Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao
Czekolada gorzka 99% zawartości kakao
My dietetycy wpajamy tÄ™ zasadÄ™ na każdym kroku: czekolada może być zdrowa – pod warunkiem, że zawiera dużą zawartość kakao. Czym wyższa tym lepsza? Lindt w swojej propozycji 99% poszedÅ‚ na caÅ‚ość – zdecydowanie to smak godny prawdziwego konesera, bo w tym przypadku ciężko mówić o sÅ‚odyczy. Smak jest tÅ‚usty, gorzkawy, zdecydowany – najlepiej wpisuje siÄ™ jako dodatek do innych potraw, napojów.
Czy czekolada 99% to marzenie dietetyka? Na pierwszym miejscu znajdziemy w skÅ‚adzie miazgÄ™ kakaowÄ…, zaraz po niej kakao o obniżonej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu, tÅ‚uszcz kakaowy, cukier demerara (to brÄ…zowy cukier wytwarzany z trzciny cukrowej, ale nie jest go dużo, bo wciąż 99% to masa kakaowa). Od razu widać przeÅ‚ożenie wartoÅ›ci odżywczych na ten skÅ‚ad – podczas, gdy najpopularniejsze „czekolady” na polskim rynku dajÄ… głównie energiÄ™ z cukrów / wÄ™glowodanów – tutaj stanowi on mniejszy wycinek. Uderza duża zawartość biaÅ‚ka. Jednym sÅ‚owem – nie jest źle – chociaż tak czy inaczej to kaloryczna przekÄ…ska (na marginesie: z dużą iloÅ›ciÄ… tÅ‚uszczów nasyconych), którÄ… należy sobie dawkować (chociaż ciekawe czy sÄ… koneserzy, którzy sÄ… w stanie wchÅ‚onąć wiÄ™cej tego przysmaku na raz) – jeÅ›li sÄ… – proszÄ™ siÄ™ zgÅ‚aszać w komentarzu ;).
Skład
Miazga kakaowa |
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu |
TÅ‚uszcz kakaowy |
Cukier demerara |
Kalorie:
100 gram naparu zawiera:
567 kcal / 28,4% GDA*
*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie
Dietetycy.org.pl » DietetycyScore® » Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao