Cukier a choroby sercowo-naczyniowe

Avatar photo
choroby sercowo-naczyniowe

Wysokie spoĆŒycie cukru podwyĆŒsza ryzyko rozwoju chorĂłb sercowo-naczyniowych nawet u zdrowych osĂłb

RĂłwnieĆŒ zdrowe osoby spoĆŒywające cukier w nadmiarze są naraĆŒone na zwiększone ryzyko rozwoju chorĂłb sercowo-naczyniowych. PrzeƂomowe badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey w Wielkiej Brytanii wykazaƂo, ĆŒe u zdrowych mÄ™ĆŒczyzn stwierdzono podwyĆŒszony poziomy lipidĂłw we krwi i tƂuszczĂłw odkƂadanych w wątrobie po spoĆŒyciu diety o wysokiej zawartoƛci cukru.

Badanie, opublikowane w „Clinical Science” analizuje dane na temat dwĂłch grup mÄ™ĆŒczyzn o wysokim lub niskim stÄ™ĆŒeniu tƂuszczu w wątrobie.  W badaniu udziaƂ wzięƂo 11 zdrowych mÄ™ĆŒczyzn oraz 14 mÄ™ĆŒczyzn o wysokim stÄ™ĆŒeniu tƂuszczu odkƂadanego w wątrobie (stan znany jako niealkoholowa stƂuszczeniowa choroba wątroby, ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD). Grupom podawano dietę o wysokiej lub niskiej zawartoƛci cukrĂłw w celu sprawdzenia czy iloƛć cukru wpƂywa na efekt podwyĆŒszenia poziomu tƂuszczĂłw w wątrobie (co z kolei koreluje z dobrostanem ukƂadu sercowo-naczyniowego). Dieta o niskiej zawartoƛci cukru zawieraƂa nie więcej niĆŒ 140 kcal (6% caƂoƛci dobowej energii) dziennie w iloƛci cukru, podczas gdy wysoka o wysokiej zawartoƛci cukru zawieraƂa 650 kalorii (26% caƂoƛci dobowej energii).

choroby sercowo-naczyniowe
pixabay, cc0

Wyniki obserwacji:

Po 12 tygodniach na diecie wysokocukrowej u mÄ™ĆŒczyzn z wysokim stÄ™ĆŒeniem tƂuszczu odkƂadanego w wątrobie stwierdzono zmiany w ich metabolizmie tƂuszczowym, ktĂłry jest związany ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, atakami serca i udarem mĂłzgu. Metabolizm tƂuszczĂłw jest procesem biochemicznym, za pomocą ktĂłrego tƂuszcze są emulgowane, a ostatecznie wchƂaniane z jelit do krwi, aby zostać wykorzystywane przez komĂłrki ciaƂa.

Wyniki wykazaƂy rĂłwnieĆŒ, ĆŒe gdy grupa zdrowych mÄ™ĆŒczyzn o niskim poziomie tƂuszczu wątrobowego spoĆŒywa dietę o wysokiej zawartoƛci cukru, poziom odkƂadanych tƂuszczĂłw w wątrobie wzrastaƂ, a ich metabolizm tƂuszczu staƂ się podobny do tego u mÄ™ĆŒczyzn z NAFLD. Odkrycia te dostarczają nowych dowodĂłw, ĆŒe spoĆŒywanie duĆŒych iloƛci cukru moĆŒe zmienić metabolizm tƂuszczu w sposĂłb, ktĂłry zwiększyƂby ryzyko chorĂłb sercowo-naczyniowych.

NAFLD w kontekƛcie diety dzieci i mƂodzieĆŒy

Podczas gdy większoƛć dorosƂych nie spoĆŒywa takiej iloƛci cukru, ktĂłrego uĆŒyto w tym badaniu, przypuszcza się, ĆŒe niektĂłre dzieci i nastolatki mogą osiągnąć takie poziomy spoĆŒycia cukru przez nadmierną konsumpcję napojĂłw gazowanych i sƂodyczy. Powoduje to obawy o przyszƂe zdrowie mƂodego pokolenia, zwƂaszcza w związku z niepokojąco wysoką częstoƛcią występowania NAFLD u dzieci i mƂodzieĆŒy.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
bliss point

ĆčrĂłdƂo:

A. Margot Umpleby, Fariba Shojaee-Moradie, Barbara Fielding, Xuefei Li, Andrea Marino, Najlaa Alsini, Cheryl Isherwood, Nicola Jackson, Aryati Ahmad, Michael Stolinski, Julie Anne Lovegrove, Sigurd Johnsen, Jeewaka Mendis, John Wright, Malgorzata E Wilinska, Roman Hovorka, Jimmy Bell, Louise E Thomas, Gary Frost, Bruce Arthur Griffin. Impact of liver fat on the differential partitioning of hepatic triacylglycerol into VLDL subclasses on high and low sugar diets. Clinical Science, 2017.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319663.php