Ciemna Czekolada dobra dla Twojego serca

czekolada antyoksydantyJeśli dbasz o serce bliskiej osoby – podaruj jej czekoladę. Porada szczególnie ważna, że zbliżają się walentynki. Jak dowodzą ostatnie badania – ciemna czekolada jest bardzo zdrowa dla serca. Dzieje się tak, ponieważ zawiera antyoksydanty, które zwalczają tak zwane wolne rodniki, wyrządzające szkody w organizmie.

Działanie wolnych rodników nie ogranicza się oczywiście do samego serca, lecz wpływa na całość działania organizmu, wraz z ryzykiem zachorowania na liczne choroby włącznie. Nie mówiąc o przyspieszaniu procesu starzenia…

Skąd w czekoladzie taka potężna dawka antyoksydantów? Sekretem jest kakao. Stąd też ważna uwaga – jeśli zależy nam na zdrowotnych walorach ciemnej czekolady, kupujmy dobrą jakościowo z wysoką zawartością kakao. W tym celu warto dobrze spojrzeć na etykietę kupowanego smakołyka.

Oczywiście pamiętajmy, że czekolada jest wysoce kaloryczna, więc jak wszystko – w nadmiarze może szkodzić.

Jaka zawartość jest wysoka? Najlepsze dla zdrowia będą te z zawartością kakao przynajmniej 70%. Niestety złe wieści dla miłośników białej czekolady i różnych czekolad mlecznych – choć mają one swoje zalety, to pod względem antyoksydantów ciemna czekolada zwyczajnie nad nimi góruje.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia