Pełnotłuste produkty mleczne – nowe doniesienia

5/5 (1)

Badanie opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition nie wykazało żadnego istotnego związku między spożywaniem pełnotłustych produktów mlecznych a przedwczesną śmiercią, a dokładniej, występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego i udarem mózgu. Badanie przeprowadzono na University of Texas Health Science Center w Houston (UTHealth).

pełnotłuste produkty mleczne

Valentyn Volkov / 123RF

Te odkrycia nie tylko wspierają, ale także znacząco wzmacniają rosnący zbiór dowodów sugerujących, że tłuszcz mleczny, w przeciwieństwie do powszechnego przekonania, nie zwiększa ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu (często kojarzonymi z dietą bogatą w tłuszcze nasycone) czy ogólnego wzrostu przedwczesnej śmiertelności u osób starszych. Wyniki sugerują, że jeden kwas tłuszczowy obecny w tych produktach może obniżyć ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, a zwłaszcza udaru mózgu.

Badanie

W badaniu wykorzystano biomarkery spożycia tłuszczów mlecznych, czyli pomiary zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych jako markerów spożycia tłuszczu mlecznego. Ta metoda pomiaru, w odróżnieniu od powszechnie stosowanej zgłaszanego samodzielnego spożycia, pozwoliła uzyskać bardziej obiektywny wgląd we wpływ długotrwałej konsumpcji tych produktów. W badaniu wzięło udział prawie 3000 dorosłych w wieku 65 lat i starszych.

Eksperyment trwał 22 lata. Pierwszych pomiarów dokonano w 1992 r., a ponownie po 6 i 13 latach. Żaden z kwasów tłuszczowych nie był znacząco związany ze wzrostem ogólnego ryzyka przedwczesnej śmierci badanych. W rzeczywistości jeden z nich był związany z niższymi wskaźnikami zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. Tak więc ludzie z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych, sugerującym wyższe spożycie pełnotłustych produktów mlecznych, mieli o 42% niższe ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu.

Komentarz

Wytyczne żywieniowe dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych na lata 2015-2020 zalecają obecnie spożywanie beztłuszczowego lub niskotłuszczowego nabiału, w tym mleka, sera, jogurtu i/lub wzbogaconych napojów sojowych. Zespół badawczy zwrócił uwagę, że niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak niskotłuszczowy jogurt naturalny często zawierają duże ilości dodanych cukrów, co może źle wpływać na układ krążenia i ogólny stan zdrowia.

Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, wyniki podkreślają potrzebę ponownego zapoznania się z aktualnymi wskazówkami żywieniowymi dotyczącymi spożywania pełnotłustych produktów mlecznych, które są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak wapń i potas, niezbędnych dla zdrowia nie tylko w okresie dojrzewania, ale przez całe życie, szczególnie w późniejszych latach, kiedy m.in. niedożywienie i osteoporoza są powszechne.

Naukowcy komentują: „Badania oparte na dowodach są kluczem do edukacji żywieniowej. Konsumenci są narażeni na tak wiele różnych i sprzecznych informacji na temat żywienia, szczególnie w odniesieniu do tłuszczów. Dlatego ważne jest przeprowadzanie rzetelnych badań, aby ludzie mogli dokonywać bardziej zrównoważonych i świadomych wyborów na podstawie faktów naukowych”.

Źródło: Marcia C de Oliveira Otto Rozenn N Lemaitre Xiaoling Song Irena B King David S Siscovick Dariush Mozaffarian. Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the Cardiovascular Health Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No