5/5 (1)

Jak sugerują wyniki nowego badania spożywanie gorzkiej czekolady może czasowo poprawiać jakość widzenia. Związki zawarte w czekoladzie zwane flawanolami wpływają na ostrość widzenia. Obserwowana zmiana w widzeniu była niewielka, ale znacząca. Jednak autorzy badania informują, że potrzeba dalszych analiz i eksperymentów.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców  University of the Incarnate Word w San Antonio w Teksasie (USA). Wyniki opublikowano w „JAMA Ophthalmology”. Już poprzednie badania informowały o tym, że flawanole zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą zwiększyć przepływ krwi do układu nerwowego, a tym samym poprawiać funkcjonowanie serca, a nawet wpływać na proces starzenia się mózgu. Zespół badawczy postanowił sprawić czy i w jakim stopniu konsumpcja gorzkiej czekolady wpływa na proces widzenia.

W badaniu wzięło udział  30 zdrowych osób (21 kobiet i 9 mężczyzn), których średnia wieku wyniosła 26 lat. Żaden z badanych nie zgłaszał chorób oczu podczas wywiadu zdrowotnego. Pierwszej grupie badanych podawano gorzką czekoladę o 72%-owej zawartości kakao, a drugiej czekoladę mleczną.  Etykiety producentów zostały usunięte, aby uczestnicy nie wiedzieli, jaki rodzaj czekolady spożywają. Około dwie godziny później każdego  uczestnika poddano badaniom okulistycznym.

Badawcze zauważyli, że w porównaniu do osób, które spożyły czekoladę mleczną, te osoby, którym podano gorzką czekoladę, wykazały niewielkie polepszenie ostrości widzenia i kontrastu w widzeniu dużych literach podczas badania wzroku. Naukowcy z San Antonio podkreślili, że poprawa widzenia u osób z grupy pierwszej była niewielka, trudno więc w tej chwili stwierdzić, na ile przełożyła by się ona na lepsze codzienne funkcjonowanie. Autorzy badania sugerują, że poprawa jakości widzenia może być wynikiem zwiększonego przepływu krwi do siatkówki, nerwów wzrokowych lub kory mózgowej.

Naukowcy odnotowują także szereg ograniczeń w swoich badaniach. Na przykład przyznają, że uczestnicy mogli być świadomi rodzaju spożytej czekolady podstawie jej smaku mimo usunięcia etykiet, co mogło mieć wpływ na wyniki. Podsumowując, zespół uważa, że ​​dalsze badania są uzasadnione, aby dalej analizować potencjalne korzyści dla zdrowia oczu wynikające z jedzenia ciemnej czekolady.

Źródło: Jeff C. Rabin et al. Effects of Milk vs Dark Chocolate Consumption on Visual Acuity and Contrast Sensitivity Within 2 Hours, JAMA Ophthalmology (2018).

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.