Konferencja ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie”- sprawozdanie

5/5 (1)


17 listopada 2018 roku w Szczecinie odbyła się konferencja naukowa pod tytułem ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie”.

Organizatorem wydarzenia był Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.  

O konferencji

Konferencję otworzyła profesor Ewa Stachowska i głos jako pierwsza zabrała dr hab. n. med. Justyna Pełka-Wysiecka.

Konferencja podzielona była na cztery części: psychiatryczną, diagnostyczną, psychologiczną i żywieniową. Krótkie wykłady prowadzone były przez szerokie grono specjalistów: lekarzy, dietetyków, biochemika, immunologa, internistów, diagnostów laboratoryjnych, psychiatrów, neurologa i biotechnologa. Każda z czterech części zakończona była podsumowującą dyskusją, podczas której uczestnicy mogli zadawać pytania.

Skąd wzrost zainteresowania tematem depresji ?

Według WHO na depresję choruje 360 milionów ludzi na świecie, a w Polsce aż 1,5 mln ludzi. Jest coraz częściej diagnozowana nie tylko wśród dorosłych, lecz także wśród dzieci i młodzieży. Dlatego więcej się o niej mówi, a naukowcy szukają odpowiedzi na pytania: co jest przyczyną rozwinięcia się depresji, jak zdrowie matki wpływa na zdrowie psychiczne dziecka, czy probiotyki mają działanie profilaktyczne i lecznicze w depresji oraz czy dieta może pomóc w jej leczeniu?

Przebieg konferencji

W pierwszej części prelegenci mówili o rozpowszechnieniu depresji w różnych grupach wiekowych. Uczestnicy dowiedzieli się, jakie są jej główne przyczyny. Ponadto przedstawiony został problem depresji w ciąży i po porodzie oraz wpływie tego zaburzenia u matki, na życie dorosłe potomstwa.

W drugiej części – diagnostycznej, profesor dr. hab. n. zdr. Anna Grzywacz, przedstawiła badania laboratoryjne przydatne w monitorowaniu depresji. Dodatkowo omówione zostały markery genetyczne tej choroby. Uczestnicy dowiedzieli się, na jakie niedobory mogą cierpieć pacjenci i jakie parametry należy stale monitorować.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Dietetyk - czy to zawód przyszłości?

Trzecia część poruszała temat mikrobioty i pracy psychologa z  pacjentem. Probiotyki stosowane w depresji zostały szczegółowo scharakteryzowane na podstawie najnowszych badań naukowych.

Dodatkowo przedstawiono korzyści płynące z suplementacji psychobiotykami na zmniejszenie objawów związanych z chorobą.  Zaś drugi wykład prowadzony przez panią psycholog przedstawiał techniki i metody, które zapobiegają obniżaniu nastroju i pojawienia się depresji. Omówiona została metoda terapii behawioralnej, stosowanej w leczeniu i pracy z pacjentem.

Ostatnia, czwarta część dotyczyła żywienia. Podczas niej uczestnicy dowiedzieli się o interakcjach pomiędzy lekami przeciwdepresyjnymi, a składnikami żywności: co może wpłynąć na działanie leku, jak popularny sok grejpfrutowy modyfikuje ich działanie.

Omówione zostały diety, które wspomagają leczenie depresji, produkty zalecane i takie które należy ograniczyć. Szeroko promowana była dietaśródziemnomorska na zdrowie jelit. Ponadto omówiony został coraz modniejszy temat pestycydów w żywności i ich związek z depresją. Doktor inż. n. roln. Arleta Drozd omówiła pozytywne strony spożywania żywności ekologicznej na zdrowie, a także domowe sposoby na zmniejszenie ilości pestycydów w owocach i warzywach.

Pomiędzy poszczególnymi panelami wykładów, uczestnicy mieli przerwę kawową. W tym czasie mogli odwiedzić przygotowane dla nich stoiska m.in. Food forum, w którym można  było zakupić najnowszy miesięcznik lub wykupić prenumeratę czasopisma; Sanprobi, w którym specjaliści prezentowali swoje suplementy m.in. Sanprobi Stress; Colway; Food profil, w którym zostały przedstawione badania pod kątem nietolerancji pokarmowych oraz Miej to z głowy. Dodatkowo firma Vitako prezentowała analizatory składu ciała, na których uczestnicy mogli dokonać pomiaru.  

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Kwasy tłuszczowe a cukrzyca

Na konferencji przygotowane zostały dla uczestników dwie strefy: strefa psychologów, w której można było skorzystać z konsultacji psychologicznej i dowiedzieć się więcej o pracy z pacjentem z depresją. Strefa ta prowadzona była przez psychologa Izabellę Orzechowską i psychologów z Psychologicznego Centrum Terapii i Edukacji.

W drugiej strefie uczestnicy mogli skorzystać z wiedzy i doświadczenia Nauczycieli i kursantów Szkoły Jogi Klasycznej Ewy i Rafała Lichtarowiczów. Tutaj można było dowiedzieć się o tym, jak pracować z ciałem oraz o technikach oddechowych.

Podsumowanie

Konferencja ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie” dostarczyła uczestnikom dużą dawkę informacji w tematyce depresji. Konferencje organizowane w Szczecinie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, a  organizatorzy planują kolejne wydarzenie, która odbędzie się już w 2019 roku i dotyczyć będzie tematyki nowotworów, na którą serdecznie zapraszają.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Klaudia Czajczyńska

Studentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Miłośnik biegania, od tego roku maratończyk. Moim największym zainteresowaniem jest dietetyka sportowa i literatura związana ze zdrowym trybem życia. Ponadto lubię gotować, w szczególności tworzyć słodkie desery, którymi dziele się z przyjaciółmi.

Yes No