Wysokie spożycie cukru podwyższa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych nawet u zdrowych osób
Również zdrowe osoby spożywające cukier w nadmiarze są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Przełomowe badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey w Wielkiej Brytanii wykazało, że u zdrowych mężczyzn stwierdzono podwyższony poziomy lipidów we krwi i tłuszczów odkładanych w wątrobie po spożyciu diety o wysokiej zawartości cukru.
Badanie, opublikowane w „Clinical Science” analizuje dane na temat dwóch grup mężczyzn o wysokim lub niskim stężeniu tłuszczu w wątrobie. W badaniu udział wzięło 11 zdrowych mężczyzn oraz 14 mężczyzn o wysokim stężeniu tłuszczu odkładanego w wątrobie (stan znany jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD). Grupom podawano dietę o wysokiej lub niskiej zawartości cukrów w celu sprawdzenia czy ilość cukru wpływa na efekt podwyższenia poziomu tłuszczów w wątrobie (co z kolei koreluje z dobrostanem układu sercowo-naczyniowego). Dieta o niskiej zawartości cukru zawierała nie więcej niż 140 kcal (6% całości dobowej energii) dziennie w ilości cukru, podczas gdy wysoka o wysokiej zawartości cukru zawierała 650 kalorii (26% całości dobowej energii).
Wyniki obserwacji:
Po 12 tygodniach na diecie wysokocukrowej u mężczyzn z wysokim stężeniem tłuszczu odkładanego w wątrobie stwierdzono zmiany w ich metabolizmie tłuszczowym, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, atakami serca i udarem mózgu. Metabolizm tłuszczów jest procesem biochemicznym, za pomocą którego tłuszcze są emulgowane, a ostatecznie wchłaniane z jelit do krwi, aby zostać wykorzystywane przez komórki ciała.
Wyniki wykazały również, że gdy grupa zdrowych mężczyzn o niskim poziomie tłuszczu wątrobowego spożywa dietę o wysokiej zawartości cukru, poziom odkładanych tłuszczów w wątrobie wzrastał, a ich metabolizm tłuszczu stał się podobny do tego u mężczyzn z NAFLD. Odkrycia te dostarczają nowych dowodów, że spożywanie dużych ilości cukru może zmienić metabolizm tłuszczu w sposób, który zwiększyłby ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
NAFLD w kontekście diety dzieci i młodzieży
Podczas gdy większość dorosłych nie spożywa takiej ilości cukru, którego użyto w tym badaniu, przypuszcza się, że niektóre dzieci i nastolatki mogą osiągnąć takie poziomy spożycia cukru przez nadmierną konsumpcję napojów gazowanych i słodyczy. Powoduje to obawy o przyszłe zdrowie młodego pokolenia, zwłaszcza w związku z niepokojąco wysoką częstością występowania NAFLD u dzieci i młodzieży.
Źródło:
A. Margot Umpleby, Fariba Shojaee-Moradie, Barbara Fielding, Xuefei Li, Andrea Marino, Najlaa Alsini, Cheryl Isherwood, Nicola Jackson, Aryati Ahmad, Michael Stolinski, Julie Anne Lovegrove, Sigurd Johnsen, Jeewaka Mendis, John Wright, Malgorzata E Wilinska, Roman Hovorka, Jimmy Bell, Louise E Thomas, Gary Frost, Bruce Arthur Griffin. Impact of liver fat on the differential partitioning of hepatic triacylglycerol into VLDL subclasses on high and low sugar diets. Clinical Science, 2017.
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl