Dieta a ryzyko utraty słuchu u kobiet

5/5 (1)

Niektóre dowody dotychczas sugerowały, że dieta może mieć wpływ na ryzyko utraty słuchu. Wcześniejsze badania skupiały się na tym, w jaki sposób określone składniki odżywcze wpływają na ryzyko, ale związek ogólnej diety i ryzyka rozwoju osłabienia słuchu był niejasny. W nowym badaniu naukowcy z Brigham and Women’s Hospital (USA) zbadali związek między stosowaniem trzech różnych rodzajów diety i ryzykiem rozwoju osłabienia słuchu. Dietami tymi były: alternatywna dieta śródziemnomorska (ang, The Alternate Mediterranean diet  AMED), dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) oraz AHEI-2010 (ang. Alternative Healthy Eating Index-2010).

Naukowcy zaobserwowali, że osoby stosujące zdrową dietę mają mniejsze ryzyko umiarkowanego lub ciężkiego uszkodzenia słuchu. Tak więc prawidłowe nawyki żywieniowe przyczyniają się nie tylko do ogólnego dobrego stanu zdrowia, a także mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka utraty słuchu.

W badaniu wykorzystano dane z badania „Nurses ‘Health Study II” na temat 70966 kobiet. Czas obserwacji wyniósł 22 lata. Wyniki opublikowano w „Journal of Nutrition”. Rekrutowano uczestniczki w wieku 27-44 lat. W tym badaniu zespół badawczy analizował szczegółowe informacje na temat spożycia żywności. Dane aktualizowano co cztery lata.

Odkryto, że kobiety, których dieta najbardziej przypominała schematy dietetyczne AMED lub DASH, miały o około 30% niższe ryzyko umiarkowanej lub ciężkiej utraty słuchu w porównaniu z kobietami, których dieta przypominała te wzorce żywieniowe w najmniejszym stopniu. Co więcej, odkrycia w subkohorcie ponad 33 000 kobiet, dla których zebrano szczegółowe informacje dotyczące zmysłu słuchu, sugerują, że spadek ryzyka utraty słuchu może być nawet bardziej istotny i może również odnosić się do AHEI-2010.

Dieta AMED obejmuje sposób żywienia obfity w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, orzechy, ryby oraz umiarkowane spożycie alkoholu. Dieta DASH jest bogata w owoce i warzywa, produkty zbożowe pełnoziarniste oraz produkty mleczne niskotłuszczowe, a także uwzględnia niską podaż sodu. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce cukrzycy i otyłości. Dieta AHEI-2010 ma wspólne elementy z AMED i DASH.

Naukowcy twierdzą, że uzasadnione są dalsze badania w dodatkowych populacjach.

Źródło: Sharon G Curhan, Molin Wang, Roland D Eavey, Meir J Stampfer, Gary C Curhan. Adherence to Healthful Dietary Patterns Is Associated with Lower Risk of Hearing Loss in Women. The Journal of Nutrition, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No