Lindt Excellence – Czekolada 99% Kakao

Czekolada ciemna z 99% zawartością kakao

My dietetycy wpajamy tę zasadę na każdym kroku: czekolada może być zdrowa – pod warunkiem, że zawiera dużą zawartość kakao. Czym wyższa tym lepsza? Lindt w swojej propozycji 99% poszedł na całość – zdecydowanie to smak godny prawdziwego konesera, bo w tym przypadku ciężko mówić o słodyczy. Smak jest tłusty, gorzkawy, zdecydowany – najlepiej wpisuje się jako dodatek do innych potraw, napojów.

ekskluzywność podkreśla złota folia wewnątrz opakowania

Czy czekolada 99% to marzenie dietetyka? Na pierwszym miejscu znajdziemy w składzie miazgę kakaową, zaraz po niej kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier demerara (to brązowy cukier wytwarzany z trzciny cukrowej, ale nie jest go dużo, bo wciąż 99% to masa kakaowa). Od razu widać przełożenie wartości odżywczych na ten skład – podczas, gdy najpopularniejsze “czekolady” na polskim rynku dają głównie energię z cukrów / węglowodanów – tutaj stanowi on mniejszy wycinek. Uderza duża zawartość białka. Jednym słowem – nie jest źle – chociaż tak czy inaczej to kaloryczna przekąska (na marginesie: z dużą ilością tłuszczów nasyconych), którą należy sobie dawkować (chociaż ciekawe czy są koneserzy, którzy są w stanie wchłonąć więcej tego przysmaku na raz) – jeśli są – proszę się zgłaszać w komentarzu ;).

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

🔍 Miazga kakaowa
🔍 Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
🔍 Tłuszcz kakaowy
🔍 Cukier demerara

masa kakaowa 99% – marzenie dietetyka?

Kalorie:

100 gram naparu zawiera:

567 kcal / 28,4% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

Lindt Excellence - Czekolada 99% Kakao

Lindt Excellence - Czekolada 99% Kakao
6.1333333333333

Składniki odżywcze

8/10

    Naturalne składniki

    8/10

      Przystępność cenowa

      2/10
        • Wartość odżywcza: 567 kcal
        • Tłuszcz: 49 g
        • Tłuszcze nasycone: 30 g
        • Węglowodany: 8 g
        • Cukry: 2 g
        • Białko: 13,2 g
        • Sól: 0,06 g
        • Miazga kakaowa
        • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
        • Tłuszcz kakaowy
        • Cukier demerara
        5/5 (1)

        Zostaw swoją opinię:

        • ocena oparta o algorytm DIETETYCYSCORE®

          *Składniki odżywcze oceniamy według jakości składu i pozycji składnika na liście
          *Naturalność oceniamy przez stopień przetworzenia składników
          *Cenę oceniamy jako stosunek wobec najtańszej opcji na rynku (10)
          *Smaku jako kwestii subiektywnej nie oceniamy

        Loading...
        Udostępnienia