Liczne badania wskazują, że spożywanie jogurtów i innych fermentowanych produktów mlecznych wspomaga procesy trawienie i ogólny stan zdrowia. Jako dobre źródło korzystnie wpływających na organizm bakterii, zawierają również białko, wapń, jod. Ale także i cukry.

Zalecenia

Brytyjskie i amerykańskie wytyczne dietetyczne zalecają spożywanie niskotłuszczowych i niskosłodzonych produktów mlecznych. Dzieci w wieku do 3 lat w Wielkiej Brytanii spożywają więcej produktów typu jogurt niż jakakolwiek inna grupa wiekowa.

Jogurty pod lupą badaczy

W związku z tym naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii ocenili zawartość składników odżywczych w prawie 900 jogurtach i produktach jogurtowych, które były dostępne w pięciu największych sieciach internetowych supermarketów w Wielkiej Brytanii w październiku/listopadzie 2016 r. Wszystkie produkty zostały pogrupowane do ośmiu kategorii: dla dzieci, w skład których wchodził ser twarogowy; produkty alternatywne, np. na bazie soi; desery; napoje; smakowe; owocowe; naturalny/grecki; „organic”. Wyniki opublikowano w „BMJ Open”.

Niskotłuszczowe i niskosłodzone produkty jogurtowe zostały sklasyfikowane zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, obecnie używanymi w Wielkiej Brytanii oznakowaniami Traffic Light na przedniej części opakowania. Te produkty powinny zawierać: 3 g tłuszczów/100 g pokarmu lub mniej lub 1,5 g lub mniej/100 g pokarmu w przypadku napojów i maksymalnie 5 g cukrów/100 g.

2% jogurtów dla dzieci z niską zawartością cukru…

Zawartość cukru różniła się ogromnie zarówno w obrębie kategorii, jak i pomiędzy nimi, zgodnie z wynikami analizy. Jednak z wyjątkiem jogurtu naturalnego/greckiego średnia zawartość cukru we wszystkich kategoriach znacznie przewyższała zalecane normy.

Mniej niż jeden na 10 (9%) zakwalifikowano jako produkty o niskiej zawartości cukru, a jedynie 2% z tych w kategorii produktów przeznaczonych dla dzieci. Jest to bardzo niepokojące, szczególnie biorąc pod uwagę wzrost występowania otyłości i próchnicy wśród małych dzieci, jak komentują naukowcy.

Jak można się było spodziewać, to desery zawierały najwięcej cukrów, średnio 16,4 g/100 g produktu. Następnie uklasyfikowano produkty z kategorii: dla dzieci, smakowej, owocowej i organicznej.  W tych kategoriach całkowita średnia zawartość cukrów wynosiła od 10,8 g/100 g w produktach dla dzieci, do 13,1 g/100 g w produktach „organic”.

Dla porównania średnia zawartość cukrów dla jogurtu naturalnego/greckiego wyniosła 5 g /100 g. Ogólnie rzecz biorąc, średnia zawartość tłuszczu była poniżej lub tuż powyżej zaleceń. Desery miały najwyższą zawartość tłuszczu i najszerszy zakres w tej kategorii, średnio 5,2 g/100 g.

Wnioski

Naukowcy komentują, że napoje gazowane i soki owocowe, uważane są za główne źródła cukrów w diecie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Niepokojące jest to, że jogurt, postrzegany jako zdrowy pokarm,  może być także ich nieoczekiwanym dla konsumenta źródłem. Dotyczy to w szczególności analizowanych jogurtów „organic”.

Źródło: J Bernadette Moore, Annabelle Horti, Barbara A Fielding. Evaluation of the nutrient content of yogurts: a comprehensive survey of yogurt products in the major UK supermarkets. BMJ Open, 2018; 8 (8): e021387

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No