5/5 (2)

Dieta zawierająca związki znajdujące się w zielonej herbacie i m.in. marchwi odwróciła objawy podobne do choroby Alzheimera u myszy genetycznie zaprogramowanych do rozwoju choroby, jak twierdzą naukowcy z USC.

Badacze podkreślają, że badanie, ostatnio opublikowane w „Journal of Biological Chemistry”, dotyczyło myszy, a wiele eksperymentów tego typu nigdy nie przełożyło się na leczenie ludzi. Niemniej jednak odkrycia potwierdzają przekonanie, że niektóre łatwo dostępne, roślinne suplementy mogą stanowić ochronę przed demencją u ludzi.

„Nie musisz czekać wielu lat na wprowadzenie leku na rynek, możesz wprowadzić te zmiany w diecie już dzisiaj” – powiedział autor Terrence Town, profesor fizjologii i neurobiologii w Zilkha Neurogenetic Institute Keck School of Medicine w University of Southern California.

Leczenie pacjentów z chorobą Alzheimera

Co więcej, badanie potwierdza pogląd, że terapia skojarzona może zaoferować najlepsze podejście do leczenia pacjentów z chorobą Alzheimera. Leczenie skojarzone jest już standardem w terapii takich  schorzeń jak nowotwory, zakażenie HIV i reumatoidalne zapalenie stawów.

Badanie

W tym badaniu naukowcy przyjrzeli się dwóm związkom: EGCG (galusan epigallokatechiny), kluczowemu związkowi obecnemu w zielonej herbacie i kwasowi ferulowemu (FA), który znajduje się np. w marchwi, pomidorach, ryżu, pszenicy i owsie.

Przebieg

Naukowcy losowo przypisali 32 myszy z objawami podobnymi do choroby Alzheimera do jednej z czterech grup z równą liczbą osobników płci żeńskiej i męskiej. Dla porównania, każda grupa zawierała równą liczbę zdrowych myszy (jako grupa kontrolna). Przez trzy miesiące myszy spożywały kombinację EGCG i FA, lub tylko EGCG lub tylko FA bądź też placebo. Dawka wynosiła 30 mg na kilogram masy ciała – jest to dawka dobrze tolerowana przez ludzi i łatwo spożywana w ramach zdrowej diety opartej na pokarmach pochodzenia roślinnego lub w postaci suplementów.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Magdaleną Adamczak

Przed i po trzymiesięcznej specjalnej diecie naukowcy przeprowadzili na myszach panel testów neuropsychologicznych, które są mniej więcej analogiczne do testów umiejętności myślenia i pamięci, które oceniają demencję u ludzi. Na szczególną uwagę zasługuje labirynt w kształcie litery Y, który testuje przestrzenną pamięć operacyjną myszy – umiejętność, którą ludzie wykorzystują, aby znaleźć wyjście z budynku.

Zdrowe myszy instynktownie badają każde ramię labiryntu Y, szukając pokarmu lub drogi ucieczki i wchodząc kolejno w trzy ramiona częściej niż przez przypadek. Myszy z drugiej grupy nie mogą tego robić tak skutecznie, jak ich zdrowe osobniki.

choroba alzheimera
© Carla Francesca Castagno / 123RF

Rezultaty i wnioski

„Po trzech miesiącach leczenie skojarzone całkowicie przywróciło pamięć operacyjną, a myszy z  predyspozycją do rozwoju choroby Alzheimera osiągnęły równie dobre wyniki, jak zdrowe myszy z grupy kontrolnej” – powiedział Town.

Jak to działa? Badacze komentują, że jednym z mechanizmów okazała się zdolność substancji (EGCG i FA) do zapobiegania rozszczepianiu białek prekursorowych amyloidu na mniejsze białka zwane beta amyloidem, które wydzielają mózgi pacjentów z chorobą Alzheimera. Ponadto okazało się, że EGCG i FA zmniejszają stany zapalne układu nerwowego i stres oksydacyjny w mózgu – kluczowe aspekty patologii Alzheimera u ludzi.

Zespół badawczy informuje, że będą nadal analizować leczenie skojarzone, skupiając się na substancjach pochodzenia roślinnego, które hamują wytwarzanie beta amyloidu.

Źródło: Takashi Mori, Naoki Koyama, Jun Tan, Tatsuya Segawa, Masahiro Maeda, Terrence Town. Combined treatment with the phenolics (−)-epigallocatechin-3-gallate and ferulic acid improves cognition and reduces Alzheimer-like pathology in mice. Journal of Biological Chemistry, 2019; 294 (8): 2714

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.