Teraz czytasz
Wawel – Czekolada Gorzka 70%

Wawel – Czekolada Gorzka 70%

Czekolada Gorzka 70% Wawel

O tym, że czekolada gorzka pozytywnie wpływa na nasz organizm pisano już wiele  – polecam na wstępie ten poglądowy artykuł na portalu.

Aby uzyskać z czekolady jak najwięcej, poszukiwać należy tych z jak największą zawartością kakao. W produkcie firmy Wawel jest jej aż 70%, co stawia ją w kategorii czekolad zdrowych. Ale uwaga – drugie miejsce w składzie zawiera już „cukier”, wciąż jest bardzo wysoko kaloryczna, stąd jest to przyjemność, którą należy sobie dawkować.

W swojej kategorii – czekolad o wysokiej zawartości kakao jest też bardzo rozsądnym wyborem cenowym, chociaż niewątpliwie w porównaniu z „niezdrowymi” czekoladami i wyrobami czekoladopodobnymi może się wydawać droga.

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

 Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

Miazga kakaowa (min. 70%)
? Cukier
? Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
? Tłuszcz kakaowy
? Lecytyna (z soi)
? Aromat

Kalorie:

100 gram produktu zawiera:

Zobacz również
rodzaje cukru

544 kcal / 27,2% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

 

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

0 0 głosy
Oceń artykuł :-)
5 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze
Maciej Witalec
Maciej Witalec
5 lat temu

Obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu nawet o 40 proc.

Paula Nagel, dietetyk kliniczny
Użytkownik
Paula Nagel, dietetyk kliniczny
5 lat temu

Jeden z lepszych wyborów jeśli chodzi o czekolady. Smakowo – bardzo dobra, cenowo – przystępna. Niestety nie każda czekolada gorzka o wysokiej zawartości miazgi kakaowej cechuje się wysoką zawartością polifenoli (wartości te mogą być nawet mniejsze od czekolad deserowych). Nie doszukałam się, aż tak szczegółowych badań dot. zawartości polifenoli w czekoladzie gorzej tego producenta, natomiast istotną kwestią jest, to że czekolada ta jest na pewno słusznym wyborem w porównaniu z innymi słodyczami.

Sabina Wolak
Sabina Wolak
5 lat temu

Jedna z moich ulubionych, polecam wielbicielom „prawdziwych” wytrawnych czekoladowych smaków… a że lecytyna z soi, dużo tłuszczu i węglowodanów- czekolady tak mają…

dr Justyna Bylinowska
dr Justyna Bylinowska
5 lat temu

Świetny skład, dobrej jakości kakao, nie za duży udział tłuszczu. Dla łasuchów najlepsza forma czekolady – dostarcza znacznie więcej w porównaniu z czekoladą mleczną składników mineralnych. Godna polecenia jednak z uwagi na specyficzny smak raczej dla smakoszy.