Consumer Reports: żywność dla dzieci i niemowląt z metalami ciężkimi

Avatar photo
metale ciężkie w żywności dla niemowląt i dzieci

Wczoraj Consumer Reports opublikował raport dotyczący zawartości potencjalnie niebezpiecznych substancji w żywności dla dzieci i niemowląt. Badanie oparto na 50 produktach z rynku amerykańskiego, natomiast warto wspomnieć, że są wśród nich marki globalne.

metale ciężkie w żywności dla niemowląt i dzieci
Wassana Sakulrattanapornchai / 123RF

Główne obserwacje raportu

  • Każdy z przebadanych produktów zawierał w pewnej ilości kadm, ołów, arsen nieorganiczny
  • 68% produktów zawierało budzącą wątpliwości ilość przynajmniej jednego metalu
  • W 15 z 50 produktów ilość była wystarczająca, by przy regularnym spożyciu jednej porcji dziennie móc wpływać negatywnie na zdrowie dziecka
  • Szczególnie problematycznymi kategoriami były przekąski oraz produkty z ryżem i słodkimi ziemniakami
  • Produkty organiczne posiadały ten sam stopień zanieczyszczenia co produkty konwencjonalne

Wnioski

Jak podkreślono w raporcie – największe obawy powinien budzić wpływ tych substancji na rozwój funkcji poznawczych młodego organizmu. Dzieje się tak dlatego, że jest on szczególnie narażony na czynniki zewnętrzne z uwagi na mniejszy rozmiar i procesy kształtowania i rozrostu narządów.

W szczególności metale ciężkie akumulują się w nerkach oraz innych narządach wewnętrznych.

Natomiast co należy podkreślić – sami eksperci wskazują, że nie oznacza to jeszcze, że należy te produkty z diety zupełnie eliminować – jednak warto mieć świadomość braku obojętności metali ciężkich na zdrowie dziecka.

Jest też druga strona medalu – skoro blisko 1/3 producentów udało się osiągnąć akceptowalne poziomy zawartości metali ciężkich – ambicją powinno być to, by każdy z producentów zaczął te wymogi spełniać.

Rozwiązaniem nie są też marki z żywnością organiczną – w znacznej mierze domieszki metali ciężkich pochodzą z gleby oraz procesu produkcji, nie zaś metody nawożenia.

Przeczytaj także:

List Consumer Reports do FDA (Food and Drug Administration) – link