Teraz czytasz
Jak rozpoznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Dr Justyna Bylinowska
jak rozpoznać świeżą rybę

Kupno ryby nie stanowi większego problemu, problemem jest natomiast znalezienie takiej, która będzie świeża – a dzięki temu zdrowa i smaczna. Zdarza się bowiem, że to co znajdujemy w sklepach bywa przechowywane już dłuższy czas i sprzedawcy sztucznie kamuflują wiek ryby.

jak rozpoznać świeżą rybę
ewastudio / 123RF

Jak rozpoznać świeżą rybę a jak nieświeżą?

Jak rozpoznać świeżą rybę?


Jest kilka cech, którymi charakteryzuje się ryba, która jest jeszcze świeża:

– Paszcza takiej ryby jest zamknięta
– Łuski są lśniące i dobrze przylegają
– Oczy są przezroczyste i wypukłe
– Jeśli naciśniemy rybę, jej mięśnie będą jeszcze sprężyste
– Gdy włożymy ją do naczynia z wodą i opadnie oznacza to, że jest świeża
– Jej skrzela są jasnoczerwone, bez śluzu

Ponadto świeża ryba nie śmierdzi i powinna pachnieć zbiornikiem z którego została wyłowiona. Tak więc ryba morska ma zapach wodą morską a ryba słodkowodna akwenem śródlądowym.

Po czym poznać nieświeżą rybę?


Nieświeżą rybę w sklepie można szybko rozpoznać przez:

– Występowanie na niej śluzu
– Łuski są pozbawione połysku
– Źrenice ryby są wyszarzałe i mętne
– Skrzela tracę jasnoczerwoną barwę i są żółtoszare
– Pod naciskiem tułów będzie miał konsystencję plasteliny
– Jej brzuch jest miękki, pozbawiony sprężystości

Ryby, które są osiągalne w supermarketach przyjeżdżają do nich w stanie zamrożonym i tam są dopiero rozmrażane na lodzie. Gdy kupujemy filety zamrożone należy patrzeć czy ich opakowanie nie jest uszkodzone, ponieważ przez to mięso może utracić walory smakowe, być wysuszone a to dlatego, że lód i woda z ryby wyparowuje.

Zobacz również
omega3

5/5 (1)

Proszę oceń

jak-rozpozna-wie-ryb-dietetycy-org-pl