Jajka | Symbole i kody na skorupkach jajek

jajkaJajka, które można kupić na sklepowych półkach zawierają ściśle zakodowaną informację o tym skąd pochodzą, jakiej są jakości. Choć te sprzedawane na bazarach mogą takich oznaczeń nie posiadać, to będąc w sklepie na pewno spotkamy się z cyframi nadrukowanymi na skorupce. Warto zatem posiąść podstawową wiedzę o tym, co składa się na jajkowy kod.

Symbole i kody na skorupkach jajek

Kod jaki możemy zobaczyć na skorupce zbudowany jest z trzech części:

XPLAABBCCDD

Sposób chowu kury

Kraj pochodzenia

Kod województwa

Kod powiatu

Kod działalności

Kod hodowcy

Gdzie X to oznaczenie sposobu chowu kury, która dała jajko.

PL oznacza kraj produkcji (Polska).

Ośmiocyfrowy kod oznaczający danego hodowcę. Jest to numer weterynaryjny, którego dwie pierwsze cyfry to numer województwa, dwie kolejne to powiat, dwie kolejne to rodzaj działalności i dwie ostatnie to identyfikator hodowcy.

Oznacza to, że dzięki temu kodowi będziemy w stanie sprawdzić w jaki sposób jajko powstało i dokładnie skąd pochodzi.

Jak rozróżnić sposób chowu kury?

Dla konsumenta najistotniejsza jest na ogół pierwsza cyfra. Sposób chowu dzieli się na cztery kategorie i kolejne cyfry oznaczają:

0) Jaja z produkcji ekologicznej

1) Jaja z chowu na wolnym wybiegu

2) Jaja z chowu ściółkowego

3) Jaja z chowu klatkowego

Dietetycy są zazwyczaj zgodni co do tego, że kategorie zerowa i pierwsza są najzdrowsze (i najprzyjaźniejsze dla zwierzęcia), zaś trzecia najgorsza. W przypadku dwóch pierwszych kategorii kury są wypuszczane na zewnątrz (w przypadku kategorii 1 tylko część czasu są wypuszczane), przy chowie ściółkowym trzymane są w budynku, jednak mają swobodę ruchu, zaś w kategorii trzeciej znajdują się kury trzymane w klatkach bez możliwości ruchu. Ich życie jest bardzo krótkie, jednak cena ich jajek jest zdecydowanie niższa niż pozostałych. Stąd też właśnie te jajka są w Polsce najpopularniejsze.

Powyższe oznaczenia są widoczne na wszystkich jajkach klasy A (a więc świeżych, sprzedawanych w detalu). Jajka klasy B i C mają odpowiednią literę na skorupce, przy czym nie są one przeznaczane do handlu detalicznego.

Przeczytaj także:

sd

sd

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia