Teraz czytasz
Olej kameliowy wpływa na poziom cholesterolu LDL

Olej kameliowy wpływa na poziom cholesterolu LDL

Małgorzata Wilkowska
olej kameliowy

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez University of Eastern Finland, stosowanie oleju  kameliowego obniża ogólny poziom cholesterolu LDL u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy. Wyniki opublikowano w „Molecular Nutrition & Food Research”.

W badaniu przeanalizowano wpływ spożywania oleju kameliowego, ryb tłustych i chudych na metabolizm lipidów i glukozy oraz zapalenie o niskim stopniu złośliwości. Olej kameliowy jest bogaty w kwas α-linolenowy (ALA). Wcześniejsze badania wykazały, że białka ryb i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są ryby, mają korzystny wpływ na kilka czynników ryzyka związanych z chorobami układu krążenia. Dowody naukowe dotyczące wpływu kwasu α-linolenowego na te czynniki ryzyka pozostają jednak nie w pełni poznane.

Czym jest olej kameliowy?

Olej kameliowy (zwany herbacianym), jest tłoczony z pestek zielonej herbaty. Wytwarza się go z nasion rośliny Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej, rosnącej na obszarze Chin i Japonii. W Azji istnieje mnóstwo zastosowań tego preparatu.

Charakterystyka badania:

W badaniu wzięło udział 79 fińskich mężczyzn i kobiet z zaburzeniami metabolizmu glukozy na czczo w wieku od 40 do 72 lat. Uczestnicy badania zostali losowo podzieleni na cztery grupy: grupa spożycia oleju kameliowego, grupa spożycia ryb tłustych, grupa spożycia ryb chudych i grupa kontrolna.

Zobacz również
pij więcej wody

W zależności od przydziału uczestnicy badania zostali poinstruowani, aby spożywać tłuste albo chude ryby cztery razy w tygodniu bądź przyjmować dzienną dawkę 30 ml oleju kameliowego przez okres 12 tygodni. Osobom w grupie kontrolnej wolno było jeść ryby raz w tygodniu, a stosowanie oleju kameliowego lub innych olejów zawierających kwas α-linolenowy było zabronione. Naukowcy odkryli, że olej kameliowy ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, nie zaobserwowano podobnych rezultatów w grupach spożycia ryb tłustych lub chudych. Co więcej, nie zauważono znaczących różnic w zaburzeniach metabolizmu glukozy lub stopniu złośliwości zapaleń między grupami.

Źródło:

Ursula S. Schwab, Maria A. Lankinen, Vanessa D. de Mello, Suvi M. Manninen, Sudhir Kurl, Kari J. Pulkki, David E. Laaksonen, Arja T. Erkkil�. Camelina Sativa Oil, but not Fatty Fish or Lean Fish Improved Serum Lipid Profile in Subjects with Impaired Glucose Metabolism – a Randomized Controlled Trial. Molecular Nutrition & Food Research, 2017

Co wiesz na temat oleju kameliowego?

Sprawdź swoją wiedzę!

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
1 Komentarz
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze