5/5 (2)

Kwiaty ozdobne są źródłem związków biologicznie czynnych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka i mogą stanowić jeden ze składników diety.  Już w starożytności kwiaty stanowiły jeden ze składników pożywienia uważanych za leczniczy. Obecne badania nad zawartością witamin oraz składników mineralnych, olejów eterycznych, błonnika, aktywność antyoksydacyjną. Zawartość przeciwutleniaczy takich jak polifenole oraz karotenoidy często występują w wyższym stężeniu niż w warzywach oraz owocach. Obecnie obserwuje sie coraz większe zainteresowanie kwiatami jadalnymi, zarówno wśród kucharzy jak i cukierników.

Czy warto spożywać kwiaty jadalne?

Kwiaty oprócz tego, że dodają potrawą walorów estetycznych, są również niskokaloryczne, wzbogacają smak oraz aromat. Kwiaty jadalne są bogate w barwniki m.in fioletowy, pomarańczowy oraz żółty, posiadają także fosfor oraz potas. Wyżej wymienione barwniki spowalniają proces starzenia się. Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że kwiaty jadalne nie zastąpią nam w diecie warzyw i owoców. Kwiaty jadalne powinny być traktowane przez konsumenta jako dodatkowy składnik diety. Poniżej w tabeli przedstawiono wybrane kwiaty jadalne, a także i zastosowanie w kuchni.

Tabela 1. Wybrane kwiaty jadalne w kuchni

NazwaJadalne części kwiatówKolorSmak i zastosowanie w kuchni
AKSAMITKApłatkiŻółty, pomarańczowy do bordowegoSmak cytrusowy podobny do skórki od grajpfruta, dodawana do aromatyzowania sałatek i ciast
BEGONIA BULWIASTAPojedyncze kwiatyBiały, różowyKwaśny smak dodatek do deserów i sałatek
BEZ CZARNYCały kwiatostanBiały bladożółtySmażone w cieście naleśnikowym
BRATEK OGRODOWYPojedyncze kwiatyWszystkie barwyWinny , lekko trawiasty smak, do dekoracji dań, sałatek, deserów
DYNIAPojedyncze kwiatyŻółty, pomarańczowySpożywane na surowo, jako składnik sałatek, można przyrządzić z nich zupy lub obsmażyć w cieście
RÓŻAPłatkiRóżowy, czerwonyDo sałatek oraz ciast, a także podaje się ją jako aromatyzowaną wodę różaną
STOKROTKAPojedyncze kwiatyDodatek do sałatek, garnirowanie potraw, jako dodatek do deserów

Bibliografia:

  1. Creasy R. 1999. The Edible flower garden. Periplus Editions (HK).
  2. Czajka M., Kaczarowska M., Kwiecień A. 2009. Wielka księga ziół. Red. J. Fronczak. Reader’s Digest, Warszawa, 46-47
  3. Grzeszczuk M., Kawecka A. 2010. Kwiaty jadalne – właściwości zdrowotne i wykorzystanie kulinarne. Panacea, 1 (30): 21-23.
  4. Grzeszczuk M., Wesołowska A., Jadczak D. Jakubowska B. 2011. Nutritional value of chive edible flowers. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. 10(2) 85-94.
  5. Mleck J., Rop O. 2011. Fresh edible flowers of ornamental plants e A new source of nutraceutical foods. Trends in Food Science & Technology 22: 561-569

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jagoda Lebida

Studentka dietetyki na WSNS w Lublinie oraz studiów II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie w Lublinie. Zainteresowania to psychodietetyka, ziołolecznictwo, dietetyka pediatryczna, edukacja żywieniowa.

Yes No