Ach, ten cukier! – Anna Reguła [RECENZJA]

Avatar photo
https://dietetycy.org.pl/cukier-zywnosci/

Choroby cywilizacyjne zbierają największe żniwo wśród społeczeństw krajów rozwiniętych. Choroby układu krążenia, nowotwory, powikłania cukrzycy typu 2 i otyłości stanowią najczęstszą przyczynę śmierci światowej populacji. Ponad połowie tych zgonów można byłoby zapobiec, wdrażając zawczasu  odpowiednie działania profilaktyczne. Większość tych chorób ma związek z nieprawidłowym sposobem odżywiania i brakiem regularnej aktywności fizycznej.

Tytuł: Ach, ten cukier! Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości
Autor: Anna Reguła
Wydawnictwo: M
Ilość stron: 280
Rok wydania: 2020

Ach, ten cukier! Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości

Model diety zachodniej nie sprzyja zdrowiu konsumentów. Wysoko przetworzone produkty spożywcze, obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, nadmiar soli a przede wszystkim cukru pod wieloma postaciami od zwykłej sacharozy po glukozę, syrop glukozowo-fruktozowy czy liczne zamienniki (np. cukier kokosowy lub cukier trzcinowy).

Często konsumenci nie są świadomi, ze produkty, wydawałoby się niesłodkie w smaku zawierają cukier – przykładem mogą być ketchupy, sosy, marynaty, smakowe produkty mleczne, konserwy (także rybne i mięsne, gotowe dania garmażeryjne czy pieczywo.

Dieta bazująca na takich produktach a dodatkowo uboga w świeże warzywa i owoce, a tym samym błonnik pokarmowy, sprzyja nasileniu stanów zapalnych, zaburzeniom gospodarki węglowodanowej, a także w negatywny sposób wpływa na mikroflorę jelitową.

Kompendium dla zagrożonych cukrzycą typu 2

Książka „Ach, ten cukier!” to praktyczne kompendium dla osób zagrożonych cukrzycą typu 2. Autorka podeszła do zagadnienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej wielopłaszczyznowo. Autorkę książki – Annę Regułę internauci mogą kojarzyć z popularnego profilu instagramowego @niekoniecznie_dietetycznie.

Teoria

W części teoretycznej  zebrała najważniejsze informacje dotyczące insulinooporności oraz mogącej się z niej rozwinąć cukrzycy. Rozpisała plan działania związany ze zmianą diety, niezbędnej suplementacji i farmakoterapii, a także omówiła znaczenie regularnej aktywności fizycznej i konieczności zmian w dotychczasowym stylu życia osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Jednym z istotniejszych wątków w tej części książki jest zapotrzebowania na płyny. Dużo mówi się o roli i ustrukturyzowaniu diety, jednak często pomijanym lub niedostatecznie omawianym wątkiem jest podaż płynów oraz wybór napojów. Pani Anna Reguła przedstawiła zapotrzebowanie na płyny dla różnych grup konsumentów, a także wskazała różnice pomiędzy różnymi rodzajami wód dostępnych na rynku, a także rolę innych napojów w codziennym nawodnieniu.

Z dalszych rozdziałów czytelnik dowie się w jaki sposób wyliczać kaloryczność swojej diety oraz pozna tajniki utrzymania odpowiednio wysokiej motywacji dla wdrożenia tych często wymagających zmian dotychczasowego stylu życia.

Przepisy

Książka „Ach, ten cukier!” to także pokaźny zasób nisko węglowodanowych przepisów kulinarnych. Autorka tę część publikacji rozpoczęła od deserów. Wśród nich pojawiają się propozycje na ciasto marchewkowe, muffinki fasolowe, omlet owsiany, cynamonowe naleśniki z nadzieniem chałwowym czy domowe lody twarogowe.

W dalszej części autorka przedstawiła kilka propozycji na dania śniadaniowe, w tym szakszuki i omlety. Najliczniejszą bazę przepisów stanowią tu propozycje na dania obiadowe. Bardzo zaciekawił mnie gulasz afrykański z masłem orzechowym, jednak propozycja podania włoskiego lekkiego makaronu z krewetkami sprawiła, że już wiem co podać w nadchodzący weekend.

Zobacz również
pharm

Dla wielbicieli ryb warto podsunąć przepis na dorsza w papilotach z frytkami z batatów i dipem z awokado czy azjatycki gulasz rybny. Dla wegetarian znalazły się tu kotleciki z ciecierzycy czy makaron z wędzonym tofu, a także ziołowe naleśniki z brokułami i serem feta z jogurtowym sosem czosnkowym.

Ostatni podrozdział w tej części książki stanowią przepisy na dania serwowane na kolację. Tu dania są proste ale bardzo pomysłowe, takie jak gofry pełnoziarniste z ziołowym serkiem, grzanki z hummusem, pieczoną papryką i serem feta czy sałatka z kurczakiem, grillowanymi warzywami i sosem sezamowym, które także można wykorzystać jako danie lunchowe.

Jadłospis

Książkę „Ach, ten cukier!” kończy aneks, w którym autorka rozpisała dobowy jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal uwzględniający opisane w książce przepisy. W tej części znalazł się też formularz tygodniowego dzienniczka żywieniowego, a także tabela motywacyjna do zapisywania zmian wartości pomiarów antropometrycznych.

Podsumowanie

Zmiana diety wymaga nieco wyrzeczeń ale przede wszystkim odpowiedniej edukacji żywieniowej. Obecny system szkolnictwa zagadnienia związane ze sposobem żywienia marginalizuje. Dlatego konsumenci powinni dokształcać się we władnym zakresie.

Osoby z rodzinnym wywiadem cukrzycowym powinny być szczególnie czujne i wdrażać działania profilaktycznie jak najwcześniej. Dla tych konsumentów jest właśnie książka pani Anny Reguły „Ach, ten cukier!”