Cukier a choroby sercowo-naczyniowe
Wysokie spoĆŒycie cukru podwyĆŒsza ryzyko rozwoju chorĂłb sercowo-naczyniowych nawet u zdrowych osĂłb
RĂłwnieĆŒ zdrowe osoby spoĆŒywajÄ ce cukier w nadmiarze sÄ naraĆŒone na zwiÄkszone ryzyko rozwoju chorĂłb sercowo-naczyniowych. PrzeĆomowe badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey w Wielkiej Brytanii wykazaĆo, ĆŒe u zdrowych mÄĆŒczyzn stwierdzono podwyĆŒszony poziomy lipidĂłw we krwi i tĆuszczĂłw odkĆadanych w wÄ trobie po spoĆŒyciu diety o wysokiej zawartoĆci cukru.
Badanie, opublikowane w âClinical Scienceâ analizuje dane na temat dwĂłch grup mÄĆŒczyzn o wysokim lub niskim stÄĆŒeniu tĆuszczu w wÄ trobie.  W badaniu udziaĆ wziÄĆo 11 zdrowych mÄĆŒczyzn oraz 14 mÄĆŒczyzn o wysokim stÄĆŒeniu tĆuszczu odkĆadanego w wÄ trobie (stan znany jako niealkoholowa stĆuszczeniowa choroba wÄ troby, ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD). Grupom podawano dietÄ o wysokiej lub niskiej zawartoĆci cukrĂłw w celu sprawdzenia czy iloĆÄ cukru wpĆywa na efekt podwyĆŒszenia poziomu tĆuszczĂłw w wÄ trobie (co z kolei koreluje z dobrostanem ukĆadu sercowo-naczyniowego). Dieta o niskiej zawartoĆci cukru zawieraĆa nie wiÄcej niĆŒ 140 kcal (6% caĆoĆci dobowej energii) dziennie w iloĆci cukru, podczas gdy wysoka o wysokiej zawartoĆci cukru zawieraĆa 650 kalorii (26% caĆoĆci dobowej energii).
Wyniki obserwacji:
Po 12 tygodniach na diecie wysokocukrowej u mÄĆŒczyzn z wysokim stÄĆŒeniem tĆuszczu odkĆadanego w wÄ trobie stwierdzono zmiany w ich metabolizmie tĆuszczowym, ktĂłry jest zwiÄ zany ze zwiÄkszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, atakami serca i udarem mĂłzgu. Metabolizm tĆuszczĂłw jest procesem biochemicznym, za pomocÄ ktĂłrego tĆuszcze sÄ emulgowane, a ostatecznie wchĆaniane z jelit do krwi, aby zostaÄ wykorzystywane przez komĂłrki ciaĆa.
Wyniki wykazaĆy rĂłwnieĆŒ, ĆŒe gdy grupa zdrowych mÄĆŒczyzn o niskim poziomie tĆuszczu wÄ trobowego spoĆŒywa dietÄ o wysokiej zawartoĆci cukru, poziom odkĆadanych tĆuszczĂłw w wÄ trobie wzrastaĆ, a ich metabolizm tĆuszczu staĆ siÄ podobny do tego u mÄĆŒczyzn z NAFLD. Odkrycia te dostarczajÄ nowych dowodĂłw, ĆŒe spoĆŒywanie duĆŒych iloĆci cukru moĆŒe zmieniÄ metabolizm tĆuszczu w sposĂłb, ktĂłry zwiÄkszyĆby ryzyko chorĂłb sercowo-naczyniowych.
NAFLD w kontekĆcie diety dzieci i mĆodzieĆŒy
Podczas gdy wiÄkszoĆÄ dorosĆych nie spoĆŒywa takiej iloĆci cukru, ktĂłrego uĆŒyto w tym badaniu, przypuszcza siÄ, ĆŒe niektĂłre dzieci i nastolatki mogÄ osiÄ gnÄ Ä takie poziomy spoĆŒycia cukru przez nadmiernÄ konsumpcjÄ napojĂłw gazowanych i sĆodyczy. Powoduje to obawy o przyszĆe zdrowie mĆodego pokolenia, zwĆaszcza w zwiÄ zku z niepokojÄ co wysokÄ czÄstoĆciÄ wystÄpowania NAFLD u dzieci i mĆodzieĆŒy.
ĆčrĂłdĆo:
A. Margot Umpleby, Fariba Shojaee-Moradie, Barbara Fielding, Xuefei Li, Andrea Marino, Najlaa Alsini, Cheryl Isherwood, Nicola Jackson, Aryati Ahmad, Michael Stolinski, Julie Anne Lovegrove, Sigurd Johnsen, Jeewaka Mendis, John Wright, Malgorzata E Wilinska, Roman Hovorka, Jimmy Bell, Louise E Thomas, Gary Frost, Bruce Arthur Griffin. Impact of liver fat on the differential partitioning of hepatic triacylglycerol into VLDL subclasses on high and low sugar diets. Clinical Science, 2017.
Dietetycy.org.pl » AktualnoĆci » Cukier a choroby sercowo-naczyniowe
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w BiaĆymstoku. Prowadzi autorskÄ stronÄ "DietoĆwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl