetu w Walencji – tworząc kompleksowy obraz tego jakie bakterie znajdują się w przewodach maszyn do kawy – czyli wilgotnym i ciepłym środowisku. Swoje wnioski zaś opublikowali niedawno w Nature.

Badaniu podlegało dziewięć maszyn wiodącej marki na rynku – użytkowanych przynajmniej od 1 roku. W zależności od próbki stwierdzono w ekspresach do kawy od 35 do 67 gatunków bakterii. Wśród nich także te, które mogą być dla organizmu człowieka szkodliwe.

Jak czyścić ekspres do kawy?

Jeśli nie mamy akurat pod ręką specjalistycznego preparatu do czyszczenia ekspresu do kawy – polecaną metodą czyszczenia jest użycie octu zmieszanego pół na pół z wodą przez wlanie do opróżnionego wcześniej zbiorniczka – najlepiej przynajmniej raz w miesiącu (chyba, że używamy go bardzo często – to częstotliwość powinna być wyższa) – nie jest on specjalnie szkodliwy dla maszyn do kawy i choć nie zabija 100% bakterii to pomoże w utrzymaniu ekspresu w dobrym stanie i nie zaszkodzi aparaturze.

Po wlaniu roztworu puszczamy maszynę tak jakbyśmy robili kawę, przerywamy i odstawiamy na pół godziny. Na koniec przepłukujemy pojemnik i przepuszczamy przez ekspres wodę zanim zaczniemy parzyć kawę.

Warto odpowiednio wcześniej odkręcić ruchome części i do trudniejszych miejsc dotrzeć delikatnie szczoteczką do zębów.

Zobacz również
social media jedzenie

Dobrym pomysłem jest każdorazowo po zakończeniu parzenia kawy pozostawienie części z wodą do wyschnięcia żeby również tam nie namnażały się zbędne bakterie.

Oczywiście trzeba pamiętać, że nie warto też rezygnować z kawy, bo bakterie występują wszędzie i jest to stan naturalny. Pamiętając o prostych zasadach higieny warto sięgnąć po filiżankę pysznej kawy i przeczytać na przykład o ciemnej i jasnej stronie kawy.