Pestycydy, tarczyca i ukÅ‚ad nerwowy – najnowszy raport EFSA
W niedawno opublikowanym (29.04.20 r.) raporcie Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA) przedstawia wyniki wieloletniej pracy nad ogólnÄ… ocenÄ… ryzyka wpÅ‚ywu skumulowanego oddziaÅ‚ywania pozostaÅ‚oÅ›ci pestycydów obecnych w żywnoÅ›ci na dwa narzÄ…dy najbardziej wrażliwe na ich wpÅ‚yw: tarczycÄ™ i ukÅ‚ad nerwowy. Ostateczny wniosek w obu przypadkach stwierdza, że ryzyko konsumenckie wynikajÄ…ce ze skumulowanego narażenia dietetycznego, z różnym stopniem pewnoÅ›ci, nie przekracza progu, który uruchamia dziaÅ‚ania regulacyjne okreÅ›lone przez zarzÄ…dzajÄ…cych ryzykiem w Komisji Europejskiej i paÅ„stwa czÅ‚onkowskie. Przedstawione wyniki przeprowadzonej kontroli jakoÅ›ci sÄ… rozpoczÄ™ciem projektu, którego zaÅ‚ożeniem jest dokÅ‚adne zbadanie wpÅ‚ywu pestycydów obecnych w żywnoÅ›ci na dziaÅ‚anie innych narzÄ…dów organizmu, celem zapewnienia najwiÄ™kszej ochrony konsumenckiej. Kolejne raporty zostanÄ… opublikowane w ciÄ…gu najbliższych lat. Obecnie EFSA jest podczas ustalania dokÅ‚adnego harmonogramu opracowania projektu.Â
Przedstawiony Raport jest owocem trwającej od 2014 r współpracy EFSA z Holenderskim Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM). Wszelkie przeprowadzone analizy i dokumentacje zostały szeroko opisane i przedstawione w raporcie, oraz przekazane zarządzającym ryzykiem w Komisji Europejskiej i państwach członkowskich, które regulują bezpieczne stosowanie pestycydów w UE.
Metody oceny
Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów w żywności (NDP) wszystkie decyzje w sprawie NDP powinny uwzględniać skumulowane skutki stosowania pestycydów w momencie, gdy są dostępne metody oceny takich skutków. Rozporządzenie o wprowadzaniu pestycydów do obrotu mówi, że pestycydy nie powinny mieć szkodliwego wpływu na zdrowie konsumentów.
Wychodząc naprzeciw przepisom Unii Europejskiej na potrzeby przeprowadzenia projektu opracowano nowe metody oceny: ocenę skumulowanego ryzyka CRA, oceniającą ogólny wpływ pozostałości pestycydów znajdujących się w żywności oraz kumulatywną grupę oceny CAG, określającą procedury odnośnie ustalania zbiorczych grup oceny pestycydów na podstawie ich wspólnych skutków toksykologicznych.
CAG polega na identyfikacji zwiÄ…zków, które wykazujÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci toksykologiczne w okreÅ›lonym narzÄ…dzie lub ukÅ‚adzie. Wszystkie substancje czynne uwzglÄ™dnione w raporcie CAG wykazujÄ… brak zaobserwowanych dziaÅ‚aÅ„ niepożądanych (NOAEL) dla krótko- i dÅ‚ugoterminowej Å‚Ä…cznej oceny narażenia. WeryfikacjÄ™ szacunków narażenia poddano dwóm programom oceny ryzyka. W tym celu użyto dwóch niezależnych narzÄ™dzi programowych, Monte Carlo (MCRA) – narzÄ™dzie specjalnie opracowane na potrzeby projektu i przeprowadzane przez RIVM oraz oprogramowaniu SAS, przeprowadzane przez EFSA. Uzyskane wyniki zostaÅ‚y przedstawione i zgromadzone osobno.Â
Trójpoziomowe szacowanie
Zgodnie z rozporzÄ…dzeniem StaÅ‚ego Komitetu ds. RoÅ›lin, ZwierzÄ…t, Å»ywnoÅ›ci i Pasz (SC PAFF) oszacowania narażenia dokonano wielopoziomowo. Obliczenia pierwszego poziomu majÄ… na celu ocenÄ™ poziomu narażenia przy niskim ryzyku niedoszacowania, zaÅ› ocena drugiego poziomu obejmuje zaÅ‚ożenia, które mogÄ… zawyżać faktyczne narażenie. Podczas wydawania oceny EFSA zastosowaÅ‚a siÄ™ również do procedur powszechnie stosowanej koncepcji Å‚Ä…cznego (caÅ‚kowitego) marginesu ekspozycji (MOET). Pierwszym etapem procesu byÅ‚o ustanowienie zbiorczych grup oceny (CAG) pestycydów pod kÄ…tem istotnych skutków, aby ocenić ich Å‚Ä…cznÄ… toksyczność dla badanego ukÅ‚adu. W drugim etapie przeprowadzono skumulowane oceny narażenia wszystkich pestycydów o potencjale toksycznoÅ›ci zawartych w CAG. Trzecim i ostatnim krokiem byÅ‚a charakterystyka ogólnego ryzyka, opierajÄ…c siÄ™ na wynikach pierwszych dwóch etapów. Zgodnie z wytycznymi Komitetu Naukowego EFSA w wynikach uwzglÄ™dniono analizÄ™ niepewnoÅ›ci, celem uzyskania jak najbardziej wiarygodnej oceny, uwzglÄ™dniajÄ…c jednoczeÅ›nie wszelkie braki w danych naukowych, lub zaistniaÅ‚e wÄ…tpliwoÅ›ci.Â
Warto zaznaczyć iż uwzględnienie analizy niepewności ma zapewnić specjalistom ds. oceny ryzyka jak najbardziej kompletny obraz. Źródła niepewności wynikają z zastrzeżeń co do metod zastosowanych w przeprowadzaniu badań i oceny danych toksykologicznych oraz z ograniczeń dostępnych danych i wiedzy naukowej mających wpływ na właściwe rozpatrzenie podczas dokonywania oceny ryzyka.
Zbieranie danych i podział na grupy
Do oceny wykorzystano dane zebrane przez instytucje państw członkowskich w ramach programów monitorowania pestycydów przeprowadzonych w latach 2014-2016. Uwzględniono również dane indywidualnego spożycia dziesięciu grup konsumenckich przedstawicieli różnych krajów Europy oraz grup wiekowych.
Konsumentów podzielono na trzy grupy: grupy maÅ‚ych dzieci (1-3lat), dzieci (3-9 lat) oraz dorosÅ‚ych (18-64 lat). W okresie wrzesieÅ„- listopad 2019 w celu zebrania jak najwiÄ™kszej iloÅ›ci danych przeprowadzono internetowÄ… debatÄ™ spoÅ‚ecznÄ… z udziaÅ‚em instytucji paÅ„stwowych, pozarzÄ…dowych, badawczych, stowarzyszeÅ„ handlowych oraz osób prywatnych. W październiku 2019 w Brukseli przeprowadzono specjalnie zorganizowanÄ… konferencjÄ™, na której dokonano omówienia zgromadzonych informacji. Wszystkie dziaÅ‚ania opisano w raporcie naukowym EFSA .Â
Pestycydy a tarczycaÂ
Badano wpÅ‚yw pozostaÅ‚oÅ›ci pescytydów na wystÄ™powanie niedoczynnoÅ›ci tarczycy, oraz hipertrofii komórek C, hiperplazji i neoplazji, z góry zakÅ‚adajÄ…c możliwy wiÄ™kszy udziaÅ‚ dla niedoczynnoÅ›ci tarczycy. Ostatecznie wyszczególniono 128 substancji czynnych dla wystÄ™powania niedoczynnoÅ›ci tarczycy, oraz 17 substancji czynnych dla hipertrofii komórek C, hiperpoplazji i neoplazji.Â
W ocenie tarczycy zidentyfikowano 31 źródeÅ‚ niepewnoÅ›ci. W ocenie CAG źródÅ‚o niepewnoÅ›ci ma niewielkie znaczenie, ponieważ wszystkie zidentyfikowane czynniki ryzyka charakteryzujÄ… siÄ™ wysokim wskaźnikiem kwantyfikowalnych pomiarów i Å›rednim poziomem pozostaÅ‚oÅ›ci znacznie wyższym niż standardowe.Â
Jedna substancja czynna (biksafen), poczÄ…tkowo zawarta w CAG, po analizie uwag zgÅ‚oszonych podczas debat publicznych zostaÅ‚a usuniÄ™ta z raportu.Â
Dwie substancje (protiokonazol i pirydat) nie zostaÅ‚y uwzglÄ™dnione w CAG dla niedoczynnoÅ›ci tarczycy, ponieważ zaobserwowano zmiany hormonalne. W przypadku przerostu komórek C, hiperplazji i neoplazji również zidentyfikowano dwa czynniki ryzyka (tiuram i ziram).Â
Ostateczne sprawozdanie z raportu mówi, iż w szczególnych przypadkach niedoczynnoÅ›ci tarczycy narażenie na substancje chemiczne mogÄ… mieć niewielkie znaczenie.Â
PodsumowujÄ…c wszystkie zebrane dla niedoczynnoÅ›ci tarczycy dane oraz niepewnoÅ›ci zidentyfikowane przez ekspertów przy różnym stopniu pewnoÅ›ci, Å‚Ä…czne narażenie nie osiÄ…ga progu regulowania dla wszystkich rozważanych grup ludnoÅ›ci. Pewność ta przekracza 99% dla wszystkich czterech populacji dorosÅ‚ych, 95% dla populacji dzieci, 90% dla populacji maÅ‚ych dzieci. W przypadku hipertrofii komórek C, hiperplazji i neoplazji, ten sam wniosek zostaÅ‚ wyciÄ…gniÄ™ty z pewnoÅ›ciÄ… przekraczajÄ…cÄ… 99% dla wszystkich badanych populacji.Â
WpÅ‚yw pestycydów na ukÅ‚ad nerwowyÂ
Badano wpÅ‚yw pozostaÅ‚oÅ›ci pescytydów na wystÄ™powanie zaburzeÅ„ pracy ukÅ‚adu nerwowego: hamowania acetylocholinoesterazy (AChE) mózgu i / lub erytrocytów oraz funkcjonalnych zmian ukÅ‚adu nerwowego. W opublikowanej analizie dokonano przeglÄ…du wszystkich skutków dziaÅ‚ania pestycydów na ukÅ‚ad nerwowy.Â
W oparciu o analizÄ™ pod kÄ…tem potencjalnego wÅ‚Ä…czenia do CAG poczÄ…tkowej listy 422 substancji czynnych w CAG zawarto 47 substancji czynnych dla hamowania AChE w mózgu i / lub erytrocytach oraz 119 dla funkcjonalnych zmian ukÅ‚adu nerwowego. CAG dla zmian funkcjonalnych podziałów sensorycznych i autonomicznych zawieraÅ‚ 100 substancji czynnych, zaÅ› CAG dla histologicznych zmian neuropatologicznych w tkankach nerwowych zawieraÅ‚ tylko 19 substancji czynnych.Â
W raporcie CAG dla zmian funkcjonalnych ukadu nerwowego nie uwzglÄ™dniono dwóch substancji (etofenprox i resmetryna). Podczas kolejnego etapu weryfikacji liczba wyniosÅ‚a 104 z poczÄ…tkowych 119 substancji czynnych. Niezatwierdzone pestycydy pochodziÅ‚y z klas chemicznych N-metylokarbaminian, fosforoorganiczny, tiofosforan organiczny, pyretroid i neonikotynoid. Stwierdzono z wysokim stopniem pewnoÅ›ci, że sześć z siedmiu czynników ryzyka substancji uwzglÄ™dnionych w CAG dla funkcjonalnych zmian ukÅ‚adu nerwowego wykazuje dziaÅ‚anie neurotoksyczne i powoduje zmiany funkcjonalne podziaÅ‚u motorycznego ukÅ‚adu nerwowego. Ostatecznie skumulowanej ocenie ryzyka zostaÅ‚o poddanych 47 substancji czynnych dla hamowania AChE w mózgu i / lub erytrocytach oraz 100 dla funkcjonalnych zmian ukÅ‚adu nerwowego.Â
PodsumowujÄ…c wszystkie zebrane dane oraz niepewnoÅ›ci zidentyfikowane przez ekspertów dotyczÄ…ce hamowania AChE mózgu i/lub erytrocytów, stwierdzono z różnym stopniem pewnoÅ›ci, że skumulowane narażenie nie osiÄ…ga wartoÅ›ci progowych, które należy uwzglÄ™dnić w przepisach dla wszystkich rozważanych grup ludnoÅ›ci. Pewność ta przekracza 99% dla wszystkich populacji w wieku dorosÅ‚ym, 95% dla dwóch populacji dzieci, 90% dla populacji najmÅ‚odszych dzieci. W przypadku funkcjonalnych zmian ukÅ‚adu nerwowego wyciÄ…gniÄ™ty zostaÅ‚ ten sam wniosek z pewnoÅ›ciÄ… przekraczajÄ…cÄ… 99% dla populacji dorosÅ‚ych oraz 95% dla populacji dzieci i wszystkich populacji dzieci najmÅ‚odszych.Â
Podsumowanie
Mimo, iż wokół tematu pestycydów krąży wiele mitów wnioskować można, że żywność w Europie jest bezpieczna. Pestycydy dopuszczane do użytku podlegajÄ… Å›cisÅ‚ej kontroli i wnikliwej analizie, a ich wpÅ‚yw na zdrowie konsumentów jest stale Å›ciÅ›le monitorowany. Każdy produkt przechodzi szereg różnego rodzaju badaÅ„ i poprzedzony jest restrykcyjnÄ… ocenÄ… naukowÄ… . W razie wystÄ…pienia naukowych wÄ…tpliwoÅ›ci co do niekorzystnego wpÅ‚ywu pestycydów na zdrowie, produkt nie zostaje dopuszczony do zastosowania.Â
Bibliografia
Dietetycy.org.pl » AktualnoÅ›ci » Pestycydy, tarczyca i ukÅ‚ad nerwowy – najnowszy raport EFSA
Dietetyk nie tylko z zawodu, ale przede wszystkim z przekonania i zamiłowania do zdrowego stylu życia. Zaufanie jakim darzą mnie klienci, oraz możliwość obserwacji ich zmian są dla mnie ogromną dawką motywacji. Głodna wiedzy stale dokształcam się w dziedzinie dietetyki. Pasjonatka zdrowego gotowania oraz biegania, startuje głównie na dystansach półmaratonu.