Wawel – Czekolada Gorzka 70%

Czekolada Gorzka 70% Wawel

O tym, że czekolada gorzka pozytywnie wpływa na nasz organizm pisano już wiele  – polecam na wstępie ten poglądowy artykuł na portalu.

Aby uzyskać z czekolady jak najwięcej, poszukiwać należy tych z jak największą zawartością kakao. W produkcie firmy Wawel jest jej aż 70%, co stawia ją w kategorii czekolad zdrowych. Ale uwaga – drugie miejsce w składzie zawiera już “cukier”, wciąż jest bardzo wysoko kaloryczna, stąd jest to przyjemność, którą należy sobie dawkować.

W swojej kategorii – czekolad o wysokiej zawartości kakao jest też bardzo rozsądnym wyborem cenowym, chociaż niewątpliwie w porównaniu z “niezdrowymi” czekoladami i wyrobami czekoladopodobnymi może się wydawać droga.

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

 Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

🔍 Miazga kakaowa (min. 70%)
🔍 Cukier
🔍 Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
🔍 Tłuszcz kakaowy
🔍 Lecytyna (z soi)
🔍 Aromat

Kalorie:

100 gram produktu zawiera:

544 kcal / 27,2% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

 

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

Wawel - Czekolada Gorzka 70%

Wawel - Czekolada Gorzka 70%
0
  • Miazga kakaowa (min. 70%)
  • Cukier
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Tłuszcz kakaowy
  • Lecytyna (z soi)
  • Aromat
  • Wartość energetyczna: 544 kcal
  • Tłuszcze: 39 g
  • Tłuszcze nasycone: 24 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Cukry: 30 g
  • Sód: 0,02 g
  • Potas: 725 mg
  • Białko: 8,3g
  • ocena oparta o algorytm DIETETYCYSCORE®

    *Składniki odżywcze oceniamy według jakości składu i pozycji składnika na liście
    *Naturalność oceniamy przez stopień przetworzenia składników
    *Cenę oceniamy jako stosunek wobec najtańszej opcji na rynku (10)
    *Smaku jako kwestii subiektywnej nie oceniamy

  • Maciej Witalec

    Obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu nawet o 40 proc.

  • Jeden z lepszych wyborów jeśli chodzi o czekolady. Smakowo – bardzo dobra, cenowo – przystępna. Niestety nie każda czekolada gorzka o wysokiej zawartości miazgi kakaowej cechuje się wysoką zawartością polifenoli (wartości te mogą być nawet mniejsze od czekolad deserowych). Nie doszukałam się, aż tak szczegółowych badań dot. zawartości polifenoli w czekoladzie gorzej tego producenta, natomiast istotną kwestią jest, to że czekolada ta jest na pewno słusznym wyborem w porównaniu z innymi słodyczami.

  • Sabina Wolak

    Jedna z moich ulubionych, polecam wielbicielom “prawdziwych” wytrawnych czekoladowych smaków… a że lecytyna z soi, dużo tłuszczu i węglowodanów- czekolady tak mają…

  • Justyna

    Świetny skład, dobrej jakości kakao, nie za duży udział tłuszczu. Dla łasuchów najlepsza forma czekolady – dostarcza znacznie więcej w porównaniu z czekoladą mleczną składników mineralnych. Godna polecenia jednak z uwagi na specyficzny smak raczej dla smakoszy.

Udostępnień