CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem DariÄ… JaroszewskÄ…

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z DariÄ… JaroszewskÄ… – dietetykiem, wÅ‚aÅ›cicielem poradni OD-NOWA

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

113

Daria Jaroszewska

StopieÅ„ licencjata i magistra dietetyki uzyskaÅ‚a na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. W ramach polepszenia przyszÅ‚ych kontaktów z pacjentami ukoÅ„czyÅ‚a studia podyplomowe w zakresie psychodietetyki na Wyższej Szkole Psychologii SpoÅ‚ecznej. Na bieżąco aktualizuje wiedzÄ™ podczas różnego rodzaju konferencji i szkoleÅ„ z zakresu żywienia. WÅ‚aÅ›cicielka mobilnej Poradni Dietetycznej OD-NOWA. Udziela porad na terenie wielkopolski oraz za pomocÄ… Internetu osobom z caÅ‚ej Polski. Wyznaje zasadÄ™, iż każdy jest w stanie osiÄ…gnąć sukces – musi tylko uwierzyć w swojÄ… siÅ‚Ä™. Motto: „Nie szukaj przeszkód, znajdź możliwoÅ›ci!”

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Dario, dlaczego zdecydowała się Pani zająć dietetyką?

DARIA JAROSZEWSKA: Zawsze wiedziałam, moje życie będzie powiązane z naukami medycznymi. Jednakże nie chciałam być lekarzem! Dietetyka pojawiła się tak naprawdę przez przypadek, jako dziedzina pionierska w porównaniu z innymi kierunkami dostępnymi na Uniwersytecie Medycznym. Cały czas się rozwija. Jednocześnie fascynujący jest fakt, że można zrobić dla siebie tak wiele zmieniając zaledwie sposób żywienia. Praca dietetyka nigdy nie jest nudna i monotonna, cały czas wymaga dokształcania się, aktualizowania wiedzy i co najważniejsze: zapewnia ciągły kontakt z ludźmi. Podczas prowadzenia własnej działalności przekonałam się, iż podjęłam bardzo dobrą decyzję. Dietetyka stała się moją życiową pasją. Niesamowitą satysfakcję sprawia mi każde dobre słowo od moich pacjentów, a także komentarze, w których stwierdzają, że nigdy nie czuli się tak dobrze, do tego jedząc smacznie i odczuwając sytość! Liczę na to, iż grono osób, które będą chciały korzystać z konsultacji dietetycznych będzie ciągle rosło. Szczególnie w mniejszych miejscowościach.

DIETETYCY.ORG.PL: Wiele się mówi na temat potrzeby dobrej relacji na linii dietetyk-pacjent. Jaka jest recepta Pani zdaniem na takie udane relacje?

DARIA JAROSZEWSKA: Recepta jest bardzo prosta. Trzeba słuchać swojego pacjenta. Przygotowując zalecenia żywieniowe i jadłospisy staram się dopasować je jak najbardziej do stylu życia oraz preferencji żywieniowych zainteresowanego. Nie można niczego narzucać, nakazywać, bo wtedy wywołamy zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego. Preferuję metodę małych kroków. Każdy mały sukces motywuje pacjenta do kolejnych wyzwań i w ten sposób osiąga efekty. Oczywiście jestem również dostępna dla pacjentów poza umówionymi wizytami. Mogą się ze mną kontaktować telefonicznie lub mailowo w sytuacjach problemowych i razem szukamy rozwiązań.

DIETETYCY.ORG.PL: Po czym poznać skutecznego i fachowego dietetyka, któremu pacjent może zaufać?

DARIA JAROSZEWSKA: To pytanie powinno być raczej skierowane do pacjentów, jakimi kryteriami kierujÄ… siÄ™ przy wyborze specjalisty. Moim zdaniem skuteczność dietetyka wyznaczajÄ… postÄ™py jego pacjentów i fakt, że wracajÄ… na wizyty kontrolne. Fachowość dotyczy przede wszystkim wyksztaÅ‚cenia, chÄ™ci pogÅ‚Ä™biania wiedzy oraz posiadanych doÅ›wiadczeÅ„. Wiedza akademicka jest niewystarczajÄ…ca do skutecznego pomagania pacjentom. Dodatkowo dietetyk powinien być elastyczny, aby dopasować idealnÄ… dietoterapiÄ™ do potrzeb i wymagaÅ„ pacjenta. Nie dziaÅ‚am szablonowo. W ten sposób zyskujÄ™ ich zaufanie. Opieram siÄ™ na współpracy na linii dietetyk-pacjent, gdzie zainteresowany zawsze może podzielić siÄ™ swoimi sugestiami, wÄ…tpliwoÅ›ciami i problemami z nimi zwiÄ…zanymi, które metodÄ… kompromisu rozwiÄ…zujemy. Zawsze uprzedzam również moich podopiecznych, aby w sytuacjach kryzysowych lub podczas choroby nie martwili siÄ™ niedotrzymywaniem zaleceÅ„. Bez skrÄ™powania mogÄ… siÄ™ w takich sytuacjach ze mnÄ… kontaktować i ustalić tzw. plan B. Ważny jest powrót do planu A najszybciej, jak to jest możliwe. Zwracam PaÅ„stwa uwagÄ™ na fakt, iż nie nazywamy tego zaczynaniem od poczÄ…tku, ale powrotem do wczeÅ›niejszych zaÅ‚ożeÅ„. Takie podejÅ›cie dodatkowo mobilizuje pacjentów i motywuje do dalszych dziaÅ‚aÅ„.

Zobacz również

DIETETYCY.ORG.PL: Jest Pani partnerem akcji „Menu dla diabetyka”. Czy Pani zdaniem pacjenci z tym schorzeniem majÄ… w Polsce odpowiedniÄ… opiekÄ™ żywieniowÄ…?

DARIA JAROSZEWSKA: Niestety nie. MogÄ™ to stwierdzić na podstawie doÅ›wiadczeÅ„ osób z mojej rodziny, które chorujÄ… na cukrzycÄ™. Przede wszystkim brakuje odpowiedniej edukacji na temat tego schorzenia. Również w kwestii żywienia. Chorzy otrzymujÄ… diagnozÄ™ i zazwyczaj pozostawieni sÄ… sami sobie. Nie wiedzÄ…, co robić dalej. Akcja „Menu dla diabetyka” ma na celu nie tylko zwiÄ™kszać Å›wiadomość chorych na temat leczenia i życia z chorobÄ…, ale także profilaktyki, żeby uchronić swoich bliskich przed zachorowaniem. Na stronie akcji można znaleźć przepisy na potrawy, które zupeÅ‚nie obalajÄ… dotychczasowy wyglÄ…d tzw. „diety cukrzycowej”. Å»ywienie diabetyków nie musi być nudne, niesmaczne i nieestetyczne. WrÄ™cz przeciwnie! Może być kolorowe, wykwintne i spożywane również przez osoby zdrowe. W celu obalania mitów dotyczÄ…cych cukrzycy w caÅ‚ej Polsce organizowane sÄ… akcje zachÄ™cajÄ…ce do przeprowadzania regularnych badaÅ„. ObejmujÄ… one również warsztaty kulinarne i spotkania z dietetykami.

DIETETYCY.ORG.PL: Jest Pani również zaangażowana w edukację żywieniową młodszych pacjentów. Czym się taki pacjent różni od dorosłego i jak do niego podejść?

DARIA JAROSZEWSKA: Edukacja żywieniowa dzieci jest rzeczÄ… koniecznÄ…, jeżeli chcemy mieć w przyszÅ‚oÅ›ci zdrowe spoÅ‚eczeÅ„stwo. Praca z mÅ‚odszymi pacjentami jest o tyle przyjemniejsza, że dzieci sÄ… „czystÄ… tablicÄ…”, na której możemy zapisać prawidÅ‚owe nawyki żywieniowe uÅ‚atwiajÄ…ce im dbanie o zdrowie w życiu dorosÅ‚ym. OczywiÅ›cie należy wykorzystywać w tym celu naukÄ™ przez zabawÄ™. Próbowanie nieznanych dotÄ…d warzyw i owoców, angażowanie w warsztaty kulinarne itp. Jednak ten proces powinien również obejmować edukacjÄ™ osób dorosÅ‚ych: rodziców, opiekunów, nauczycieli, osoby odpowiedzialne za żywienie w żłobkach, przedszkolach i szkoÅ‚ach. Åšrodowisko, w jakim dzieci i mÅ‚odzież siÄ™ wychowujÄ… powinno być dla nich przykÅ‚adem. Dlatego postanowiÅ‚am zaangażować siÄ™ w dziaÅ‚alność fundacji „SzkoÅ‚a na Widelcu” oraz podjąć współpracÄ™ ze SzkoÅ‚Ä… Rodzenia. Edukacja rodzica już na etapie przygotowywania siÄ™ do narodzin potomka jest bardzo efektywna. GÅ‚Ä™boko wierzÄ™, że dziaÅ‚ania tego typu uchroniÄ… szerokie grono dzieci przed wieloma chorobami.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:gruszka
Najzdrowsze warzywo:papryka
Najzdrowsze do picia:woda mineralna z cytrynÄ…
Na dobry poczÄ…tek dnia:owsianka lub jaglanka z suszonymi owocami i orzechami
Na sycÄ…cy obiad:kasza, grillowany filet z indyka, surowe warzywa
Na szybkÄ… przekÄ…skÄ™:suszone figi
Stanowczo odradzam:słodzone napoje gazowane


DziÄ™kujemy serdecznie Pani Darii za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już za tydzieÅ„ !